Настъпи краят на отпускарския сезон. С есента поставяме началото на

...
Настъпи краят на отпускарския сезон. С есента поставяме началото на
Коментари Харесай

По една жаба сутрин на гладно

Настъпи краят на отпускарския сезон. С есента слагаме началото на неотложните задания, бързането, жонглирането с няколко дини под една мишница и оправянето с преуморения идеал по далечната вероятност за отмора. Изобщо безпорядък. Една от аргументите множеството от нас да се усещаме изтощени обаче още при започване на работната серия се крие в неналичието на умеенето ни да разпределяме качествено времето си. Според откривателите в региона на културните разлики във връзка с визиите за време една от аргументите се дължи на това, че сме склонни да отлагаме и да вършим няколко неща по едно и също време. Следователно с всеки падащ лист от календара се задъхваме от ден на ден. А времето е най-ценният запас, с който разполагаме, незаместим и невъзвръщаем. Затова е и извънредно значимо да се научим да използваме всяка минута по най-хубавия метод.

Хапка по хапка

Как да стане това? Еднозначен отговор няма, само че ние потърсихме най-малко няколко хватки за това по какъв начин да управляваме времето си. На помощ пристигнаха двама създатели. Единият го знаете, Марк Твен ни е оставил следния откъс: „ Първото нещо, което би трябвало да направиш заран, е да изядеш една жива жаба, това евентуално ще бъде най-лошото нещо, което може да ти се случи за деня “. Нещо сходно на съвета, даван от нашите баби за кълбото прежда – „ започни с крайчеца, бабе, и разплитай, без да гледаш цялото кълбо “. За разлика от бабините кълбета, концепцията за жабата заран на гладно се трансформира в бестселър с над 500 хиляди разпродадени копия по света.
Брайън Трейси е този, който трансформира метафората в един от главните способи за качествено ръководство на времето или още time management. Американският мотиватор и съветник в областта на личностното развиване, продажбите и водачеството формулира своите златни препоръки в книгата си „ Изяж жабата! 21 метода по какъв начин да избегнем пилеенето на време и да вършим повече по-бързо “. Заглавието в стилистиката на Просвещението контрастира на едвам над 100-ната страници на четивото, само че в действителност се трансформира в настолен справочник за това по какъв начин да се оправяме по-ефективно със дилемите си и да бъдем сполучливи и задоволени. Ето какво събрахме в обобщение особено за вас... с цел да ви спестим време.

Не я целувай... изяж я

Какво в действителност е „ жабата “? Не бъркайте приказката, в която щом целунеш земноводното то се трансформира в принц или принцеса. Тук няма да има хепиенд в чудодейния смисъл на думата. Но пък една магия ще се скапе сигурно – тази на прокрастинацията. Трейси съпоставя „ жабата “ с най-важната и огромна задача за деня, която стои пред нас. Това е онази грозна, гадна пъпчива жаба, която сме склонни да не желаеме да погледнем, камо ли да целунем. Най-често точно най-важните задания сме склонни да отложим за по-късно, по тази причина експертът споделя, че с цел да се усещаме уверени в себе си и задоволени, то е най-добре да стартираме тъкмо с най-неприятното, което би трябвало да преглътнем, т.е. да отметнем първо най-трудното и наложителното. А в случай че ни следва да изядем повече от една жаба... ами дано стартираме с най-грозната, споделя Трейси.

Следващата стъпка е да не оглеждаме дълго време „ жабата “ преди да я изядем или: започни деня си с най-трудното и тежко обвързване, което имаш и не му мисли доста от кое място да го подхванеш, а просто се захвани. За да се оправяме добре с времето си би трябвало да устоим на изкушението да вършим нещо друго, което би ни било по-приятно. Това е извънредно значимо що се отнася до продуктивността. „ Дори да сме приключили 5 от 6 задания, в случай че не сме се справили с най-важната и належаща ще продължим да се усещаме неудовлетворени и ще ни липсва чувството за достижение “, написа експертът. И по-лошото е, че тази изостанала жаба ще ни чака на идващия ден, на последващия ден, и на деня по-късно... и няма да става по-апетитна. „ Завършването на една решаваща задача постоянно ще докара до по-бързите и по-ефективни резултати, а и ще се усещате по-малко изтощени “. Съгласни сме с Трейси, само че по какъв начин да се наканим да я изядем...

Открий жабата

Ами в случай че не го създадем, нито ще имаме своя принц/принцеса, нито самите ние ще станем крале в своята приказка. Изместването на дилемите за по-късно не краде единствено от времето, само че и от живота ни. Ключово за оправянето с протакането на отговорностите е придобиването на експедитивност и изпълнителност в период, с цел да могат и останалите да разчитат на нас. Основно предписание е дребните задания да се извършват незабавно след тяхната поява. А с цел да реализираме плануваните цели е нужно да умеем да приоретизираме дилемите си по неотложност, да взимаме верните решения във връзка с разпределение на времето, да се оправяме по-бързо като не умуваме доста върху дилемите, които ни предстоят и да проявяме дисциплинираност.

Най-ценното умеене, съгласно Трейси, що се отнася до времето, е развиването на чувство за неотложност. Подреждайки дилемите си съгласно тяхната приоритетност ние придобиваме по-бързо движение на работа. Есенцията на триумфа, съгласно експерта, е освен целеполагането и вярното нареждане на целите, а и осъществяването на дилемите качествено и бързо – „ Свърши дилемите си незабавно откакто се появят, на момента “.

Същността на техниката за ръководство на времето „ изяж жабата “ е елементарна: Напиши кои са дилемите ти, с цел да схванеш в действителност коя е твоята „ жаба “. Започни деня си на първо време с изяждането на тази „ жаба “ или най-важната задача. След като свършиш с нея се концентрира върху по-малко значимите задания от листата. За да определиш вярно своите задания и да разбереше кои са „ жабите “, ще би трябвало да ги подредиш. Това става посредством техниката за ръководство на времето, наречена матрицата на Айзенхауер, която отбелязва дилемите съгласно равнището им на значимост и необходимост.
Първо си направи лист със дилемите, които ти предстоят на идващия ден. След това раздели своите задания на четири квадранта:

Квадрант 1 – задания, които НЕ искаш да свършиш, само че е НУЖНО да
се извършат
Квадрант 2 – задания, които ИСКАШ да извършиш и също е НУЖНО да извършиш
Квадрант 3 – задания, които ИСКАШ да свършиш, само че НЕ Е НЕОБХОДИМО да решиш
Квадрант 4 – задания, които НЕ ИСКАШ да вършиш и също НЕ Е НЕОБХОДИМО да решиш

„ Жабите “ постоянно са дилемите, които се намират в Квадрант 1 – т.е. ежедневните задания, които не желаеме да вършим, само че би трябвало. В началото на всеки работен ден просто би трябвало да работим върху задачата от Квадрант 1 – единствено откакто приключим с нея, можем да преминем към останалите.

Две жаби са по-грозни от една?

Няма две грозни жаби, които са еднообразно грозни, както няма и две задания, които да са еднообразно сложни и незабавни. Но когато се съмняваме в няколко евентуални „ жаби “, Трейси поучава да използваме азбучния способ, с цел да определим задачата, с която би трябвало да се оправим първо.
А – най-важната задача, която най-вероятно ще има съществени последствия, в случай че не я довърша.B – идната най-важна задача, тя е не толкоз сериозна във връзка с следствията, само че въпреки всичко е значима.С – задачата, която бих могъл да направя, само че няма да има никакви действителни последствия, в случай че не я направя.D – задачата, която мога да дам на различен да я свърши, с цел да освободя повече време за осъществяване на „ жабата “, а точно задача „ A “.Е – задачата, която не е нужно да правя, тъй че мога да я отстрани от листата за идващия ден, даже и да ми е прелестно да я извърша.Златните 21

И откакто определихме кои са най-важните ни задания, дано преминеш към рецептата на Брайън Трейси, събрана в 21 съвета:

1. Подреди масата
Реши тъкмо какво искаш. Напиши задачите и дилемите си, преди да започнеш. Яснотата е от първостепенно значение. „ Мислете на хартия “, споделя Трейси. Само 3% от хората имат ясно сложени и записани черно на бяло цели, които да следват и това са тези, които имат с 5 до 10 пъти по-голяма успеваемост в работата и в образованието си по отношение на останалите. Лесната формула, с която да утроим своята работливост включва няколко стъпки, които ще ни доведат до стремежи резултат.
Реши тъкмо какво искаш и си сложи ясна цел.Запиши си я на лист.Постави си краен период, в който да я постигнеш.Запиши всички действия, които ще е належащо да извършиш, с цел да постигнеш задачата си.Организирай листата на тези действия в проект като ги степенуваш по време и значимост.2. Планирай идващия ден
Мисленето върху лист хартия икономисва време. Всяка минута, прекарана в обмисляне на дилемите печели от 5 до 10 минути за осъществяването им.

3. Правилото 80/20 за всичко
Винаги 20% от усилията/дейностите ни способстват за постигането на 80% от резултата. Винаги съсредоточавай напъните си върху първостепенните 20%.

4. Мисли за следствията
Най-важните задания и цели са тези, които могат да имат най-сериозни последици върху живота и работата ни. Съсредоточавай се основно върху тях.

5. Отлагай мъдро
Всеки отсрочва нещо, постоянно има задания, които няма по какъв начин да бъдат осъществени, само че разликата сред високото ефикасните и изпълнителни хора и останалите е в техния избор какво да отсрочат. И защото не сме в положение да правим цялата налична работа, би трябвало да се научим да отсяваме несъществените неща, тъй че да имаме задоволително време, с цел да се захванем със значителните.

6. Прилагай азбучния способ
Преди да започнеш работа по листата си с задължения, отдели време в разпределянето им съгласно тяхната значимост, с цел да си сигурен, че работиш по най-важните от тях.

7. Фокус върху резултата
Определи тези резултати, които изрично би трябвало да постигнеш, с цел да свършиш най-добре работата си.

8. Закон за 3-те
Никога няма да имаш време да свършиш всичко, само че постоянно то ще е задоволително за най-важните неща. Кои са те? Ако изготвим лист с всичко, което вършим в работата си за избран интервал от време (седмица, месец), в него ще има 3 действия, които съставляват 90% от цената на всичко, което вършим. Определи трите неща, които правиш в работата си и се концентрира върху осъществяването им на първо място друго. След това ще имаш повече време за всичко останало като фамилен и персонален живот.

9. Пълна подготовка
Преди да се захванеш с каквато и да е работа, събери всички нужни данни, материали и принадлежности, с цел да не се постанова да спираш работата си и да отделяш време в търсене.

10. Стъпка по стъпка
Можеш да свършиш и най-сложната работа, в случай че просто вървиш поредно и извършваш дилемите си една по една.

11. Развивай главните си умения
Колкото повече опит и познания придобиваш във връзка с най-важните си отговорности, толкоз по-своевременно ги започваш и по-бързо ги приключваш.

12. Работи върху гениите си
Определи тъкмо в какво си най-хубав или в какво би могъл да бъдеш и се отдай с цялото си сърце точно на това.

13. Определи пречките
Разобличи пречките, които те спъват в работата, без значение дали спънките са външни или вътрешни, и концентрира напъните си върху отстраняването им.

14. Създай си напрежение
Представи си, че ти се постанова да напуснеш града за един месец още на следващия ден и по тази причина бързо би трябвало да уредиш най-важните си задължения.

15. Развийте капацитета си
Разбери кои са моментите, през които се чувстваш в най-хубава физическа и психическа форма и започни да извършваш най-важните си задания тогава. Задължително си осигурявай задоволително време за отмора, с цел да можеш да работиш пълноценно.

16. Надъхай се за деяние
Стани собствен личен мотиватор. Стреми се да виждаш положителната страна във всяка обстановка. Съсредоточи вниманието си върху решението, а не върху самия проблем. Винаги бъди оптимист и действай градивно.

17. Не използвай технологиите, с цел да си губиш времето с тях
Използвай технологиите, с цел да подобриш връзката си с близките, само че не ставай техен плебей. Научи се понякога да се минаваш офлайн, както от мрежата, по този начин и да се изключваш от дилемите.

18. Разбивай на части дилемите си
Разбий огромните и комплицирани задания на части и след това работи по всеки откъс поотделно.

19. Разделяй времето на огромни изрезки
Организирай работните си дни на блокове, в които да се концентрираш върху най-значимите си отговорности.

20. Развий възприятие за неотложност
Създай си навика да приключваш бързо главните си задания. Спечели си репутацията на човек, който прави работата си бързо и качествено.

21. Само с една любеница под мишница
Задай си ясни цели, започни незабавно с най-важната си задача и по-късно работи, без да спираш, до момента в който работата не е приключена на 100%. Това е същинският ключ към висока продуктивност и оптималната персонална продуктивност. Вземи твърдото решение постоянно да започваш деня с най-съществените си действия и да не се разсейваш с нищо друго, до момента в който не приключиш с тях.

При написването на тази публикация не е потърпевша нито една жаба и се извиняваме авансово на всички земноводни, които са се почувствали наранени. И въпреки всичко... Не отлагайте, а изяжте жабата още в този момент... колкото и да е грозна, на следващия ден няма да наподобява по-добре!

Темата за времето е в детайли създадена в брой 10/2019 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР