Настаняването на студентите в общежития на СУ започна след класирането,

...
Настаняването на студентите в общежития на СУ започна след класирането,
Коментари Харесай

Цената да живееш в общежитие на СУ: лични данни на показ, хаос и часове по опашки

Настаняването на студентите в общежития на СУ стартира след класирането, излязло на 16 септември. Както множеството студенти, ревизирах в уеб страницата на Комисията по настаняване какви са периодите. В секцията „ Горен курс “ написа, че студентите, в това число магистри, могат да избират сред две дати, според от факултета си. Препратих информацията на съквартиранта си, с цел да възнамерява по кое време да пристигна – той би трябвало да пропътува близо 450 км. Малко преди края на деня обаче разбрах, че информацията в уеб страницата е погрешна. Била годна предходната година. През тази имало единствено един вероятен ден. Актуално било написаното в уеб страницата на Поделение „ Социално-битово обслужване “ (ПСБО) на СУ.

Заради горчивия ми опит от 2015 година, знаех какво ме чака, с цел да бъда настанен в общежитие. Тогава ми предстоеше да бъда първи курс студент във Факултета по публицистика. Обявената дата за настаняването беше 27 септември. За мой „ шанс “ времето беше дъждовно. Наредих се на опашката в 9 ч. – тогава стартират работа касите за заплащане на наем и семестриален депозит. Процедурата ми лиши 7 часа на крайник и ми докара простуда. (Моментът е запаметен във видео.) 

Заредих с самообладание и още веднъж се подредих. В 13:30 ч. към този момент бях в края на опашката, която започваше от касите в бл. 42 и завършваше до оградата на близката детска градина - над 100 индивида чакаха да пристигна техния ред. Този път процедурата ми лиши „ едвам “ 2 часа. В 15:30 ч. към този момент бях пред гишето.

Докато чаках, неведнъж се питах в кой век живеем. Нима е невероятно през 2018 година най-елитният университет у нас да построи електронна система, която да улесни настаняването в общежитие и да се избегнат километричните опашки?



Ако проблемите с тазгодишното настаняване на студенти бяха единствено липса на информация и задоволително за СУ равнище на безпорядък, може би щяхме да подминем описа на студента Мартин Георгиев . Тази година обаче те са фрапиращи и напълно не се изчерпват с хаоса. Започват с решението достъп до данните на студентите да имат хора, които не би трябвало да припарват до Комисията за настаняване , минават през  общественото излагане на цялата информация за това кой студент в кой блок и стая в Студентски град е настанен и стигат до отводи за настаняване в прорез с разпоредбите на Университета.

Нарушена е разпоредба, нарушен е правилникът на Софийския университет, студентите са пострадали, само че следите са заметени - не очаквайте някой да поеме отговорност.

Нарушение след нарушаване

Първата цепнатина в системата се появява през февруари 2018 година Тогава Управителният съвет на ПСБО взема решение за назначението на двама административни сътрудници в състава на Комисията по настаняване - Александър Попов, систематичен админ в ПСБО и Евелина Ликова, основен контрольор " администрация " в ПСБО.

На пръв взор - нищо смущаващо. Да, само че не. Комисията по настаняване се състои единствено и само от студенти, които се избират с конкурс и които имат мандат. Правилата - написани не другаде, а в правилника на Университета, са нарушени от УС на ПСБО в състав:

- доцент Юрий Кучев – председател;

- Георги Гълъбов – ръководител на Студентски съвет;

- Георги Божанин – шеф отдел парцели и основен управител на Университета;

- Изабела Маринова – юрист.

Управителният съвет има още един член - Катерина Костова, зам.-председател на Студентски съвет, която е единствената, гласувала " срещу ".

Ако ставаше въпрос за екстравагантно условие, което не би имало отражение върху действителния живот, да подминем нарушаването му. Но неналичието на мандатност и включването в Комисията по настаняване (КН) на хора от администрацията на СУ биха могли да значат две неща - векуване в КН и причина за корупция.

Именно опасенията за прокарването на корупционни практики при настаняването на студенти стимулират Студентския съвет през годините да се опълчва остро на опитите админи от СУ да влязат в КН. Уви, след отчет от месец май на шефа на ПСБО инж. Росен Костов до ректора проф. Анастас Герджиков  и ректорска заповед двамата препоръчани са настанени в КН.

Името на 57-годишния инженер Костов с изключение на с ПСБО се свързва и с

Нарушението не е единственото. Неоторизиран студент е получил цялостен достъп до всички имена, ЕГН, адреси и номера на персонални карти на всички студенти от СУ, които живеят в общежитие .

Студентът е Филип Сидеров от Факултета по математика и информатика. Той не е минал през наложителния конкурс на Студентския съвет, с цел да стане член на Комисията, името му не попада и в ректорска заповед, даваща му достъп.

Едва на 17 септември - ден след оповестяването на класацията на утвърдените за настаняване студенти - ръководителят на Студентския съвет насрочва изключително съвещание за 21 септември от 19 ч. в зала 1 на Ректората с дневен ред от една точка: избор на нов член на КН с единствен претендент Филип Сидеров.

Сидеров кандидатства за мястото на подалия оставка преди по-малко от месец поради големия безпорядък (по наша информация писмените оплаквания   по отношение на настанителната акция са най-малко 800 ) Георги Стаменов. Без него в комисията остават Елена Иванова, Михаил Ангелов, Веселина Йорданова и Яна Обрешкова.

Ако дотук проблемите наподобяват по-скоро официални, в сравнение с действителни, помислете за идващия: оповестяването на класацията на 16-и извади обществено информация за това кой студент в кой блок и коя стая е настанен . Случи се следното: оповестеният във Facebook страницата на Комисията по настаняване лист с класираните студенти съдържаше потребителските им имена, блоковете и стаите. А потребителските имена, генерирани от системата, се образуват от име, презиме и фамилия. Например ivcvetanov е студент с малко име, започващо с И., презиме, започващо с В. и фамилия Цветанов. Ако сте Георги Иванов Иванов, евентуално няма да ви разпознаят. Но в случай че семейството ви е характерна, не е българска - е обикновено да се открие тъкмо къде ще живеете през идната образователна година.

Списъкът, с който и OFFNews разполага, беше свален и след това беше качен нов, съдържащ по-малко данни за студентите.

И в случай че това не стига, има и още - студенти, които по устав имат право да запазят стаята, в която са живели до предходната година, са изхвърлени от нея.

Замитане на следите

Ако очаквате да има осъдени, бъдете реалисти - не, това няма да се случи. Първо, тъй като в наредбата и в правилника на СУ, които касаят настаняването, не са планувани санкции и, второ, тъй като хора, които са настанявали студенти тази година, са употребявали непознати сметки - на някогашни членове на Комисията, и не е ясно кой човек стои зад даденото деяние.

И напълно не трябва да се нарочват членовете на комисията за всички гафове - тази година е бил даден достъп на доброволци, които да оказват помощ. Благородно, само че нерегламентирано. Какви са били пълномощията на тези доброволци и достъп до каква информация са имали не излиза наяве.

Може би студентите биха показали схващане към сътрудниците си, които би трябвало да ги настанят, само че явно не са подготвени по какъв начин да го създадат, в случай че най-малко бяха срещнали човешко отношение. Уви, стотиците тъжби описват по какъв начин в Комисията не се подвига телефонът, по какъв начин ги гонят жестоко, когато отидат да си потърсят правата и така нататък

След множеството тъжби бе свикано изключително съвещание на Управителния съвет на ПСБО. То се организира през вчерашния ден в Ректората. Какво е решено следва да разберем.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР