Насред споровете за минало, език и идентичност, Русия отправи чрез

...
Насред споровете за минало, език и идентичност, Русия отправи чрез
Коментари Харесай

Какви послания отправи Москва за 24 май в Скопие и София

Насред разногласията за минало, език и еднаквост, Русия насочи посредством своите дипломатически задачи своите послания към Северна Македония и България. Нека забележим какво написаха съветските дипломати в обществените мрежи на празника 24 май.

За Северна Македония

" Честитим на братския македонски народ Деня на светите братя Кирил и Методий, който се празнува като народен празник. Днес в Русия е празник - Денят на славянската книжовност, а писмеността пристигна при нас точно от македонската земя " - Владимир Путин. Това се споделя в туит, оповестен в профила на съветското посолство в Република Северна Македония.

Му го честитаме на братскиот македонски народ Денот на светите Кирил и Методиј, кој се слави како државен празник.

Изявлението на съветския президент в действителност е от преди четири години. През 2017-а Владимир Путин съобщи пред тогавашния си македонски сътрудник Георги Иванов, че славянската книжовност е пристигнала в Русия от " македонската земя ". Изявление, което провокира голям брой негативни реакции в България.

Невозможно е да се реши значењето на светите Кирил и Методиј за развојот на словенските јазици, вклучително и рускиот и македонскиот. Тешко е да се замисли многу од најголемите благосъстояния на светската литература без писмото што го користиме с помощта на Солунските браќа
— Посольство России МК (@Russian_Emb_MKD)

Президентът Румен Радев сподели тогава в отговор, че " от България Русия получи своята книжовност, от нашите, българските земи в Русия пристигна и християнството, и старобългарския църковно-славянски език ".

В различен туит през днешния ден съветското посолство в Скопие написа още: " Невъзможно е да се оцени смисъла на Светите Кирил и Методий за развиването на славянските езици, в това число съветския и македонския. Трудно е да си представим доста от най-големите благосъстояния на международната литература без писмеността, която употребяваме, с помощта на солунските братя ".

В същото време, от фейсбук страницата на съветското посолство в България дипломат Елеонора Митрофанова поздравява българския народ " в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност ".



" Скъпи другари, отвън всякакво подозрение ролята на България във образуване и разпространяване на славянската книжовност, език и просвета е скъпа и неоспорима. Прочутият съветски академик Дмитрий Лихачов пишеше: " «България е дала на източните славяни висшия пласт на езика, «полюса на духовността», обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената мощ и дарба да възвисява мислите, понятията и визиите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той от самото начало бил паралелно с съветския народ и го е обогатявал духовно " ", се споделя в поздравлението.

" И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследието на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развиването на братските славянски нации за дълги епохи. "

Със фотоси се отразява поднасянето на цветя от дипломат Митрофанова и представители на посолството пред паметника на Св.св. Кирил и Методий.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР