Насред скептицизма, който предизвикаха саудитските обяснения за смъртта на журналиста

...
Насред скептицизма, който предизвикаха саудитските обяснения за смъртта на журналиста
Коментари Харесай

Анонимен саудитски представител разказа как точно е умрял журналистът Хашоги

Насред скептицизма, който провокираха саудитските пояснения за гибелта на журналиста и отстъпник Джамал Хашоги, през днешния ден се появи нова версия за случилото се в саудитското консулство в Истанбул, където Хашоги влезе на 2 октомври. Версията е предоставена от поискал да резервира анонимност саудитски представител, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Той описа, че екип от 15 саудитски жители е бил пратен за среща с Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Този екип е заплашил журналиста, че ще бъде замаян и похитен, а след това, когато той е оказал опозиция, е бил погубен по време на хватка причиняваща задушаване. Член на екипа тогава облякъл облеклата на Хашоги, с цел да наподобява, че той напуща постройката на консулството, добави саудитският представител, поискал да резервира анонимност.

Саудитските управляващи споделиха, че Хашоги починал в юмручен пердах в консулството. Преди това близо две седмици те споделяха, че той е напуснал постройката и отричаха изказванията, че нещо се е случило с него вътре. Малко откакто тази версия бе публикувана през вчерашния ден, различен саудитски представител сподели, че Хашоги е умрял в резултат на задушаване. Сега версията за задушаването бе доказана от поискалия да остане неизвестен саудитски представител. Той описа още, че трупът на журналиста бил завит в килим и бил предаден на " локален помощник ", който да се отърве от него. Така представителят опроверга появилите се изказвания, че тялото на Хашоги е било разрязано на части. Той сподели, че предварителни резултати от следствието не навеждат на мисълта, че Хашоги е бил малтретиран или обезглавен.

Саудитският представител показа и документи, за които сподели, че са на вътрешното разузнаване на саудитското кралство, в които се приказва за самодейност за връщане в страната на дисидентите. Сред тях е имало документ, касаещ Хашоги. Саудитският представител показа и свидетелски разкази на тези, които са били забъркани в прикриването на екипа от 15-те саудитски представители, както и първични резултати от вътрешно следствие.

Представителят сподели, че първичната версия на саудитското държавно управление за ориста на Хашоги е била основана на " подправени информации, предоставени от вътрешни източници по това време ". След като станало ясно, че тези информации са погрешни, държавното управление почнало вътрешно следствие и се въздържало от мнения, описа представителят и добави, че следствието продължава.

Турски източници пък споделиха, че управляващите имат аудиозапис, който, съгласно тях, документирал убийството на Хашоги в консулството, само че не са го разгласили.

Според анонимния представител екипът от 15 души е трябвало да похити Хашоги и го държи за прочут интервал от време в безвредна къща отвън Истанбул. Но след това трябвало да го пусне, в случай че той откажел да се върне в родината си. Нещата обаче се объркали първоначално, тъй като екипът прекрачил заповедите и бързо прибягнал до принуждение.

Според саудитския представител Хашоги бил вкаран в генералното консулство, където чиновник на име Махер Мутреб почнал да му приказва за връщане в Саудитска Арабия. Хашоги отказал да се върне и споделил на Мутреб, че човек го чака извън и ще се свърже с турските управляващи, в случай че той не се появи след час. Тогава Мутреб заплашил Хашоги с дрогиране и похищение и Хашоги повишил глас. Тогава екипът изпаднал в суматоха и подхванал дейности, с цел да заглуши виковете на Хашоги. Стигнало се до хватка през врата и задръстване на устата. В резултат на това Хашоги умрял. " Те се пробваха да му попречат да вика, само че той умря. Намерението не беше да го убиват ", сподели представителят. Запитан дали екипът е задушил Хашоги, представителят сподели, че " в случай че поставите някой на годините на Джамал в тази позиция, то той евентуално ще почине ".

После представителят описа, че екипът увил тялото в килим и то било изкарано с кола и предадено на локален помощник, с цел да се отърве от него. Той бил гражданин на Истанбул. Сега следователите се опитвали да открият къде е тялото, описа анонимният представител.

Междувременно на саудитец от екипа на име Мустафа Мадани били дадени часовникът Епъл, очилата и облеклата на Хашоги и той излязъл през задната врата на консулството в опит да наподобява, че журналистът е напуснал постройката. Мадани отишъл в квартал Султанахмет, където се отървал от движимостите на Хашоги.

Представителят сподели, че екипът след това написал подправен отчет за случилото се, който заблудил управляващите, и по-късно бързо напуснал страната. Сега и 15-те членове на екипа били арестувани и разследвани, както и трима локални обвинени, добави представителят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР