Насред кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, депутатите решиха да

...
Насред кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, депутатите решиха да
Коментари Харесай

Депутатите наддаваха колко ниска да е заплатата им, докато се обвиняват в популизъм

Насред рецесията, провокирана от разпространяването на ковид, депутатите взеха решение да " наддават " какъв брой ниска да е заплатата им, до момента в който спорят дали дейностите им са популизъм. Очаква се по-късно в понеделник да бъде признато предлагането на ГЕРБ да бъде замразено възнаграждението на народните представители по време на изключителното състояние, което предходната седмица бе удължено до 13 май.

Темата бе повдигната, откакто се разпали сериозен скандал и публично напрежение от идното нарастване на депутатските заплатите в изискванията на пандемия и растяща безработица. Така от 1 април главното депутатско заплащане трябваше да стане 4284 лева Малко по-късно министър председателят Бойко Борисов скоростно завърши тематиката, като подреди на депутатите от ГЕРБ да внесат предложение възнаграждението на народните представители да останат на равнищата от декември 2019 година, което е 3747 лева

По принцип депутатската заплата е обвързана със средномесечната работна заплата и се преизчислява на всеки три месеца. Според правилника на Народното събрание, който е със статут на закон, главното заплащане на Народното събрание е равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правно отношение в публичния бранш. Идеята на ГЕРБ е по време на изключителното състояние обаче тя няма да се трансформира. Това ще важи и за заплатите на министър председател, президент и министри.

Кой е по-по-най или " както е тръгнало – да си плащаме, с цел да работим "

Преди ГЕРБ на процедура всички останали партии направиха оферти за понижаване на заплатите на депутатите за времето на изключителното състояние. А наддаването беше в посока какъв брой по-малко може да получават националните избраници. От Българска социалистическа партия желаеха сумата да е 2976 лева, каквато беше в края на предходния парламент. Вътрешна македонска революционна организация предложиха за интервала на икономическата рецесия, провокирана от ковид, депутатските заплати да се понижат на половина.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР