Насочване на автомобилното движение по четирите транспортни ринга в града,

...
Насочване на автомобилното движение по четирите транспортни ринга в града,
Коментари Харесай

Жълта зона и увеличение на цените за паркиране предвижда нов план за София

Насочване на автомобилното придвижване по четирите транспортни кръга в града, създаване на буферни паркинги при станциите на третия лъч на метрото при булевардите " Монтевидео " и " Ботевградско шосе ", нарастване на цените на зоните за паркиране при постигане на запълняемост над 85%, въвеждане на жълта зона в останалата част от града, ограничение на тежкотоварното придвижване единствено в най-външния кръг. Това са част от насоки за развиването на превоза в София от план на проект за устойчива градска подвижност на столицата с небосвод до 2035 година на обединяването " Инфрамобилплан ", заяви в. Сега.
Фокусът е подложен върху ограничението на придвижването на колите в центъра, насърчаване на пешеходното и велосипедното придвижване, възстановяване на публичния превоз и основаване на градска железница.
Мерките включват още: ограничаване на доставките на артикули в комерсиалните обекти в центъра единствено с екотранспорт, отделяне на бусленти, както и на трамвайни и комбинирани трасета, въвеждане на системата за електронно таксуване на пасажерите в градския превоз, отделяне на директни, довеждащи велосипедни трасета, велоалеи в парковете, разкриване на нови автобусни линии с довеждаща функционалност в кварталите " Овча купел " и " Люлин ", развиване на метрото по бул. " Царица Йоана ", по-широка зона за успокоено придвижване с до 30 км/ч, създаване на система за надзор на влизане на камионите в центъра и т. н.
За задачата Столичната община би трябвало да влага над 3 милиарда лева в транспортната инфраструктура, с цел да усъвършенства придвижването в София.
От обединяването плануват голямата сума да бъде разпределена в три стадия: през 2019-2020 година да бъдат разходвани 513 млн. лева, от 2021 до 2025 година - 1.484 милиарда лева и от 2026 до 2035 година - 1.095 милиарда лева Средствата би трябвало да бъдат обезпечени от 4 места: 46% - от бюджета на Столичната община, 43% от европейски фондове, 9% от националния бюджет и 2% от Центъра за градска подвижност. Най-голяма сума е отредена за строителство на метрото - 1.627 милиарда лева, 452 млн. лева са посочени за усъвършенствания в публичния превоз, 178 млн. лева за пешеходно придвижване, 82 млн. лева за велосипедно придвижване, 70 млн. лева за паркиране.
" Направихме много срещи с проектантите и в съпоставяне това, което ни беше показано в началото, този отчет има много по-визионерски тип ", разяснява основният проектант на София Здравко Здравков. Според него планът е една " добра картина на актуалното състояние ". Той уточни, че има забележки към статистиката и анализите в него. По думите му не са прегледани и задоволително добре опциите за прилагане на електрически автомобили, като да вземем за пример къде и какъв брой зарядни станции могат да бъдат сложени в града. Здравков изиска и по-ясни насоки за решаването на казуса със снабдяването на комерсиалните обекти, както и съответни ограничения за възстановяване на пешеходното придвижване, при все това то е приоритет в плана.
Това е следващият документ с концепция за ограничение на колите в центъра, който надали ще види бял свят в обозримо бъдеще. Ограничения за коли има заложени и в националната стратегия с ограничения против замърсяването на въздуха, чийто план е оповестен за публично разискване. Опитът на общината да освободи от коли даже единствено дребната ул. " Иван Вазов " в центъра обаче се сблъска със съпротивата на живеещите там жители, които обявиха, че не желаят пейки и дървета, а места за паркиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР