Наследството трябва да бъде запазено, казват от клуб “Актив”Бесарабски българи

...
Наследството трябва да бъде запазено, казват от клуб “Актив”Бесарабски българи
Коментари Харесай

Бесарабски младежи възраждат историята с народни носии

Наследството би трябвало да бъде непокътнато, споделят от клуб “Актив”

Бесарабски българи основават фотографски план „ Миналото в нас “, с цел да покажат красиви одежди от всекидневието на предците си. В него вземат участие над 20 младежи, които обличат национални облекла от старите ракли и достоверни носии, събрани посредством помощта на Александър Полибза. За ветеринара колекционер Александър, който възражда българските занаяти в Бесарабия, „ Труд “ описа при започване на годината.

Проектът е сбъднат от Български юношески клуб „ Актив “, който е основан през 2008 година в Одеса и работи взаимно с Всеукраинската социална организация „ Конгрес на българите в Украйна “. Повечето мероприятия са проведени взаимно с общите старания и на двете организации.

Идеята за основаването на БМК „ Актив “ е на Максим Димитров, бесарабски българин от Украйна. Максим е един от дребното представители на БМК „ Актив “, който след довеждане докрай на междинното си обучение в Украйна, получава висше обучение в България. Дария Полякова е координатор на плана „ Миналото в нас “, тя е от село Нови Троян, Одеска област.
 Участниците в плана  Участниците в плана  Участниците в плана  Участниците в плана  Участниците в плана  Участниците в плана  Участниците в плана  Участниците в плана  Участниците в плана
Носиите, които употребяват са събрани от болградските села Нов Троян и Чушмелий, саратските села Камчик и Кулевча, тарутинските Исерлия и Арса. Най-старите облекла са на 70 години, грижливо защитавани в остарели бабини сандъци, прилежно изгладени и сгънати.

„ Собственичката на една от роклите от село Нов Троян споделя, че нейната майка е ушила сватбена рокля за нея, когато е била малко дете. Толкова доста й е харесала роклята, че е бързала да се ожени в нея “, споделя Дария за историята на една от облеклата.

Навремето шиели черна дантела на баските си, която била недостиг поради високата си цена. Преди години млада госпожица имала пет баски и една дантела, която пришивала всеки ден на роклята, с която е облечена, с цел да прави усещане, че е богата, споделят младежите легендата за баската с дантела, която употребяват за фотосите.
 Координатор на плана Координатор на плана “Миналото в нас” Дария Полякова
Чрез начинанието си младежите желаят да запазят духа на предишното в сегашното, да помнят езика, историята и да не не помнят от къде са. „ Наследството, което сме получили, би трябвало да бъде предпазено, предадено на децата ни, с цел да не се прекъсне връзката на поколенията, с цел да се резервира генетичната памет на нашия народ и да се запази. Без паметта и опита на предходните генерации няма бъдеще “, споделя Дария.

Българското е част от нас

Проекти с културен и учебен темперамент

Българският юношески клуб „ Актив “ и техните планове сплотяват младежите в Бесарабия. Причина за основаване на клуба е неналичието на културни връзки сред младежите в Украйна и България, споделя Максим. Техните мероприятия са с културен и учебен темперамент, а в организацията си имат 30 члена, както и украинци, които харесват българската
 Създателят ма БМК Създателят ма БМК “Актив’ Максим Димитров
история.

„ Ние сме захранени с българското още от дребни и то е част от нас. Честването на празниците, респект на великите имена от българската история е индикатор на връзката ни с нашето минало. Определянето на нашата еднаквост става със запознаване с нашите корени. Ние не се срамим от това, че сме българи, а тъкмо противоположното, гордеем се, че за 200 години нашето национално съзнание се е запазило и ние го предаваме на бъдещето потомство “, споделя Максим.

От организацията поддържат връзки с разнообразни организации в България. Често гостуват у нас на концерти, изложения, кръгли маси, юношески срещи. Чрез активността си се пробват да запазят българското в тях. По тази причина провеждат надпревари по комизъм, майстор-класове по българско хоро, лекции, изложения, вземат участие в градски, районни или национални фестивали.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР