Наследството от комунистическото минало на естонския град Тарту са 100-те

...
Наследството от комунистическото минало на естонския град Тарту са 100-те
Коментари Харесай

Новият живот на панелките: един пример от Естония

Наследството от комунистическото минало на естонския град Тарту са 100-те " хрушчовки " - панелни блокове от времето на Съветския съюз. Наречени на тогавашния водач на Съюз на съветските социалистически републики - Никита Хрушчов - те са основани през 50-те и 60-те години на предишния век като краткотрайни жилища, с които да се преодолее хроничният дефицит на жилища след войната. Деветнайсет от тези “хрушчовки” са включени в плана SmartEnCity.

Инициативата, финансирана от Европейски Съюз, има за цел да усъвършенства екологичната характерност на европейските градове. В Тарту планът е ориентиран към възстановяване на енергийните качества на постройките. Блоковете в Тарту ще бъдат снабдени със слънчеви съоръжения, ще получат нова външна изолираност, нови прозорци, вентилационни системи и по-ефективно централно отопление. Всеки апартамент ще разполага с така наречен система „ Smart Home “, с помощта на която притежателите ще могат да управляват и сами да ръководят потреблението на сила.

„ Хрушчовките “ са били строени небрежно благодарение на панелни детайли. Предвидено е било те да „ устоят “ не повече от 30 - 40 години, само че се населяват и до през днешния ден. Външният им тип е еднотипен - постройките имат три до пет етажа и са боядисани в жълто и бяло. Енергийните им характерности са извънредно неприятни - който живее на партера или на последния етаж - мръзне цяла зима. Същото се отнася и до тези, които имат доста външни стени. В Москва бяха съборени хиляди сходни здания, тъй като бе сметнато, че не си заслужава тези постройките да бъдат санирани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР