Наследството на великото сопрано Гена Димитрова трябва да бъде запазено.Инициативен

...
Наследството на великото сопрано Гена Димитрова трябва да бъде запазено.Инициативен
Коментари Харесай

SOS за родната къща на Гена Димитрова

Наследството на великото сопрано Гена Димитрова би трябвало да бъде непокътнато.

Инициативен комитет, зад който стоят 85 изявени български създатели и интелектуалци, упорства за основаването на социална сбирка „ Гена Димитрова “ в родния дом на незабравимата оперна прима в с. Беглеж.

Миналата година Министерството на културата разгласи къщата за историческа недвижима културна полезност от новото време с категория „ национално значение “. Тя е дарена от наследниците на певицата на Община Плевен още преди 7 година, само че до този миг общината не съумява да сътвори в нея профилирана сбирка, отдадена на великото сопрано, или да кандидатства по подобаващи стратегии за европейско финансиране на сходен план.

Опазването и съхранението на културното завещание на Гена Димитрова е отговорност освен на нейните наследници, само че й на съответните държавни и общински институции, споделя се в откритото писмо до министъра на културата Боил Банов, ръководителя на комисията по просвета в Народно събрание Вежди Рашидов и други Инициативната група, в която влизат Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, Веселина Кацарова, Владимир Зарев, Георги Дюлгеров, Дарина Такова, Йордан камджалов, Пламен Джуров, Руси Чанев и още доста изявени имена от разнообразни сфери на изкуството, е изготвила идея за основаване на такава сбирка. Тя може да стане основа, на която, с присъединяване на способените държавни и общински структури, да се построи цялостна визия за представянето на живота и творчеството на певицата, както и за потребление на родната й къща за музикални, просветителни и културни събития. Това би я трансформирало и в районна туристическа забележителност.

За страдание, къщата е в не изключително положително положение и се нуждае от ремонт и поддръжка. Община Плевен е изготвила количествено-стойностна сметка за задачата, а Законът за културното завещание дава благоприятни условия за финансиране от разнообразни източници, означават от комитета и приканват виновните институции да създадат нужното.

Източник: monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР