Наследниците на площада - потомци на българския Онасис Пет години

...
Наследниците на площада - потомци на българския Онасис Пет години
Коментари Харесай

Общината води 5 години война за 293 квадрата от Централен

Наследниците на площада - потомци на българския Онасис

Пет години сред Община Пловдив и наследниците на Анастас Куцооглу се води люта борба  за 293 кв. м от площад „ Централен ”. Категорично и дефинитивно решение на алтернативата чия благосъстоятелност е парчето земя на пъпа на Пловдив към този момент няма.  Реститутите  предприеха неотдавна следващата крута мярка, като заградиха бащинията и си сложиха табела „ Частен парцел ”. Според техния юрист имат цялостното право, тъй като имат нотариални актове, а Законът за устройство на територията повелява притежателите на парцелите да ги поддържат в добър тип. По силата на същия закон оградата не се явява градеж и за нея не се желае строително позволение.

" Да си стои, на никого не пречи ”, реагира  видимо умерено кметът Иван Тотев, въпреки че общинските адвокати умуват какъв да бъде идващият им ход в тази куриозна обстановка.

Имотът е реституиран  в изгода на 30-имата правоприемници на „ Стокова Варантно сдружение ” със заповед на тогавашния регионален шеф Андон Андонов, издадена на 12 януари 1999 година Въз основа на този документ наследниците са получили позволение от Община Пловдив да построят в имотните си граници постройка от лека структура и отвориха четири търговски обекта. Битката за 293 кв. метра от площада се отприщи, откакто градската администрация реши, че  паралелно с реконструкцията на площад „ Централен ” би трябвало да се направи пешеходна връзка с археологическите разкопки от северната страна на пощата. А павилионите пречеха. 

В началото на 2013 година за частния парцел е направена пазарна оценка за да бъде отчужден. Фиксирана е цена от 660 000 лв., само че до договорка не се стига, тъй като в Община Пловдив прибягват към различен вид -  да се анулира реституцията, която съгласно кмета Иван Тотев е осъществена нелегално, защото не може да се възвръща право на благосъстоятелност върху общински или държавен парцел със статут на обществен, какъвто има пл. „ Централен ”.  Заповедта на Андон Андонов е обжалвана от зам.-кмета Розалин Петков пред Административния съд с иск да бъде оповестена за оскъдна.

Завързва се дълъг правосъден спор, в който реститутите настояват, че имат нотариални актове и постоянно си заплащат налози за наследството. През март 2017 година наследниците са предизвестени от зам.-кмета Димитър Кацарски, че би трябвало да освободят постройката. На комерсиалните обекти са прекратени ток и вода. Реститутите обаче не отстъпват и се заканват със съд в Страсбург. На 24 ноември 2017 година общината изпраща служащи и екскаватор, с цел да бутнат магазините. Постройката е съборена. Два месеца по-късно, рано сутринта в събота, до момента в който общинарите спят, наследниците на Куцооглу безпроблемно подвигат железна ограда с врата и катанец към разрушения плочник.

Оказва се, че Община Пловдив е водела каузи за постройката, само че не и за собствеността на земята. Реститутите желаят 1 милион лв. обезщетение с претекст, че за пет години цените на парцелите са поскъпнали. Офертата към този момент е посрещната в администрацията с безмълвен отвод.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР