Наследниците на площада - потомци на българския Онасис Анастас Куцооглу

...
Наследниците на площада - потомци на българския Онасис Анастас Куцооглу
Коментари Харесай

Бащата на Куцооглу внасял стоки от Китай и Индия

Наследниците на площада - потомци на българския Онасис

Анастас Куцооглу е роден в Райково в фамилията на Анастасия и Димитър Куцооглу. Баща му Димитър (Митю Куцев) е скотовъдец и търговец. Стадата му достигали до 10 000 овце. Внасял артикули от Китай, а цялото Ахчелебийско снабдявал с багра за вълна. Докарвал я от Далечния изток. Той е измежду първите родопчани, които стартират да търгуват с тютюни от Беломорието.

Бил богат, само че също доблестен човек! Помагал на сиромасите - за тях построил в Райково одая, къща за пренощуване на скитащи странници.

Местните и до през днешния ден описват по какъв начин Митьо Куцев и Вълчо Пангалов намерили скритото богатство на Салих ага. И по този начин забогатели. ”Истината е, че Салих ага е единствено техен бизнес сътрудник - безапелационни са наследниците. - Турчинът е измежду най-значимите по това време търговци в региона. Имал голям чифлик в Родопите. Куцооглу работел дружно с него - всичко останало е небивалица. Българинът обича нещата да се случват инцидентно и без труд. Но в живота рядко се получава по този начин! ”

В памет на своите родители Анастас Куцооглу основава фондация „ Анастасия и Димитър Куцооглу " с безвъзмездна столова за бедните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР