Наследникът на Иван Гешев трябва да се избере от друг

...
Наследникът на Иван Гешев трябва да се избере от друг
Коментари Харесай

Крум Зарков: Наследникът на Иван Гешев трябва да се избере от друг състав на ВСС

" Наследникът на Иван Гешев би трябвало да се избере от различен състав на Висшия събеден съвет ". Това разгласи в предаването " Лице в лице " по БТВ някогашният правосъден длъжностен министър Крум Зарков.

" Смяната на Гешев със Сарафов се случи отвън моя мандат, само че то беше ясно още отпреди това. Тогава когато стана ясно, че съотношението на силите, което изглеждаше непоклатимо във Висш съдебен съвет, внезапно се е обърнало. И когато стана ясно, че неща, които доста дълго време изглеждаше, че не тормозят никой по върховете на правосъдната система, внезапно прогледнаха хората и взеха решентие, което им беше предлагано два пъти преди този момент. Отстраняването на Иван Гешев стана от третия опит. Какви проблеми реши това нещо? Днес излезе доста значим отчет на Европейската комисия. Той стартира с това, че в България има доста високи степени на съмнение както от жителите, по този начин и от бизнеса към правосъдната система. Така че единствено по себе си промяната няма да върне доверието. Но се случиха значими неща и те не би трябвало да бъдат смесвани. Едното е, че за първи път в историята основен прокурор беше предварително освободен. Много бързо беше определен различен, който е единствено изпълняващ функционалностите. И въпреки всичко, с цел да има качествена смяна от този, който ще бъде основен прокурор от тук нататък, съгласно мен би трябвало да бъде определен от различен състав на Висш съдебен съвет. Такъв, който в последните години не се е делегимитирал изцяло. Има потребност от процедура за избор на нови членове и прекъсване със всички чуденки за какво са избрали този или оня. Тази процедура би трябвало да бъде извършена и да има първокласен резултат, с цел да можем в действителност да кажем, че сме създали крачка напред. Нищо от това нямаше да бъде допустимо без протичащото се в последните месеци. Това Народно заседание в прословутия закон за следствие на основния прокурор се задължи единствено в границите на три месеца след влизане на закона да бъде възобновен състава на Висш съдебен съвет ", сподели той.

" Винаги има решение. Докладът на Европейската комисия през днешния ден демонстрира, че даже в една доста турбулентна обстановка - без непрекъснато настоящ парламент, без ясно открито болшинство, със служебно държавно управление, могат да се реализиран доста неща, когато извисим тези въпроси оттатък политическата обстановка. А когато работим за конституционни въпроси това би трябвало да е изискване, което се подразбира. Конституцията не е фотография от плажа, с цел да се демонстрира. Не става дума за нова конституция, а за нови и прецизни промени ", добави Зарков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР