Наследникът на граф Николай Игнатиев, който подписва Санстефанския договор –

...
Наследникът на граф Николай Игнатиев, който подписва Санстефанския договор –
Коментари Харесай

Графът, който подписа Санстефанския мирен договор

Наследникът на граф Николай Игнатиев, който подписва Санстефанския контракт – Дмитрий, подари персоналния щемпел на дипломата на Националния военноисторически музей. Реликвата може да бъде забелязана още през днешния ден в музея.

Граф Николай Игнатиев е съветският дипломат в Цариград, подписал Санстефанския контракт. Той е и създател на наличието на документа. Граф Игнатиев остава в историята на Русия и на България като бранител на православните славни – факт, който след Руско-турската война му носи съществени неприятности.

Ето какво сподели неговият правоприемник пред bTV:

– Вашият прародител взима интензивно присъединяване в Освобождението на България. Как смятате, какво го е стимулирало?

– Смятам, че той по този начин мощно е бил обвързван с православието и за него българите преди всичко са били братя по религия и по тази причина в Русия е имало огромен възторг да се застъпи за младата българска страна.

Граф Игнатиев споделя, че сърцето му принадлежи на българите, продължава ли отношението на вашето семейство да е същото?

– Да, аз съм учтив в съветско семейство, роден съм в Париж, само че родителите ми по този начин ме възпитаха. Те не желаеха да приема френско гражданство. До 44-а година французите ни приравняваха с ромите. И мен дори не ме пратиха във френско учебно заведение, а в съветска гимназия в Париж. След 44-а година заминахме за Германия.
Снимка: btvnovinite.bg

Никога ли не сте мислили да се върнете да живеете в Русия?

– Баща ми – да. Дядо ми се надяваше, че Съветският съюз ще бъде освободен от болшевиките благодарение на Хитлер и че ние всички ще се върнем в татковина. Така ме възпитаваха до 10-ата ми годишнина.
Правнукът на Граф Игнатиев подари персоналния му щемпел на Националния военноисторически музей (ВИДЕО) Дмитрий Игнатиев изясни, че предаването на печата става по директна линия от татко към наследник
Защо съветският император счита, че граф Игнатиев е превишил пълномощията си с подписването на контракта в Сан Стефано и по-късно го отстранява?

– Сложен въпрос. Граф Игнатиев е славянофил. Той има вяра в освобождението на славяните и на Константинопол. Смята, че Константинопол би трябвало да стане столица на обединено славянско царство. Той е бил срещу партийната система в Русия, която идва от Запад. И това не съответствува с съветската политика.

– Как попада в ръцете ви персоналният щемпел на рубрика?

– Моят прародител го дава на сина си Алексей, той – на своя наследник, който е мой татко, а той – на мен. Предава се по права линия от наследник на наследник. Всички останали артефакти пропаднаха, изчезнаха. Неотдавна братовчедка ми, която имаше доста неща и не искаше да ги дава, се разболя от Алцхаймер. И всичко беше разграбено.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР