Наследник на миниатюрна част от апетитен имот прави на луди

...
Наследник на миниатюрна част от апетитен имот прави на луди
Коментари Харесай

Само в Plovdiv24.bg: Уникална къща тъне в разруха в Пловдив

Наследник на дребна част от вкусен парцел прави на луди калинки цели две администрации. Повече от десетилетие община Пловдив и регион " Централен " не могат да се схванат с потомък на пловдивска фамилия, който има едвам 10% от уникална къща в центъра на града. Преписката по проблема е набъбнала до невъобразими размери. Сега има късмет Гордиевият възел да бъде развързан.

Входната врата към парцела на " Христо Г. Данов " 21 през вчерашния ден за пръв път от години зееше отворена, видя кореспондент на Plovdiv24.bg . Рано сутринта тук дойде екип на Оперативна програма " Градини и паркове ", с цел да отреже рискови дървета. Едното, което съгласно представител на частния правоприемник било на 90 години, е прорасло в оградата на прилежащия парцел.

Другото е в непосредствена непосредственост до оградата и има действителна заплаха да го събори, до третото няма никакъв достъп и за момента остава на мястото си. Растенията са от типа айланд и след премахването им даже неспециалист може да види, че дървесината от вътрешната страна е здрава. Отрязани са клони и от други дървета в центъра на двора. За премахването на всички е издадена заповед, защото има заплаха за близките здания.

Каменният дувар откъм " Христо Г. Данов " е надграден с ограда от ковано желязо. Любопитни очи обаче не могат да погледнат към двора, поради засенчващата плътна мрежа. От улицата отчасти се вижда първият етаж и олющената фасада на целия втори етаж на достолепната постройка. Репортер на Plovdiv24.bg влезе зад загражденията, шокира се от гледката и откровено съжали, че прекрачи дувара. 

Дворното пространство носи белезите на тогавашна популярност, само че картинката е жалка. Водоскокът е с изскубнати водопроводни елементи, композираната наоколо чашмичка е счупена и килната встрани чашка. Пейките са строшени. Бръшлян е плъзнал по дърветата, обхванал ги е съвсем до върха и, съгласно дендролози, ги е задушил. Част от тях са с приведени стволове. Някои прозорци на постройката не са устояли на поривите напразно и са се счупили. Мазилката на фасадата е паднала, тук-там личат грозни дупки. Тук толкоз от дълго време не е имало човешко наличие, че на покрива е самопоникнало дръвче.

Според актовете за благосъстоятелност на община Пловдив, 90% от парцела е общинска благосъстоятелност, останалите 10% са владеене на частно лице. Тук преди е живяла стара дама с кучетата си. Жената постоянно пускала тъжби, че я тормозят и желаят да я изгонят. Не желала да продаде своята част на общината и твърдяла, че целият е неин. Сега парцелът е включен в Годишната стратегия за управление и предписание за преустановяване на съсобствеността и, в случай че Общинският съвет утвърди, ще се откупи частта на частния притежател. Целият имот дружно с издигнатите в него здания е с повърхност 1608 кв. м. и е очакван за детска градина.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР