Наследила от Съветския съюз най-голямата армия в Европа и третия

...
Наследила от Съветския съюз най-голямата армия в Европа и третия
Коментари Харесай

Леонид Кравчук: Украйна бе принудена да се откаже от ядрените оръжия под натиска на Запада

Наследила от Съветския съюз най-голямата войска в Европа и третия по мощ в света нуклеарен боеприпас, Украйна е била принудена да се откаже от нуклеарните оръжия под натиска на западните страни. Това описа пред украинската телевизия " 24 канал " първият президент на самостоятелна Украйна Леонид Кравчук, предава Българска телеграфна агенция.

" Директно бяхме сложени пред избор - или ще предадем нуклеарните оръжия, или ще упражнят стопански напън върху нас, в това число посредством наказания ", съобщи Кравчук в изявление, оповестено на уеб страницата на медията.

По думите му това искане е било сложено, " тъй като в Украйна имаше 165 нуклеарни балистични комплекса, ориентирани против Съединените американски щати ".

" Управлението (им бе разположено) в Москва, а ракетите се намираха у нас. Кой можеше да подсигурява, че никой няма да натисне бутоните и да пусне ракета? А тя би попаднала в задачата, планувана в специфичния код ", сподели някогашният президент. Той акцентира, че не съжалява, че се е съгласил нуклеарният боеприпас на страната да бъде премахнат.

През 1994 година нуклеарните оръжия в Украйна бяха премахнати по отношение на присъединението на страната към Договора за неразпространение.

Преди време Кравчук казаше, че в случай че не се бе отказала от нуклеарните оръжия, Украйна би приличала на " маймуна с граната ", показва във връзка изказването му ТАСС. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР