Насладата за сетивата - торти, баклавички и всякакви сладки изкушения

...
Насладата за сетивата - торти, баклавички и всякакви сладки изкушения
Коментари Харесай

Сладкото полудя: Прозрачно парче торта удари 10 лева, баклавата - златна

Насладата за сетивата - торти, баклавички и всевъзможни сладки изкушения са на път да се трансфорат в разкош за междинния консуматор, шамаросан от „ солените ” им цени. Дори най-обикновените локумки и бисквитки по пекарните са с числа, умножени по 2 и огромни количества съвсем никой не купува, нервират се търговците. Цените на тортите порастват редом с изтъняването на частите до съвсем транспарантни порцийки, гневни са купувачите.

Да похапнеш парче торта навън– каквато и да е, няма по какъв начин да стане за под 6 лв.. Парчето всеобщо коства над 7 лв., дори и в най-обикновените кафенета. Само в най-евтините сладкарници към този момент може да опиташ торта за под 5 лв., което е цяла случайност, и то със подозрително качество.

Дори националните сладкиши, като плодови и крем пити, саварини, толумби и курабийки към този момент са твърде  скъпи - 1 парче коства към 4,50 лева, а феновете на сладостите се чудят на наглостта на търговците, които ги тъпчат с материали-боклуци.

Ако въпреки всичко решите да хапнете „ Гараш ”, Бисквитена торта, тирамису или парче „ Червено кадифе ”, пригответе си най-малко 6 лв., в случай че имате шанс. Като платите и кафето, което всеобщо към този момент се предлага за по 3 лв. чашата, безпроблемно закръгляте десетачка.

В по-скъпите сладкарници пък парчето торта може да ви коства и до 10-ина лв.. Напоследък обаче на никое място не получавате апетитно парче, а изтънено, безусловно „ гурме ”.

Повечето търговци са се изхитрили и пробутват сладкишите като „ Био ”, „ веган ” и сходни и тогава цената скача на 8-9 лв. за численост. 

Народната толумбичка, да вземем за пример, към този момент по никакъв начин не е национална – 1 численост върви по 2,50 лева и в най-непретенциозните сладкарници. 5 лв. костват 250 гр. в кутийка в хипермаркета, само че усетът им не е изключително добър, поради натъпканите вътре подсладители.  

Реването пък към този момент се предлага за 3,50 лева, въпреки до неотдавна да струваше под 2.

Ако решите да купите цяла торта, това ще е същинско тестване за джоба ви. Големите торти от 12-16 части ще ви костват сигурно над 45 лв., а в случай че има повече плодове – малини, ягоди или киви, сложете още 10-ина лв. към цената. В първокласните сладкарници обаче огромните торти вървят по 80-100 лв.. Ако пък решите да купите детска торта с декорация, надписи и фигурки, пригответе си над 150 лв..

Затова и в последно време множеството хора избират да си купят торта за празник от хипермаркетите, където цените са надалеч по-нормални. За 20-ина лв. може да се купи дребна торта от всички известни типове – Гараш, „ Червено кадифе ”, Френска селска и тн. Неизвестно е обаче с какви материали са направени. Със сигурност, вътре няма био захар и прясно масло.  

Торта „ Червено кадифе ” пък може да си купите за 15-ина лв. в огромните магазини, въпреки да е дребна като размер – със 7-8 части.

Малката „ Френска селска ” пък се предлага за 17 лв..

Любимите на всички турски баклавички също са блъснали тавана - - продават се на много „ солени ” цени – 100 грама вървят по към 2,50-3 лв., и то не на скъпите места. Ако саралията е с орехи, е по-евтина, в случай че е с шам фастък – коства повече.

За жал, солените лакомства не са по-евтини. Обикновени соленки вървят по 2,80-3 лв. за 100 грама. Напоследък по този начин настоящите с пармезан и с лимец пък удариха 4 лв. за същия грамаж.

Всякакви гевречета, сусамки и други солени изкушения вървят по най-малко 2 лв. за 100 грама. Обикновен симид пък към този момент се предлага за не по-малко от 2,50 броя.

В скъпарските сладкарници нещата са напряко страховити.

Миниатюрно трюфелче, забодено на съчка ви изблиза 4 лв., 6 лв. коства парче кекс, а парче торта – 10-ина. Да ви е сладко! 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР