Наскоро ви запознах с основни термини, които трябва да знаете,

...
Наскоро ви запознах с основни термини, които трябва да знаете,
Коментари Харесай

Често използвани термини в кулинарията- II част

Наскоро ви срещнах с съществени термини, които би трябвало да знаете, когато работите с предписания. И по предложение на една от вас, кулинарите на Готвач.бг, взех решение да напиша продължение на предходната публикация. И за тези термини съм сигурна, че са ви познати, само че въпреки всичко ще ги споделя с вас.

На първо място, ще стартира с варенето на пара. Това е развой, при който в тенджера с вряща вода се слага различен съд, който е желателно да е с дупки или да е особено за варене на пара. В съда се слага продуктът, който ще варите на пара. Прилага се най-често при приготвянето на риба или зеленчуци. Предимството на този тип готвене, е че обезпечава отмерено разпределение на топлината.

Следващият термин се назовава грилиране. Това е развой, при който месото или зеленчуците се слага непосредствено върху източника на топлота. Това най-често се случва върху скара или грил тиган. По-вкусно ще е, в случай че обаче запалите огън и оставите да гори, до момента в който не остане единствено жарава, на подобаваща плътна дървесина като дъб и бук. Най-добре първо мариновайте добре месото, с цел да не изсъхне.

Карамелизирането е развой, при който най-често в тиган или различен съд се поставя захар и се бърка, до момента в който захарта стартира да покафенява. Когато се Карамелизира захар, се получава развой, при който комплицираните захари се разграждат на елементарни. Така получената захар може да се употребява за бонбони, сладкиши, сосове е други

 Карамел

Течното мариноване се употребява най-често при говеждото, овнешкото и при дивеч. Маринатата е примес от равни количества оцет и вода, като се прибавя сол, черен пипер, бахар, малко захар и ароматни корени, които са нарязани на ситно и най-често са корени от целина, магданоз или копър. Сместа се вари за малко, след което би трябвало да изстине и да се прецеди. Парчетата месо се поставят вътре, като по предписание над тях постоянно би трябвало да има течност. Така поставени могат да стоят 24 часа в марината, а най-добре е за 2 денонощия.

 марината

Освежаването е развой, при който сварените зеленчуци се изплакват леко със студена вода. Това се прави за да се спре готвенето и да се запазят питателните субстанции.

Охлаждане - съставлява изстудяване на полуфабрикати от 0 до 5 градуса. Служи за краткосрочно предпазване. Забавя доста развиването на бактерии и спори, които се съдържат в продукта.

Панирането е развой, при който месото се овалват в планировка и се пържат. Има няколко типа панировка, като главната ѝ съставна част е брашнотолян изсъхнал самун на трохи или подготвена галета.

Печенето е развой, при който продуктът предстои на изсъхнало нагряване. Температурата е съгласно продукта, само че може да варира единствено от 100 до 300 градуса. Най-често този развой се прави във фурна, само че може да се пече и на тиган, както и в микровълнова печка.

Фламбирането пък е развой, при който в ядене, което се готви на тиган, се прибавя етилов алкохол и се възпламенява.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР