Наскоро ви разказахме (https://www.blitz.bg/obshtestvo/uspeshniyat-stimulatsionen-protokol-pri-invitro-e-individualniyat_news606789.html) как протича част от лечението на

...
Наскоро ви разказахме (https://www.blitz.bg/obshtestvo/uspeshniyat-stimulatsionen-protokol-pri-invitro-e-individualniyat_news606789.html) как протича част от лечението на
Коментари Харесай

Фоликул – яйцеклетка – бебе в епруветка

Наскоро ви разказахме (https://www.blitz.bg/obshtestvo/uspeshniyat-stimulatsionen-protokol-pri-invitro-e-individualniyat_news606789.html) по какъв начин протича част от лекуването на безплодието, а точно стимулацията при инвитро/ICSI процедура. Нейните специфики и тънкости разкриха репродуктивните експерти от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “. Контролираната овариална хиперстимулация, както е цялостното ѝ име, приключва, когато са налице серия от условия – водещите фоликули са достигнали диаметър над 18 мм, дебелината на маточната лигавица е най-малко 8 мм и равнищата на хормона естрадиол кореспондират с броя на възходящите фоликули. Тогава на пациентката се слага човешки хорион гонадотропин (HCG) за пускане процеса по узряване на яйцеклетките. Приблизително 36 часа след тази инжекция се прави пункцията на фоликулите – извънредно значим миг от лекуването на двойката с репродуктивни проблеми.

Преди пункцията пациентката се инструктира по кое време да спре приема на храна и течности. Това ограничаване продължава до отиването ѝ в болничното заведение в посочен авансово час. Със съдействието на медицински екип тя минава през няколко процедури: клизма, премахване на окосмяването от интимните елементи и слагане на абокат. Самата пункция на фоликули се прави с вагинален достъп, с ултразвуков надзор и под краткотрайна венозна упойка, приложена от анестезиологичен екип. С помощта на аспирационна игла, сложена на накрайника на ултразвуковия уред, се минава през вагината, като по този метод се обезпечава достъп до яйчниците. Фоликулите се аспирират и се дават на инвитро лабораторията. Там експертите ембриолози ги промиват, дефинират се броят на добитите яйцеклетки и тяхното качество. Процедурата продължава, до момента в който се ревизира наличието на всички фоликули и от двата яйчника.

Важно е да се знае, че броят на фоликулите не кореспондира с броя на добитите яйцеклетки.

Пункцията на фоликули е относително безвредна процедура. Обикновено тя лишава 15-20 минути, а пациентката не усеща нищо. След процедурата тя остава за няколко часа за наблюдаване в болничното заведение, като след втория час към този момент може да одобри и дребни количества вода и храна. Следва оживление и ултразвуков обзор. Възможно е след пункцията дамата да изпитва дискомфорт и даже болежка, да има леко кървене, целесъобразно е да се заобикаля шофирането в идващите 24 часа. В идващите дни пациентката поддържа връзка с лекуващия доктор и ембриолога, които я осведомят за развиването на ембрионите и предвиждат деня и часа на ембриотрансфера.

В деня на пункцията сътрудникът дава семенна течност, като е наложително преди този момент в границите на 3 до 5 дни да е спазвал полово самоограничение. През същия интервал не се предлага и приемът на алкохол в огромни количества. Важно е двойката да знае, че самоограничение, по-дълго от 7-10 дни, може да утежни индикаторите на семенната течност. В случай, че сътрудникът е възпрепятстван и няма опция да даде материал в деня на пункцията, може да го направи преди този момент, като семенната течност се замразява и след това размразява. В случаите, когато се прави инвитро/ICSI процедура с донорски сперматозоиди, пациентката авансово е получила цялата информация за наличните донори в криобанката, с която работи Медицински комплекс „ Д-р Щерев “.

Следващата стъпка е осъществяването на инвитро или ICSI оплождане в инвитро лабораторията на болничното заведение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР