Наскоро в небето на Сирия станаха едновременно няколко инцидента между

...
Наскоро в небето на Сирия станаха едновременно няколко инцидента между
Коментари Харесай

Защо САЩ дразнят Русия в Сирия?

Наскоро в небето на Сирия станаха по едно и също време няколко случая сред съветски и американски самолети. Ф-35 са обект на съветски изтребители, а самолети на Военновъздушни сили на РФ пречат на американските разузнавачи. Защо Съединени американски щати към момента не са напуснали Сирия, какво се пробват да потвърдят на Русия в този момент и какви опасности носи всичко това?

Докато Русия се занимава с Украйна, се основават предпоставки за изостряне на обстановката в различен район, където са ситуирани нашите войски - в Сирия. И това се прави с директното присъединяване на американците, техните самолети и дронове.

Предпоставки за конфликт

През 2017 година, осъзнавайки, че основаването на терористично огнище на територията на Сирия е несполучливо, Съединени американски щати започнаха ограничения, които биха разрешили да се изключи опцията за възобновяване на Сирия като пълноправна страна след войната. Създавайки така наречен Сирийски демократични сили от кюрдски отряди, терористи и редица минали на тяхна страна племенни групи, американците организират интервенция против „ Ислямска страна “ на изток от река Ефрат. Целта на тази интервенция беше да се предотврати възобновяване на сирийската държавна власт на тези територии и да се изключи всякакво въздействие на Русия и Иран върху тях.

По пътя бяха решени още три задания. Първата е възпрепятстване на иранската логистика, попречване на преноса на ирански военни товари към и през Сирия. Втората е основаването на подготвителни лагери за бойци в окупираната зона, с цел да продължат войната в Сирия, в случай че Съединени американски щати имат потребност от това.

Третата и най-важна е да се предотврати възобновяване на Сирия като цяло. Преди войната Сирия имаше добър стандарт на живот в огромни градове като Алепо или Дамаск. Сирийският народ има положителни търговски умения. Освен това най-близкият съдружник на Сирия - Иран, също е " комерсиална " страна и растежът на бизнес интензивността в Сирия бързо би разрешил на тази страна да се възвърне.

Действията на американците обаче доведоха до загуба от сирийския народ както на по-голямата част от земеделската им земя, по този начин и на целия нефт, приходите от продажбата на който през днешния ден се употребяват като средство за финансиране на американската нападателна политика в района.

В този миг Русия не се намеси в тези проекти. Русия и Съединени американски щати подписаха поредност от съглашения за деескалация по линията на контакт в Сирия, която през днешния ден минава най-вече около река Ефрат.

Изострянето на връзките сред Русия и Съединени американски щати, обвързвано с поддръжката, оказана от Съединени американски щати на украинския режим, не можеше да не докара до увеличение на случаите сред съветските и американските сили в Сирия. Инцидентите сред самолетите на двете страни се случват от дълго време, само че през последните седмици има ескалация. Много зачестиха рисковите конфликти сред самолети на двете страни. Сега американците постоянно стават техни основатели. Държат се много надменно.

Особено противен беше фактът, че американците започнаха да употребяват включването на бордовия радар в режим на ориентиране на съветски самолети. От това има една стъпка до потреблението на оръжие. Освен това при такива условия може да се случи инцидентно. Ситуацията се нажежава – и това постанова нейната трезва оценка .

Възможностите на врага

Ясно е, че Съединени американски щати не желаят директна война с Русия, тъй че тяхното пълномащабно нахлуване против нашите войски в тази страна е извънредно малко евентуално. Въпреки това са вероятни лимитирани конфликти, които по-късно могат да бъдат приписани на изпълнителите или показани като резултат от неточност.

Съединените щати могат да създадат това и те имат аргументи за това - от „ слагане на руснаците на мястото им “ (ирационален фактор, само че ирационалните фактори са доста по-важни за американците, в сравнение с за нас) до опит за политическа проява на страните от района на лимитираните военни благоприятни условия на Русия в Сирия сега.

Психологията на американската войска е основна за самата опция за такава ескалация. Трябва да се разбере, че степента на самостоятелност на американските командири е несъизмеримо по-висока от нашата, а картината на света на американците като цяло способства за такава „ аматьорска активност “. Психологически е доста мъчно за американците да признаят проваляне и още по-трудно да правят отстъпка. Те откровено възприемат офанзивите си против трети страни като естествен ред на нещата, а съпротивата на тези, които нападат, като предизвикателство към този естествен ред на нещата.

В отговор на свален (дори случайно) американски аероплан те могат да подхващат лимитирана офанзива против нашите сили в Сирия и след ответен удар да нанесат още един по-силен. Фактът, че те първи откриха огън, няма да има значение за никого отвън Русия.

Такава ескалация може да бъде подхранвана от Съединени американски щати на всички равнища. Помислете за предполагаем сюжет. Да предположим, че някъде в Сирия водач на Ф-35 инцидентно изстреля ракета по съветски аероплан. Руският водач ще отговори и ще унищожи агресора. За да отмъсти за гибелта си при несполучлива офанзива и да не бъде губещият, локалният американски военачалник взема решение да стартира лимитирана ракетна офанзива против съветските войски. Тогава ще се намеси Пентагонът, чиито генерали ще възприемат ответния удар на Руската федерация като плесница. И по този начин, след няколко стъпки, можем да приключим с тежък боен конфликт сред двете водещи нуклеарни сили, изключително поради неадекватността на американския висш главнокомандващ.

Ето един образец от предишното. На 15 ноември 1969 година руската атомна подводница К-19 инцидентно връхлита американската подводница " Гато " в Баренцово море. Последствията от удара изглеждаха съдбовни (американците безусловно се избавят по чудо), а командирът на торпедното поделение на „ Гато “ насочва торпедна офанзива против руската подводница, без даже да изиска позволение от командира на кораба. Последният съумява да спре изстрелването на торпеда на К-19 в последния миг.

Но това беше пикът на Студената война, нашите зенитни артилеристи към този момент бяха изпратени във Виетнам. Как би приключила американска торпедна офанзива против руска атомна подводница покрай руския бряг? И до какво би довело до това? Но тяхната волност, настъпателност и безкомпромисна религия в правото да ръководят целия свят от този момент станаха доста по-силни.

Така че си коства да се оценят рисковете от инцидентна офанзива или американска провокация с следваща ескалация отвън надзор като действителни.

От тази позиция, за жалост, Съединени американски щати не са лимитирани по никакъв метод да нападат нашата база „ Хмеймим “. Да, тя има отлична отбранителна система със системи С-400 и „ Панцир “, само че американците са добре осведомени с техния брой и висши огневи характерности. Винаги можете да се пресметна какъв брой ракети може да смъкна нашата противовъздушна защита, преди каналите за ориентиране да бъдат претрупани или даже преди изчерпването на ракетите на пусковите установки. И за де изстреля нужната неведнъж превъзхождаща вълна.

Възможностите за образуване на залпове от Съединени американски щати са големи. Всеки американски унищожител има ресурс от крилати ракети „ Томахоук “ нормално 30 броя, и постоянно има няколко такива кораба в региона. Бомбардировач с крилати ракети може да лети непосредствено от Съединени американски щати с презареждане във въздуха. Ще бъде механически невероятно да се отрази подобен удар.

Но това, което Русия има, е капацитетът за ответен удар. „ Калибър “ от Каспийско море умерено доближава до американските бази на Арабския полуостров и в самата Сирия, както и крилатите ракети от бомбардировачи. А американците, както и в нашия случай, няма с какво да отхвърлен сходна офанзива. Което, от една страна, предотвратява проведените им офанзиви против нашите сили в Сирия, само че от друга, по никакъв метод не пречи на описаната нагоре спонтанна ескалация, която може да последва несполучлива провокация от страна на Съединени американски щати.

Втората накърнимост на нашата група в Сирия е нейното доставяне. Днес главният маршрут за доставка е по море, през Босфора и Дарданелите. Турция не пропуща военни кораби през проливите, само че безпроблемно плават цивилни кораби, наети от Министерството на защитата. Въпреки това, когато напущат турските териториални води, нищо не пречи на която и да е трета страна да ги нападна или плени.

И най-после, има още един вид за американски дейности против Русия в Сирия, този път не импровизиран, а напълно плануван - наново разпалване на война на сирийска територия. Съединените щати са натрупали богат опит в потреблението на съвсем еднократни терористични групи, с цел да унищожат държавността на своите жертви. А базата на специфичните сили в завладения сирийски „ Ат-Танф “ към момента действа и през всичките тези години те образоват бойци там.

Успехът на американците в това начинание, по този начин да се каже, е противоречив. Но изтребителите, които могат да активизират за настъпателни интервенции, са задоволителни, с цел да основат безпорядък в регионите, прилежащи на Ефрат. А възобновяването на помощта за групировките в Идлиб, от дълго време спряна от американците, ще разреши основаването на още един фронт против сирийското държавно управление и Русия.

Трябва да се пусне спирачка

Така и Русия, и Съединени американски щати са на доста рискова граница в Сирия. Всяко нехайство или случай може да взриви бурето с барут. И двете страни са заинтригувани от понижаване на напрежението тук. Но на първо място конфликтите с американците в Сирия са неизгодни за Русия.

Дори една борба не ни носи облага. Американски аероплан, свален при случай, може да докара до война, даже в случай че американците нападат първи. Сваленият ни аероплан, в случай че остане безнаказан, ще докара до загуба на престижа на Русия в страните от района. Не ни устройва нито едното, нито другото. Ескалирането на спора в сирийското небе би трябвало да бъде понижено. И колкото по-бързо, толкоз по-добре.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР