Наскоро Татяна Лолова навърши 84 години, но когато е на

...
Наскоро Татяна Лолова навърши 84 години, но когато е на
Коментари Харесай

Бащата на Татяна Лолова не искал да става артистка

Наскоро Татяна Лолова навърши 84 години, само че когато е на сцената, от нея блика такава невероятна сила, като че ли е тийнейджърка. За нея огромната ни актриса може да приказва доста, тъй като постоянно е умеела с лекост да поддържа млад духа си, без да разрешава на годините да играят определяща роля в настройките й за живота. А животът й е низ от игриви обрати. „ Случайности ”, които тя надали в миналото ще не помни. Една от тях е методът, по който става актриса... Когато приказва за своите родители, Татяна Лолова постоянно звучи респектиращо. Определя майка си като „ ефектна”, а татко си – като „ изтънчен полиглот”. Но за жал актрисата губи доста рано татко си. Когато е едвам на 15. И все пак и до през днешния ден помни какви са били настроенията му към специалността й.

“Много рано изгубих татко си. Бях единствено на 15

Той беше доста артистичен, майка ми също, само че и двамата не са мислели да се отдават на тази специалност. Аз учех в първа девическа и там имахме драм-кръжок с една невероятна учителка – Анастасия Балабанова.

В учебно заведение минавах за артистката. Но татко ми искаше да ме накара да се откажа от тази специалност. Той искаше да съм лекарка. Да бъда лекар Лолова и да запазя неговата фамилия. А аз пък я резервирах като артистката Лолова”, връща лентата на спомените си актрисата и продължава все по този начин да се гордее със своите родители, които през днешния ден сигурно я закрилят с усмивка Отгоре.

И брат й се съмнявал дали това е вярната специалност

В последна сметка Татяна Лолова не става доктор, както желал татко й, само че пък е една от най-големите и обичани родни актриси.

„ Станах артистка макар родителите си”, признава тя, само че любопитна детайлност е, че сходно на татко й, и брат й таял подозрения известно време дали точно този професионален избор е най-правилен за нея. И въпреки всичко получил своето изрично удостоверение за това!



„ Имам по-малък от мен брат и му бях съвсем като майка, доста се грижех за него”, споделя Лолова. И продължава: „ Но той, несъмнено, е доста по-умен и по-талантлив от мен. Не живее тук, само че си пристигна тази година, а на аерогарата попаднахме на доста неприятно такси. Това изобщо не ми се е случвало, аз съм по този начин капризна от обичта на хората. Само красиви лица виждам. Дори да срещам грозни лица по улицата – грозни от тъгата си, от напрежението си, когато ми се ухилен, те блеснат. А
този водач го доядя, че е доста близо от аерогарата до нас

Казах му: „ Знаете ли, брат ми идва от чужбина, не ме е виждал доста дълго време и всички му споделят какъв брой ме обичат в България, а в този момент, каквото и да разправят хората, той няма да повярва, откакто имахме тази среща с вас”. Може да му е било погрешно, само че за какво ме показа по този начин, не знам. Обаче по-късно – сякаш се бяха наговорили, сякаш всички знаеха за това мое терзание от водача на такси – на всички места всички демонстрираха голяма любов към мен”.

След този миг братът на Татяна Лолова освен трансформира визията си, само че и остава изумен какъв брой доста и разнообразни хора обичат и се възхищават на сестра му.
„ Имаше един интервал, в който никой от нас, артистите, нямаше какво да яде, и освен ние. Мина този интервал и брат ми отново не ми вижда двореца, не ми вижда ролс-ройса. В колата ни имаше дупка тъкмо под моята седалка и се гледаше асфалтът. И един път брат ми сподели: „ Като не можеш да се оправиш с тази специалност, смени я. Представяте ли си, да си сменя занапред специалността, с цел да мога да се устоявам по този начин, както той мисли, че би трябвало да се устоявам!”, откровена е актрисата. Но прибавя с усмивка за следния поврат в мислите на брат си:

„ Но този път рече нещо друго: „ Това, което имаш тук, няма цена! Няма финикийски знаци за тази любов, за тази благосклонност. Сега разбрах коя е сестра ми.”

Бирата й е уязвимост

Малцина знаят, а и надали биха предположили тъкмо това – че една от огромните недостатъци на актрисата е бирата. Тя обожава да пийва от пенливата напитка, обаче никак не е целесъобразно. „ Слабост ми е, само че когато разбрах, че не би трябвало да пия бира, спрях”, желязна е Лолова. И прибавя в типичния си обаятелен жанр:
„ Значи съм слаба, тъй като обичах да пия бира и съм мощна, тъй като стопирах да я пия”. Ани Дамянова взела сина й от детската количка Също не доста известна история за огромната ни актриса е, че преди години колежката й Ани Дамянова взела сина й от детската количка, сложила го на средата на сцената и споделила: „ Ще престанеш да пазиш това дете от сцената!” За обстановката споделя самата Татяна Лолова неотдавна.
„ Една част от актьорите, познавайки специалността какъв брой е неблагодарна, желаят децата им да са надалеч от театъра. Въпреки орисията на Ани синът ми не получи предпочитание. Макар че един път го чух да прави запис и гласът му е прелестен, той приказва тогава на британски. И му крещя – по какъв начин пък не стана най-малко представител в британското радио?!”, връща лентата с усмивка обратно актрисата.

Подготви Анелия ПОПОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР