Наскоро разпечатани съдебни документи показват, че Facebook е проследявал дейностите

...
Наскоро разпечатани съдебни документи показват, че Facebook е проследявал дейностите
Коментари Харесай

Facebook може да е „използвал“ телефона ви, без да знаете: Документи разкриват нов скандал със Зукърбърг 



Наскоро разпечатани правосъдни документи демонстрират, че Фейсбук е проследявал дейностите на потребителите на Snapchat, YouTube и Amazon като част от Project Ghostbuster.


Нов набор от незапечатани документи, оповестен от федерален съд в Калифорния, разкри, че Фейсбук е подслушвал интензивността на потребителите в Snapchat, YouTube и Amazon.

С кодовото име Project Ghostbuster, компанията, благосъстоятелност на Марк Зукърбърг, прихвана и дешифрира мрежовия трафик на хора, употребяващи Snapchat.


Документите, които са част от групов иск сред потребителите и Meta, демонстрират, че компанията е анализирала мрежовия трафик на консуматори, които са взаимодействали с съперници на Фейсбук.

За да заобиколи предишното криптиране, употребявано от услуги като Snapchat, Фейсбук създаде специфична технология, с цел да види какво вършат потребителите на други платформи.

Във вътрешен имейл от 9 юни 2016 година основният изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг сподели:

„ Когато някой зададе въпрос за Snapchat, отговорът нормално беше „ да “, тъй като трафикът му е криптиран, ние нямаме разбори за него. Като се има поради какъв брой бързо порастват, наподобява значимо да се откри нов метод за приемане на точни разбори за тях. Може би би трябвало да създадем панели или да напишем персонализиран програмен продукт. Трябва да разберем по какъв начин да създадем това. "

След като Зукърбърг изпрати имейла, разработчиците от компанията предложиха да употребяват Onavo, сходна на VPN услуга, която Фейсбук купи през 2013 година Месец по-късно екипът, работещ върху Onavo, излезе с решение, включващо инсталиране на „ комплект “ на устройства с Android и iOS.


В различен имейл Фейсбук сподели, че техниката, която в основата си е офанзива човек по средата (да се чете: потребител), ни разрешава да четем какво нормално е криптиран трафик, когато можем да измерваме потреблението на приложението.

Според правосъдните документи Фейсбук по-късно разшири програмата за „ надникване “ до YouTube и Amazon.

Единицата на Мета, Onavo, не е нова за разногласия. Екипът има история на потребление на разнообразни техники за събиране на потребителски данни.

След като закупи Onavo от израелска компания, Meta също употребява услуги, с цел да шпионира своите съперници посредством милионите хора, които употребяват приложението.

Превод по непознати медии

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР