Наскоро проучване проведено от фондацията Томсън Ройтерс класира Индия като

...
Наскоро проучване проведено от фондацията Томсън Ройтерс класира Индия като
Коментари Харесай

Наистина ли Индия е най-опасната за жените държава в света?

Наскоро изследване извършено от фондацията " Томсън Ройтерс " класира Индия като най-опасната страна за дамите, заемайки първо място пред Афганистан, Сирия и Саудутска Арабия. Но в действителност ли е правилно това?
Анкетата бе формирана от 548 специалисти по шест разнообразни показателя - опазване на здравето, дискриминация, културни обичаи, полово и несексуално насилия и трафик на хора. Като начало те бяха запитани кои са петте най-опасни страни от листата на 193-те страни членки на Обединените народи. След това - коя е най-лошата страна във всяка от категориите. Индия оглавява три от тях - културни обичаи, полово принуждение и трафик на хора.
Подобна анкета, извършена преди 7 години, класира Индия четвърта, а Афганистан бе на върха на листата.
Новото изследване е подложено на критика в Индия, като доста хора слагат под въпрос обстоятелството, че страни като Саудитска Арабия и Афганистан, които дават доста по-малко права на дамите, са се показали по-добре.
Индиийската Национална комисия за дамите отхвърли изследването, казвайки че страни, където дамите не могат да показват свободно мнението си, не може да заемат по-добри места в класирането. Те акцентират, че изнасилването и тормозът, както и други форми на принуждение против дамите, са се повишили в Индия, тъй като повече случаи са докладвани и са станали обществено притежание.
Министерството на дамите и развиването на децата в станата съобщи в изказване, че " потреблението на анкета под формата на отзиви за изтъкване на Индия като най-опасната страна за дамите очевидно е опит да се оклевети нацията и да се отклони вниманието от същинските усъвършенствания в нея, следени в последните години " .

CNN hypocrisy, how many women in India would like to move to countries like Yemen, Afghanistan, Pakistan, Syria, Somalia or Saudi Arabia which are said to be safer for women than India?https://t.co/XG8okKcGO5
— Dr David Frawley (@davidfrawleyved) June 26, 2018
Как се е стигнало до това умозаключение?
Сред главните причини е фактът, че напълно се разчита на мнението и " присъдата " на 548-те специалисти. Сред тях са учени, политици, публицисти и хора, работещи в опазването на здравето и други браншове.
Оглавяващата фондацията, провела изследването, Моник Вия, съобщи пред BBC, че 41 от специалистите са били индийци. Въпреки това, няма изясненост за националността на другите специалисти и техните националности.
Санджей Кумар, шеф на Центъра за проучване на разрастващите се общества, една от основните самостоятелни организации за изследвания в Индия, счита, че тази липса на бистрота е доста притеснителна. " Как са били подбрани тези хора? Какво е било тяхното полово систематизиране? Откъде са? Това е значимо да се знае, само че няма никаква информаци разполагаем ", споделя той.
Руп Река Верма, академични професор и цивилен деятел, пък приветства анкетата.
" Не съм нещастна поради анкетата и нейните открития - задоволителна е, с цел да ни накара да седнем и да поговорим. Би била допустима по-добра методология, само че в случай че повече от 500 експерти виждат нещата по този метод, то би трябвало да погледнем съществено на анкетата. Това не са усещанията и разбиранията на хора от улицата, а добре осведомени специалисти ", счита тя.
Правилната методология ли е била употребена?
Не и съгласно Кумар. Той акцентира, че държавни както и други обществени данни, свързани със усещанията, са разполагаем за доста от параметрите, които са употребявани, с цел да се класират страните. " Данните, даже и ненадеждни, би трябвало да са в основата на всяка ранглиста. Възприятията могат да са база за класиране единствено в случай че няма други данни ", споделя той.
Кумар прибавя, че анкетата признава, че е употребена " смесена методология " - комбинация от изявленията онлайн, онлайн или по телефона, което също е проблематично: " Мога да ви кажа от опит, че другите техники за изявление постоянно дават разнообразни резултати. Трябва да има една база. Изглежда, че в този случай интервютата са извършени на база улеснение, защото по нататъчно пояснение не е обещано. Проучването е направено небрежно, като са се правили заобиколки и не може да бъде взимано насериозно ".
Наистина ли Индия е по-опасна от Афганистан, Сирия или Саудитска Арабия?
Правителството бързо сложи под въпрос изследването на " Томсън Ройтерс ", само че Индия няма причина да се хвали, демонстрират публични статистически данни за престъпните действия за 2016, които сочат, че жена е била изнасилвана на всеки 13 минути, 6 дами са били жертва на групово обезчестяване всеки ден, младоженка е била убита поради зестра на всеки 69 минути и 19 дами са атакувани с киселина всеки месец.
И всичко това добавено към хилядите докладвани случаи за полов тормоз, гонене, воайорство и домашо принуждение.
Но макар забележителните дефекти, Индия е народна власт, в която в множеството случаи царува законът. Като някой, който постоянно е живял и работил в Индия, знам, че дамите се любуват на голяма независимост и права тук и че в действителност няма място за съпоставяне сред разкъсваните от война Афганистан и Сирия или Саудитска Арабия, където допреди няколко дни дамите можеха да влязат в пандиза, тъй като карат. Прилича на съпоставяне сред ябълки и портокали.
Има ли значение тази ранглиста? Всъщност да, тъй като демонстрира, че Индия е изгубила борбата на усещанията, а от време на време те са от голяма важност. Така че вместо да я отхвърля, Индия би трябвало да обърне взор към себе си и да види по какъв начин може да усъвършенства обстановката на дамите, да убеди света, че не е враждебна територия за женския пол и да бъде отстранена от описи като тези, написа Гета Панди от BBC.
Кой различен е в листата?
Афганистан и Сирия, които са опустошавани от войни, са на второ и трето място, Сомалия е четвърта, а Саудитска Арабия и Пакистан са надлежно пета и шеста.
Съединените щати изненадващо са на 10-то място и са трети в графата за полово принуждение.

Bogus study alert.Thomson-Reuters Foundation ranks USA as 3rd worst country in WORLD for sexual violence, worse than Congo & Pakistan. Methodology? It asked assorted gender experts for their “perceptions.” Sad to see such shoddiness ⁦@TR_Foundation⁩ https://t.co/4Gt5AXPxeN pic.twitter.com/KuqZukzVWN
— Christina Sommers (@CHSommers) June 26, 2018
" Не става въпрос за класирането. Нашето общество е ръководено от мизогинизъм и патриархизъм. Трябва да приемем това изследване по верния метод. Трябва да го гледаме по рефлективен метод - къде сме сбъркали като общество? ", съобщи Закиа Соман, деятел за правата на дамите, която е била измежду специалистите.
Тя прибавя, че никой не чака дамите да имат елементарен живот в страни като Сомалия и Саудистска Арабия. Но хората чакат повече от народна власт като Индия.
Ябълки и портокали?
Честно ли е да се съпоставя Индия с страна като Саудитска Арабия, където правата на дамите са лимитирани?
Знае се, че дамите в Саудитска Арабия нямат доста достъп до обществената сфера. Но фактът, че там направиха шофирането законно за дамите преди няколко дни, е знак на вяра. Това демонстрира, че страната се трансформира и прави вътрешен напредък. Трудно да се прави съпоставяне с Индия, само че в случай че погледнем по-отблизо в Саудитска Арабия - надали напредъкът е толкоз огромен.
Превод: Христина Гочева за.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР