Наскоро при разкопки на древен римски обект в Обединеното кралство

...
Наскоро при разкопки на древен римски обект в Обединеното кралство
Коментари Харесай

Откриха мистериозна лилава буца в древна римска канализация

Наскоро при разкопки на античен римски обект в Обединеното кралство е открита " мистериозна буца " виолетов материал. Оказало се, че необичайно оцветеното вещество е извънредно рядко парче тирийски пурпур - багрило, което в миналото е коствало повече от тежестта си в злато.

(Във видеото може да научите повече за: Учени откриха тайнствен енергиен лъч)

Откритието е направено на територията на крикет клуба " Карлайл " в Северна Англия, до момента в който археолозите разкопават монументална постройка с баня, издигната през III в. от н.е. по времето на император Септимий Север. 

В канализацията на античната сграда откривателите откриват извънредно меко парче материал с присъщ виолетов нюанс. Те изпращат предмета на учени от университета в Нюкасъл, които стигат до заключението, че органичният пигмент съдържа бром и пчелен восък - сигурен знак, че това е тирийски пурпур.

Rare " Mysterious Lump " Of Purple, Once Worth More Than Gold, Found In Roman Drain
— IFLScience (@IFLScience)
Днес багрилата са евтини и лесни за произвеждане в лаборатория. В древността обаче за изработката им са били нужни големи старания и опит. Лилавото - относително необичаен цвят в природата - се превръщало в багрило посредством смачкване на хиляди морски охлюви, уловени в Средиземно море.

За да се получи задоволително тирийски пурпур за боядисване на дреха или оцветяване на украсителен предмет, са нужни десетки хиляди охлюви и доста количество лакти. Поради това той е бил извънредно безценен и се е свързвал с кралски особи, благосъстояние и римски императори. 

Въпреки че по Средиземноморието са открити доста реликви от тирийски пурпур, в Обединеното кралство, което е било най-северната част на Римската империя, този материал се среща извънредно рядко. 

" Това е единственият образец, за който знаем, в Северна Европа - евентуално единственият образец на солидна проба от пигмента под формата на необработен пигмент за багра на всички места в Римската империя. Открити са образци за него в фрески (като в Помпей) и в някои изрисувани ковчези с висок статус от римската провинция Египет ", споделя Франк Гиеко, механически шеф в Wardell Armstrong.

Септимий Север - римски политик, който е император от 193 до 211 година - е роден в днешна Либия и е известно, че през 208 година пътува до римската провинция Британия за да укрепи Адриановия вал - 117-километровото барикада, което бележи северозападната граница на Римската империя.

Има съществени съмнения, че тази буца тирийски пурпур, открита в Карлайл, на малко разстояние от Адриановия вал, има нещо общо с това историческо посещаване. 

" В продължение на хилядолетия тирийският пурпур е бил най-скъпият и издирван цвят в света. Присъствието му в Карлайл в композиция с други доказателства от разкопките ускоряват хипотезата, че постройката е била обвързвана по някакъв метод с императорския двор на император Септимий Север, който се е намирал в Йорк, и евентуално се отнася до императорското посещаване в Карлайл " , изяснява Гиеко.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР