Наскоро празнувахме едни големи празници Ивановден и Йордановден,свързани с живота

...
Наскоро празнувахме едни големи празници Ивановден и Йордановден,свързани с живота
Коментари Харесай

В „Думи на надежда“: Как да живеем значим живот?

Наскоро празнувахме едни огромни празници Ивановден и Йордановден,свързани с живота и делото на Йоан Кръстител.

За него Исус споделя, че той е живял важен живот, че не се е издигал по-голям сред родените от дами. Признат е катовелик от обществото генерации наред. Вероятно, по тази причина и едно от най-често срещаните имена по света са, свързани с неговата персона -Иван, Йоан, Жан, Хуан, Джон… Но 21 века по-късно, какво ние можем да вземем като образец от Йоан с цел да живеем един важен живот?

Тази тематика избра свещеник Живко Тончев за рубриката си „ Думи на вяра “.

„ За него се споделя, че той е живеел доста непретенциозно. Не се е интересувал от притежания. Въпреки това е знаел, кой е. В евангелието на Йоан се загатва, че са отишли да го попитат, кой е. Важен въпрос. Ако през днешния ден някой ни зададе този въпрос, какво бихме му дали отговор за себе си? Какво споделяме за себе си? “, пита свещеник Тончев и обръща внимание, че отговорът на Йоан Кръстител не е основан на това, което му липсва или няма.

„ Йоан не е почнал да се оплаква, че не е ял от дни, че няма дом или че няма семейство. Въпросът е не какво нямаш, а на какво се крепи твоята еднаквост. Някои могат да се гордеят с поданство и генезис, други с специалността си, образованието си, наследството, или придобивките, които са съумели да получат. Това са все положителни неща, с които човек може да свързва себе си. Йоан обаче избра да се самоопредели, съгласно това, което Библията споделя за него, отговаряйки на въпроса с думите: „ Аз съм глас, който споделя направете прав път за Господа “. Предизвикателството през днешния ден е, кое е значителното, което можем да прибавим към своя статут, обучение или специалност. Да прибавим това, което споделя Библията за нас. А тя дефинира вярващите като деца на Бога. Нещо повече, Писанията споделят, че сме били пришълци, които към този момент са членове на Божието семейство. Ако живеем с това схващане за себе си, че сме Христови, призвани да бъдем светлина в света, това ни прави благословени, хора, които Бог използва “, споделя още свещеник Живко Тончев.

По думите му, е погрешно да приказваме и да оценяваме себе си, съгласно това, което нямаме. „ Няма по какъв начин да определяш себе си като несретник, да приказваш за себе си като плод на ориста или застигнат от някаква карма и говорейки, мислейки по този метод да извършиш нещо огромно и значимо. В случая метода, по който се определяше Йоан Кръстител му оказа помощ да извърши задачата си на тази земя “, споделя още свещеник Живко Тончев.

Повече за думите, самочуствието и разултатите, чуйте от него в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР