Наскоро обявен за Треньор на годината заради отличния си сезон

...
Наскоро обявен за Треньор на годината заради отличния си сезон
Коментари Харесай

Интервюто с Бенитес: Ливърпул има интензитет, Мадрид - опит

Наскоро разгласен за Треньор на годината поради отличния си сезон в Нюкасъл, Рафаел Бенитес е откърмен с мадридизма и „ осиновен” на Мърсисайд, тъй че е идеалната фигура, която да разяснява идния край в Шампионската лига. Испанският експерт изведе Ливърпул до изключителния успех в Шампионската лига през 2005 година, само че не обича да приказва за престоя си като старши треньор на своя роден клуб, с цел да не бъдат извъртени и употребявани думите му против него. Все отново с удоволствие сяда да беседва с „ Марка” за съботния конфликт сред неговия Реал Мадрид и неговия Ливърпул.

- Довършете фразата! Ливърпул за Рафа Бенитес е…

- Един доста благополучен стадий. Там ми се отвори вратата за футбола на върховото равнище, какъвто беше оня в Англия, и, разумно, това е моят дом. Моята връзка с почитателите и с града е чудесна, заради което вечно ще остана благополучен и признателен на Ливърпул.

- А Реал Мадрид е…

- От мъник, от 13-годишен съм в Мадрид, познавам доста добре „ кухнята” и видях по какъв начин се развиха нещата във времето. Помня, когато с юношите играхме против мъжкия тим с Висенте дел Боске. Онези, които схващат и проучват най-малко поне ситуацията, ще знаят за какво нещата се стекоха по този начин в последния ми стадий в клуба. Той обаче не беше толкоз неприятен, колкото си мислят хората, тъй като работихме доста съществено и професионално, поставихме здрави основи. Във всеки случай си оставам с множеството години на хубави мемоари в Мадрид.



- А за кого ще викате в събота?

- Изпитвам голямо почитание и към Ливърпул, и към Реал Мадрид. Единственото, което ми остава да направя, е да чакам… и да победи по-добрият.

- Как виждате финала от чисто футболна позиция?

- Ще е забавен край. Като гледаш Реал Мадрид против Ювентус и Байерн (Мюнхен), си даваш сметка, че този тим има продуктивност, опит и класа, че умее да води мачовете даже в крайни условия… Това е плюс. Ливърпул пък въпреки това играе с голям интензитет, качество, ритъм… Ритъмът в Премиър Лийг е над ритъма в другите водещи шампионати. Това се видя да вземем за пример против Рома.

- Значи не виждате ясно изразен любимец?

- Не, мачът е отворен. И двата тима имат своите причини за успеха. Един гол за единия или другия може да промени всичко, тъй като силите са много изравнени. Всичко може да се случи.



- Вие разбирате от тези неща. В Истанбул Вашият Ливърпул губеше с 0:3 на почивката против великия Милан, а най-после извърши най-митичния поврат във край за Европейската купа. Каква беше тайната?

- Губехме с 0:2 и се готвехме за почивката, когато получихме третия гол. В подобен миг би трябвало да опиташ да вдигнеш още веднъж духа на играчите и да ги мотивираш… на британски език. Това последното беше най-голямата компликация за мен. В общи линии им споделих следното: „ Нямаме нищо за губене, остават ни 45 минути да опитаме да променим нещата и в случай че вкараме идващия гол, ще се върнем в мача.”

- Вие изведохте Ливърпул до два финала в Шампионската лига: спечелихте през 2005 и загубихте през 2007 година, все против Милан. Изненадвате ли се да виждате „ червените” още веднъж на край 11 години по-късно?

- Не, тъй като когато следиш ежедневно тима в шампионата, виждаш, че е на доста високо равнище. Тогава ние разполагахме с по 20 млн. паунда за прехвърляния, а единствено вижте сегашните суми! Премиър Лийг се развива стремително, става все по-богата и това разреши привличането на все по- и по-скъпи играчи. Днешният Ливърпул има добър треньор, положителни играчи… По мое мнение в този момент е по-лесно да стига до край оттогава.



- Приличат ли си оня Ливърпул на Рафа Бенитес и този на Юрген Клоп?

- Почти по нищо не си наподобяват, с изключение на може би по желанието и жаждата за триумфи на хората от клуба и на последователите. Днешният тим се основава на трима нападатели от международно равнище и на полузащита от огромни работяги, а за отбраната похарчиха големи пари (б.и. – купиха Вирджил ван Дайк против рекордна в историята на футбола трансферна сума за защитник), с цел да решат старите проблеми. Това е добре построен тим.

- Ливърпул на Бенитес задуши Лионел Меси, като пусна против него Алваро Арбелоа на левия бек. Как може да бъде спрян в този момент Мохамед Салах?

- Разликата е, че тогава Барселона играеше с Меси като характерен флангови нападател, до момента в който в този момент Салах се движи по цялата хоризонтала и вертикала в офанзива, много по-маневрен е от тогавашния Меси, тъй че е по-трудно да бъде спрян.



- Ливърпул без Филипе Коутиньо по-вертикален тим ли, по-Клопов?

- Ливърпул в този момент е в положително положение, само че беше също в положително и с Коутиньо, който е голям състезател. Да, правилно е обаче, че през днешния ден играят доста по-директно.

- Зинедин Зидан споделя, че спечелването на Ла Лига е „ по-трудно”, но триумфът в Шампионската лига е „ м.мата си джаса!”. Вие сте печелили два пъти Ла Лига и един път ШЛ, тъй че можете да отговорите: прав ли е Зизу?

- Да спечелиш който и да било огромен трофей е мъчно. Просто от наличния състав зависи дали ще е повече или по-малко мъчно.

 - Как може да се навреди на Ливърпул?

- Мадрид има нужните за задачата оръжия: опит и футболисти от топ равнище, които могат да разбалансират всеки противник. От първия гол, не преставам да упорствам, ще зависи в огромна степен развиването на финала.
Алберто Рубио, „ Марка”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР