Наскоро новият министър на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че

...
Наскоро новият министър на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че
Коментари Харесай

Има много честни и отдадени полицаи, но…

Наскоро новият министър на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че администрацията в Министерство на вътрешните работи е сведена до най-малко. И че всяко в допълнение редуциране ще навреди на жителите. Премиерът Бойко Борисов пък прикани медиите да спрат да приказват за слабото полицейско наличие в голяма част от по-малките селища. И да се съсредоточат върху триумфите при доставката на нова техника и съоръжение.
По-малко хартия, повече съгласуваност
Редица специалисти считат, че полицията е най-слабо реформираната българска институция от 1990 година насам. В същото време Министерство на вътрешните работи е и най-големият шеф в страната. В неговата система работят над 36 хиляди оперативни служащи и чиновници и близо 9 хиляди души администрация. Бюрокрацията обаче е мощно раздута, считат специалистите на Световната банка. Тя продължава да работи с хартиени документи, тъй като вътрешната мрежа на интранет в Министерство на вътрешните работи не била надеждна - макар милионите, изразходвани за обезопасяването ѝ. Веднага могат да бъдат спестени близо 2 хиляди чиновнически места в областта на административните услуги, които полицейските дирекции и служби оказват на жителите и на институциите в страната. Просто сега тези услуги постоянно се дублират или се правят без вътрешноведомствена съгласуваност. А с близо една четвърт ще намалеят и жертвите на пожари, в случай че човешките запаси и техника бъдат разпределени по нов метод върху територията на страната. Това са все заключения на специалистите на Световната банка.
Защо толкоз доста хора не ѝ имат вяра?
Годишно Министерство на вътрешните работи получава финансиране от над един милиард лв., което и тази година беше увеличено. Но това като че ли не въздейства нито върху успеваемостта на полицията, нито върху растежа на престъпността в страната. Сред жителите на Европейски Съюз българите имат най-ниско доверие в полицията, сочат показателите за 2017-2018 година за господство на закона на Световния план за правдивост, който следи 113 страни в света въз основата на 3 000 експертни изследвания.
Безчувственост, безхаберие и студенина по отношение на проблемите на гражданското общество и на пострадалите от битовата престъпност – с тези причини близо половината българи изясняват за какво не се обръщат за помощ към полицията. Това написа в отчет на Центъра за проучване на демокрацията. Обективността обаче изисква да се означи, че с изключение на безучастните или корумпирани полицейски чиновници в системата работят и доста почтени и отдадени на работата си служители на реда и оперативни служащи, безапелационни са интервюираните от „ Дойче веле “ специалисти.
Няма задоволително служители на реда на улицата, младите са демотивирани
Старши икономистът на институт „ Отворено общество “ Георги Ангелов не е склонен с министър Маринов, който твърди, че администрацията в Министерство на вътрешните работи не трябва да се редуцира. “Голяма част от чиновниците на министерството не са служители на реда, което не е в унисон с рекомендациите на Световната банка за понижаване на бюрокрацията и изваждане от ведомството на неприсъщите функционалности. Твърде доста са и регионалните дирекции, прекомерно едва е въвеждането на осведомителни технологии, с които може да се прави доста повече работа с все по-малко служители. Министър Маринов обаче отхвърли да се съобрази с изводите от проучването на банката “, установи Ангелов.
Той поддържа напълно изводите от проучването, че Министерство на вътрешните работи има задоволително на брой запаси и относително добре финансово стимулирани чиновници, които обаче са зле разпределени по браншове за противодействието против престъпността. Според Ангелов, вместо да потърсят способи за усъвършенстване на системата, държавното управление и управлението на Министерство на вътрешните работи настояват, че плануваните за задачата средства е по-добре да се насочат за увеличение на фонд „ Работна заплата “, в който така и така отива голямата част от бюджетната дотация. „ Не се мисли за развиването и внедряването на нови технологии, които ще покачат резултатите от предварителната защита и битката против престъпните прояви. Съпротивата против промените в Министерство на вътрешните работи е доста мощна и зад нея стои напълно съответна мотивация. Вижте да вземем за пример какъв брой мъчно бе прокарана новата възраст за пенсиониране в системата, която понастоящем е 53 години. В някои западноевропейски страни пенсионната възраст за служители на реда е 60 години. Преди не съществуваше даже това ограничаване – българските полицейски чиновници можеха да се пенсионират и на 40 годишна възраст измежду струпване на 15 години трудов стаж. Разбира се, след това получаваха вкупом 20 солидни заплати и продължаваха да работят в Министерство на вътрешните работи на трудови контракти “, установи Ангелов. И прибавя, че тази скица работи и понастоящем, тъй като с пенсионната промяна в Министерство на вътрешните работи били направени крачка напред и две обратно. „ За да бъде получено единодушието на ведомството за закрепена пенсионна възраст бе непокътната привилегията след пенсиониране чиновниците му да могат да продължат да работят в системата и да получават и заплата, и пенсия до 60-годишна възраст. Точно тези хора стопират кариерното и професионалното израстване на знаещите и можещите по-млади хора в Министерство на вътрешните работи ", твърди откривателят от институт „ Отворено общество “. Всичко това мощно демотивира младите оперативни служащи и елементарните служители на реда.
След всяка промяна - единствено по-лошо
Бившият началник на софийската охранителна полиция и на Гранична полиция генерал-майор от запаса Валери Григоров удостоверява изводите на Световната банка, че полицейското наличие по улиците понижава, а администрация в Министерство на вътрешните работи се усилва. „ За интервала след 2000 година броят на униформените служители на реда по улиците на София е намалял с над 1000 души за сметка на повишаването на чиновниците в мощно бюрократизираните профилирани служби от вида на НСБОП и ЦСБОП. За същия интервал броят на дирекциите в Министерство на вътрешните работи набъбна от 10 на 17, което не докара до никакви усъвършенствания в ръководството му, а още по-малко в битката против престъпността. Със закона за Министерство на вътрешните работи от 2006 година тогавашният вътрешен министър Румен Петков нанесе огромни вреди на главните структуроопределящи звена. Така да вземем за пример поради основаването на Генерална и окръжни дирекции на Гранична полиция броят на настоящите на терен граничари бе понижен от 9500 на 6000 души. Намесата на вътрешния министър Румяна Бъчварова вместо да способства за основаването на обединен център за обслужване на жителите докара до повтаряне на функционалностите на към този момент съществуващите бюрократични звена. В момента в Министерство на вътрешните работи има цели три дирекции, които вършат едно и също ", акцентира Валери Григоров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР