Наскоро НАТО призна киберпространството като място за водене на война.

...
Наскоро НАТО призна киберпространството като място за водене на война.
Коментари Харесай

БНР: Закон за киберсигурността ще задължи МО да развие и поддържа способности за киберотбрана


Наскоро НАТО призна киберпространството като място за водене на война. А у нас стартира работата по приемането на Закон за киберсигурност, който да обезпечи рамката за създаване на българската киберзащита.

Съвременните въоръжени сили би трябвало да работят в цифровата среда. С това е наясно даже и заместник-министърът на защита Атанас Запрянов, който е от поколението военни, обучавани надалеч преди световната мрежа, и заплахите, които основава тя, да бъдат факт. От киберзащитата ще се нуждаят освен новите самолети, кораби и сухопътна техника, а и управлението на Армията, с цел да получава достоверна информация, на чиято база да бъдат решавани проблемите на сигурността. Само след няколко месеца текстовете за нов Закон за киберсигурността ще задължат военното министерство да построи, развие и поддържа качества за киберотбрана. В министерството са осъзнава значимостта му, изяснява Атанас Запрянов, представен в репортаж на Добромир Видев за предаването ``Преди всички`` на БНР.

" Сега киберпространството е петият домейн, в който ние следим една борба, защото преодоляването на киберпространството визира извънредно доста ръководството на войските, насочването на оръжията и в случай че щете и огневото поразяване на цели. Добрата вест е, че българското държавно управление към този момент е предложило план на закон. Там има съответни отговорности както за основаването на политика по киберсигурността на Министерството на защитата, по този начин и структурирането на качества за киберотбрана и заделяне на нужните запаси. Началникът на защитата има отговорности във връзка с основаването на качествата, включването на киберсигурността като част от оперативното обмисляне и включването на киберотбраната като част от образованието. Трябва да създадем структури, персонален състав, хардуер, програмен продукт, непрестанен мониторинг на системите, с които управляваме въоръжените сили, тъй че да можем да откриваме опитите за навлизане и опитите за влияние на киберпространството в региона на защитата ", разяснява Запрянов.

Зам.-министърът признава, че огромен проблем за министерството е обезпечаването на съответно възнаграждение на IT експерти, които да работят за киберсигурността: " Това е огромен проблем – по какъв начин на IT експертите да се покачат заплатите в подтекста на общото положение на заплатите на военните ни чиновници и военнослужещите. Ние имаме такива експерти, които ги приготвяме. Много са атрактивни заплатите, изключително в този момент киберотбараната и киберсигурността са настоящи тематики за всички компании. Твърдя, че имаме доста положителни IT експерти и в това отношение мислим по какъв начин да задържим тези хора, като им даваме и надлежно съответно възнаграждение ", декларира той.

Естония към този момент е намерила решение на част от проблемите, пред които българските военни ще се изправят с новия закон. Балтийската страна, която всички в Европа дават за образец за цифров отличник, към този момент се е опарила от хакери. Урокът от преди 10 години, който получават всички институции в страната след хакерска атака, служи за основа на основаването на киберкомандването. През 2017 година, като пилотен план, се развива и концепцията всеки наборник, постъпил в естонската войска да получава образование за отбрана на електронната инфраструктура. Полковник Андрес Хайрик, командващ естонското киберкомандване в армията, изяснява: " Основната задача на нашето киберкомандване е да предоставяме поддръжка на командването на министерството на защитата. Имаме и по няколко подзадачи. Отговаряме и за наблюдението на киберпространството в Естония, където има към момента наборна работа. Докато са на работа, образоваме хората за справяне с хакерските атаки. Към момента към 300 души работят в командването плюс и няколкостотин наборници.

Основната причина за основаването на киберкомандването е потребността от консолидиране на профилираните познания в тази област. Събирането им в една конструкция дава опция ефикасно и бързо да се реагира на заканите, споделя също Полковник Хайрик.

Естонската кибервоенна част би трябвало да е в цялостна оперативна подготвеност до 2023 година. От друга страна, в България се чака през есента Народното събрание да утвърди дефинитивно Закона за киберсигурност, който да вкара и европейската инструкция по тематиката.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР