Наскоро направен анализ, проверил дали консумирането на диетични фибри и

...
Наскоро направен анализ, проверил дали консумирането на диетични фибри и
Коментари Харесай

Киселото мляко и фибрите пазят от рак на белия дроб

Наскоро изработен разбор, ревизирал дали консумирането на диетични фибри и кисело мляко може да бъде обвързвано с по-нисък риск от развиване на рак на белия дроб. Може би е изненадващо, само че екипът, провел проучването, заключил, че е по този начин.
Скорошна обява в списанието “ДЖАМА Онкология” търси връзка сред режима на хранене и рака на белия дроб. По-специално, екипът се фокусирал върху две храни: пребиотик и пробиотик. Пребиотиците са съединения, които поддържат растежа на чревните бактерии.
Диетичното влакно, което се съдържа в плодовете, зеленчуците, зърната и ядките, е първичният пребиотик в нашата храна.
Пробиотичните храни съдържат микроорганизми. Една от най-често използваната пробиотична храна е киселото мляко. През последните години функциите на чревните бактерии, пробиотиците и пребиотиците за здравето получиха огромно внимание от страна на учените. Авторите на най-новото изследване изясняват, че киселото мляко или фибрите понижават рисковете от разнообразни болести, в това число метаболитни нарушавания, сърдечносъдови заболявания, стомашно-чревен рак и преждевременна гибел.

Червата и белите дробове
Въпреки че наподобява изненадващо, че чревните бактерии и здравето на белите дробове могат да бъдат свързани, доказателства за тази асоциация има. Например, неотдавна извършено изследване открило, че чревните бактерии играят роля в белодробното инфектиране.
Неговите създатели изясняват по какъв начин метаболитите, създадени от бактерии, като да вземем за пример късите верижни мастни киселини, могат да потискат възпалението в белите дробове.
Други проучвания са посочили връзки сред потреблението на фибри и усъвършенстваната белодробна функционалност.
Въпреки че доказателствата за връзките сред чревната бактерия и здравето на белия дроб се ускоряват, откривателите в новото изследване пишат, че “преките доказателства, свързващи приемането на хранителни фибри и риска от рак на белия дроб, са оскъдни”.
Дори са малко изследванията, които са изследвали връзката сред киселото мляко и здравето на белите дробове.
За да запълни тази празнина, екипът направил събирателен разбор, който включвал повече от 1 440 000 души от Съединените щати, Европа и Азия. Изследователите събрали информация за диетата на всеки участник. Тези данни им разрешили да изчислят количеството кисело мляко и фибри, употребявани от участниците.
Те също по този начин взели поради други фактори, които играят роля в развиването на рака на белия дроб, в това число възраст, етническа принадлежност, обучение, затлъстяване и тютюнопушене.

Намаляване на риска от рак на белия дроб
Продължителността на следенето е била 8 години, а през това време 18 882 участници са развили рак на белия дроб. Авторите заключили, че: “Фибрите и киселото мляко са назад съразмерно свързани с рака на белия дроб”.
Хората, които употребяват фибри, са имали 17% по-нисък риск от развиване на рак на белия дроб от тези, които ядат минимум фибри.
По същия метод хората, които употребяват най-вече кисело мляко, имат 19% по-нисък риск от развиване на рак на белия дроб от тези, които не одобряват този артикул. Дори участниците, които употребяват единствено малко количество кисело мляко, са с 15% по-нисък риск от развиване на рак на белия дроб от тези, които не го хапват изобщо.
Тези, които употребяват огромни количества фибри и кисело мляко, са с 33% по-нисък риск от рак на белия дроб, в сравнение с други, които не одобряват тези артикули.

Сили и ограничавания
Двете най-големи мощни страни на това изследване са огромното количество данни и фактът, че откривателите са проучили необятен набор от фактори в техния разбор. Въпреки това е имало някои ограничавания. Например те не са имали подробна информация за източниците на диетични фибри, които се употребяват от участниците, като зърна, плодове или зеленчуци.
По същия метод, те не са имали информация за типа на киселото мляко, бактериалните варианти, които съдържа или неговото захарно наличие. Изследователите също по този начин означават, че изгодите от приема на диетични фибри и кисело мляко не са значими за азиатското и тъмнокожото население.
Те считат, че това може да се дължи на по-малките размери на представителната извадка. Те обаче изясняват, че “е належащо в допълнение следствие измежду тези популации”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР