Наскоро кметът на Созопол беше обвинен в присвояване на над

...
Наскоро кметът на Созопол беше обвинен в присвояване на над
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини и съучастниците на кмета на Созопол Панайот Рейзи, присвоили 2 млн. лева

Наскоро кметът на Созопол беше упрекнат в заграбване на над 2 млн. лв., като става дума за десетки случаи, в които Рейзи е плащал с пари на общината за ремонтни действия, само че те отивали при човек, който нямал нищо общо с фирмата-изпълнител. От държавното обвиняване са открили над 30 сходни случая в интервала от 2014 година до 2017 година За задачата той е правил и документни закононарушения, като били подправяни контракти и фактури.
От Софийската градска прокуратура оповестиха, че в хода на следствието са повдигнати обвинявания на основния счетоводител на общината Златка Мусева, както и на Венцислав П.
Основание за общо 72 банкови превода били контракти за разнообразни строително-монтажни работи в села край Созопол - от ремонт на детска градина до спешен ремонт на улици и подпорни стени за очистване на последствия от стихийно злополучие, се показва от прокуратурата.
Обвинението е за осъществено от Златка М. длъжностно заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай, осъществено в съучастничество, при изискванията на продължавано закононарушение и посредством улесняващи документни закононарушения - закононарушение по чл.203 алинея 1, вр. с член 202, алинея 1, т.1 и т.2, във вр. член 26, ал.1 от Наказателен кодекс. Тя е привлечена като обвинена за това, че в интервала от 29.08.2014 година до 27.03.2017 година в Созопол, при изискванията на продължавано закононарушение, с 34 обособени действия, в качеството си на длъжностно лице и откакто се е сговорила авансово с другите причинители - Панайот Рейзи - кмет на община Созопол, и Венцислав П., е присвоила непознати пари в общ размер над 2 млн. лева.- благосъстоятелност на община Созопол. Счетоводителката е наредила изплащането на сумата в общ размер над 2 млн. лева да бъде преведена от община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с компанията реализатор. За улеснение на присвояването тя направила и документни закононарушения по член 316, по отношение на член 309 алинея 1 от Наказателен кодекс. Като съображение за банковите преводи - общо 72 на брой, се сочели контракти за разнообразни СМР в села, находящи се на територията на община Созопол - от ремонт на детска градина до спешен ремонт на улици и подпорни стени за очистване на последствия от стихийно злополучие. Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „ подписка ".
Ако бъде приета за отговорна по повдигнатото й обвиняване за закононарушението по член 203 от Наказателен кодекс /длъжностно присвояване/ Златка Мусева може получи наказване „ отнемане от независимост " от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба и отнемане от право да упражнява избрана специалност или активност ".

По същото досъдебно произвеждане е притеглен към наказателна отговорност и Венцислав П. Повдигнато му е обвиняване за осъществено от него заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай, осъществено в съучастничество, при изискванията на продължавано закононарушение и посредством улесняващи документни закононарушения - закононарушение по чл.203 алинея 1, вр. с член 202, алинея 1, т.1 и т.2, във вр. член 26, ал.1 от Наказателен кодекс. В същия интервал от 29.08.2014 година до 27.03.2017 година в Созопол, при изискванията на продължавано закононарушение, с 34 обособени действия, и откакто се е сговорил авансово с другите причинители - Панайот Рейзи -кмет на община Созопол, и Златка М.- основен счетоводител в община Созопол, е присвоил непознати пари - сумата над 2 млн. лева благосъстоятелност на Община Созопол. Обвиняемият е също с мярка „ подписка ". Ако бъде приет за отговорен по повдигнатото му обвиняване за закононарушението по член 203 от Наказателен кодекс /длъжностно присвояване/ Венцислав П. може получи наказване „ отнемане от независимост " от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба и отнемане от право да упражнява избрана специалност или активност ".
И тримата обвинени остават на независимост против най-леката мярка за неотклонение - „ подписка ".

Източник: БНР,NOVA

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР