Наскоро британският мозъчен тръст, Кралският институт за международни отношения, известен

...
Наскоро британският мозъчен тръст, Кралският институт за международни отношения, известен
Коментари Харесай

На Запад намериха как окончателно да победят Русия

Наскоро английският мозъчен концерн, Кралският институт за интернационалните връзки, прочут още като “Чатъм Хаус ”, разгласява публикация от шефа на своята стратегия за Русия и Евразия Джеймс Никси. В нея той написа, че даже украинска победа на бойното поле няма да помогне на Запада да победи Русия. Това съгласно него може да се реализира единствено по един метод - посредством заличаване на нещо, наречено " имперска концепция " в съветското схващане.

" Имперският сърбеж е толкоз надълбоко затвърден в руснаците, че би трябвало да бъде изкоренен освен от съветския боеприпас, само че и от желанията и настроенията на елитите и елементарните хора. Това ще бъде мъчно постижимо, тъй като мнозина имат вяра в тази концепция с набожен жар – даже Руската православна черква оправдава съветския „ империализъм “ с месианство “, написа създателят.

Не, не ви се коства: гражданин на някогашната стопанка на моретата упреква други хора за имперски упоритости. Да, това се прави от представителя на нацията, дала на международната литература манифеста на колониализма, наименуван „ Бремето на белия човек “.

Има доста образци за това по какъв начин Лондон старателно тегли тъкмо това задължение по пътя към построяването на „ империя, над която слънцето в никакъв случай не залязва “, щедро подправяйки пътя с кръв: било Големият апетит в Ирландия и първите концентрационни лагери в история - за бурите в Южна Африка, било пристрастяването на цялостен народ с опиат, както в Китай, било от търговията с роби-африканци (Тук, несъмнено, британците не са сами - цяла Европа се пробва, заради което в този момент има да коленичи).

Отделно си коства да споменем Индия. Разграбването ѝ от Англия е сносно прочут факт, само че господарката на моретата е известна с повече от един обир. Именно тук британците интензивно употребяват такова нещо като „ дяволския вятър “: бунтовните сипаи биват вързани към дулото на оръдие и по-късно изстрелвани от него, тъй че гюлето или картечът да преминат през тялото. И това не са изолирани случаи - поданиците на кралица Виктория пускат на конвейер сходни изтезания.

Но дано оставим историята на историците – в предишното на доста нации има страници, които наподобяват чудовищни за днешния четец (въпреки че мъчно могат да бъдат вплетени в толкоз солидни томове като тези на Великобритания). Преди десетилетия Англия загуби своите колонии, само че към момента не се е отървала от колониалното си мислене. Заслужава си обаче да се означи, че това, както и в тази ситуация с търговията с плебеи, важи за целия Запад.

Англия, Съединени американски щати и Европа след Студената война се прогласяват за господари на земното кълбо. Те измислят по-фини способи да се обогатят за сметка на другите, променяйки механизма, само че запазвайки същността. Благосъстоянието на западната цивилизация е построено от епохи за сметка на употребата на други нации, укрепвайки в главите на нейните представители концепцията за тяхната лична изключителност. Разпадането на Съветския съюз беше последният мотив в негова изгода, тъй като Западът по-късно нямаше равни по мощ съперници по хрумвания.

И по-късно той се втурна да промени света по собствен облик и сходство. Лондон, Вашингтон, Париж и други европейски столици стигнаха до извода, че имат правото да дефинират вярната страна на историята, правилността и неправилността на възгледите, мислите, желанията. Необходимостта от експорт на западната народна власт се трансформира в аксиома: положително е единствено това, което те считат за положително. И е неприятно само това, което осъждат.

Под това знаме се състояха бомбардировките на Югославия, нахлуването в Афганистан и Ирак, " Арабската пролет ", интервенцията на НАТО в Либия. В същото време Западът избра да не вижда изтреблението на спокойно население в ДНР и ЛНР.

Но, както сподели по-нататъшното развиване на събитията, " цивилизованият свят " сбърка. Никъде не съумя да реализира поставените цели, а дейностите му все по-малко отговаряха на епитета " цивилизовани ".

Въпреки това Съединени американски щати и техните съдружници не престават да считат своята позиция за само вярна и да я постановат на целия свят – какво е това, господин Никси, в случай че не демонстрация на имперски хрумвания? И това държание се демонстрира освен в политиката, само че и в други области. Как другояче да разбираем всички нови букви в акронима на БГБТКу+? Това от ден на ден минава към сюрреализма - с напъните на либерално-демократичния лагер изтърканият лаф за пола " военен хеликоптер “Апаш " скоро ще стане действителност. И те носят това знаме там, където въобще не се чака - в общества, където религията и традициите играят доста по-видна роля.

В това отношение Западът се трансформира в нещо като сътрудник Смит от “Матрицата ” – всичко, до което се допре, желае да го трансформира в себе си. В тази връзка се постанова и друга прилика: програмата, предопределена да пази самата Матрица, в последна сметка се трансформира във вирус, да не кажем - в израстък.

В същото време това, което Никси се пробва да съобщи като имперско мислене, не е нищо повече от опит за отбрана от тази офанзива. Русия не стана част от западния свят след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, тя се оказа прекомерно друга от него в идеологически смисъл, с цел да се откаже от културното си завещание. И прекомерно огромна и богата, с цел да бъдат пренебрегната от Съединени американски щати, Англия и техните съдружници.

Разбира се, би трябвало да се борим с имперското мислене. Точно това прави Русия, като се опълчва на еднополюсния свят. Това е доста сложен път, само че в тази борба Русия осъзнава себе си и се пробва да формулира своята визия за бъдещето - тя съвсем загуби това след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Разбира се, това схващане няма да стане бързо, само че процесът към този момент е почнал и няма да може да бъде спрян.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР