Наскоро британецът Крис Каусли звъни рано сутрин на спешния телефон,

...
Наскоро британецът Крис Каусли звъни рано сутрин на спешния телефон,
Коментари Харесай

Наистина ли може да глътнем паяк, докато спим

Наскоро британецът Крис Каусли звъни рано заран на незабавния телефон, откакто усеща, че гърлото му се подува и дишането му става съществено затруднено. При него идва кола за спешна помощ и го откарва в болница, като догатката на фелдшера е, че става въпрос за захапване на паяк.

От болничното заведение обаче не са напълно уверени, че това е повода. Лекарите по този начин и не са сигурни какво е предизвикало проблемите с дишането на мъжа.

Експертите по паяците пък са по-склонни да имат вяра, че британецът не е потърпевш от захапване от паяк. Доктор Мат Уилкинсън от катедрата по зоология на Кеймбридж декларира, че изказванието, че човек гълтам към осем паяка годишно, до момента в който спи, е безспорен мит. По думите му не е ясно от кое място произлиза това поверие, само че то е толкоз надълбоко вкоренено, че се е трансформирало в нещо като градска легенда.

Други учени също поддържат мнението на Мат Уилкинсън. Според тях един паяк не би влезнал в гърлото ни, тъй като въпреки всичко, даже и до момента в който спим, вдишаме и издишаме. Освен това бихме усетили пълзенето му и то ще ни накара да се събудим.

Въпреки че ухапването на паяк в гърлото на човек си остава извънредно за учените, те предизвестяват, че ухапванията по други елементи на тялото може да ни накарат да се почувстваме зле, замаяни и да се потим. В по-редки случаи може да се появи алергична реакция.

За да се предпазим от неприятни за здравето ни последствия, рекомендацията на медиците е, в случай че забележим симптоми, за които се съмняваме, че са от захапване от паяк, бързо да потърсим лекарска помощ, написа BBC.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР