Наскоро акциите претърпяха значителен спад, предизвикан от съвкупност от тревожни

...
Наскоро акциите претърпяха значителен спад, предизвикан от съвкупност от тревожни
Коментари Харесай

На какво се дъжи скорошния спад на фондовия пазар?

Наскоро акциите претърпяха забележителен спад, провокиран от цялост от тревожни фактори. През август ненадейно набъбна броят на отворените работни места, до момента в който продължаващата стачка в автомобилния бранш се ускори.

Освен това цените на петрола се приближиха до най-високата си точка от 2023 година насам.

Пазарните специалисти акцентират, че основният разказ се крие на пазара на облигации. Инвеститорите се притесняват, че стабилната стопанска система може да накара Федералния запас да увеличи лихвените проценти още един път.

Във вторник доходността по 10-годишните държавни облигации доближи 4.8%, отбелязвайки най-високата си стойност от 2007 година насам. По-високите лихвени проценти вършат “ ” вложения като фондовете на паричния пазар, които включват държавни облигации, по-привлекателни. Това бягство към сигурността набира мощ, защото вложителите възприемат мнението за нескончаем интервал на по-високи лихвени проценти, което бе изразено от ръководителя на Фед Джером Пауъл.

В обобщението на икономическите прогнози на Фед се показва, че през 2024 година и 2025 година се чака лихвените проценти да намалеят по-малко, в сравнение с се очакваше по-рано. До края на 2026 година се планува лихвените проценти да надвишават така наречен безпристрастен лихвен %, който се чака да доминира в дълготраен проект.

В деня на известието на Фед показателят S&P 500 означи спад от над 1% и низходящата наклонност се резервира. Междувременно доходността на 10- и 30-годишните държавни скъпи бумаги внезапно набъбна, като 10-годишната рентабилност се увеличи с към 50 базисни точки през двете седмици след съвещанието на Фед.

Бързината на този скок оказа въздействие върху усещанията на вложителите по отношение на ролята на закрепения приход в портфейлите. Сега вложителите търсят по-висока рентабилност, с цел да компенсират снадки интервал на вложение във закрепена рентабилност.

Стратезите на Bank of America считат, че откакто волатилността се стабилизира, акциите въпреки всичко биха могли да се показват добре. Те плануват евентуална стойност на S&P 500 в края на годината от 4,600, което е 7% нарастване по отношение на сегашните равнища.

Ето за какво слаби стопански данни или неподходящ отчет за работните места могат да предложат известно облекчение на пазара на акции.

Очаква се идният отчет за заетостта през септември да покаже нарастване на броя на работните места в стопанската система със 170,000, което е малко по-малко от август, при нищожно намаляване на нивото на безработица до 3.7%.

Също по този начин ръководителят на Фед Кливланд Лорета Местер акцентира, че в случай че стопанската система отрази последното съвещание, ще се обмисли по-нататъшно повишение на лихвените проценти.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР