Наско Сираков говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по ТВ+.

...
Наско Сираков говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по ТВ+.
Коментари Харесай

Сираков зададе въпрос към БФС и заплаши, че няма да допусне камери на Герена следващата седмица

Наско Сираков приказва извънредно за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Той се зае да вдигне изпадналия в тежка рецесия тим на Левски, намерено съобщи за задълженията на клуба. Бе почтен с почитателите, като сподели, че следва най-трудният интервал за „ сините “ от основаването преди 106 години. Легендите на столичния гранд показаха поддръжката си към славния нападател, който преди 18 дни даде първата си конференция като мажоритарен притежател на Левски. Голмайстор номер 1 в историята на „ сините “ за всички времена одобри екипа на „ Код Спорт “ във втория си дом – стадион „ Георги Аспарухов “.<

- Наско, здравей! Какво се случи за тези 18 дни, когато застана пред медиите като притежател и заяви шокиращите цифри, които Левски дължи?
- Ами, изиграхме няколко мача… В интерес на истината за мен най-важното нещо е да се срещна от близко, не че нямах визия, само че първо с качествата на всеки един състезател, който е сега в тима. Да мога на себе си да си дам сметка на кого ще мога да разгадавам след един месец в идващото състезание. Ако ме питаш от финансова позиция какво се е случило, случи се едно в действителност доста хубаво нещо. Решението на господин Спас Русев да поеме тези отговорности, които Левски имаше към „ Виваком “ и да ги почисти, които са в размер на над 2,9 млн. лева Също по този начин беше подписано съглашение с „ Главболгарстрой “, които съдеха клуба, да се отсрочат отговорностите, които са към 4 млн. с пет години, като няма никакви лихви. Така че задълженията лека-полека наваляват. Най-големият проблем за Левски сега са настоящите отговорности, които са насъбрани от януари месец до момента, към футболисти, личен състав, ДЮШ. Това е най-тежкият воденичен камък, който сега тежи на врата на клуба.

- Предстоят ти доста борби, наясно си, надлежно и поява на доста нови врагове. Първото нещо, с което ти се зае е за преразглеждане на постъпленията към клубовете от телевизионните права. Според теб има неправда, само че незабавно предизвика недоволството примерно на Локомотив (Пловдив), на Славия. Как ще подходиш към този проблем?
- Явно когато загатнах това нещо в конференцията, в действителност предизвиках неодобрение, въпреки че съгласно мен другите клубове би трябвало да осъзнаят, че Левски или ЦСКА не са им врагове - в противен случай! Никога не съм мислил и не ми е минавало през главата Левски да взима част от техните пари. Напротив, аз персонално считам, че всички клубове в България би трябвало да взимат много повече пари от телевизионни права. Така, както е на всички места по света. Приказки от рода на: „ Вижте, в Сърбия и в Хърватия взимат по-малко… “ са за наивници. Защо тогава не погледнем Румъния? Защо не погледнем Гърция? Защо не погледнем Турция? Неслучайно го споделих на конференцията, тъй като имах индикации, че може да се случи това, което се случи преди три дни, а точно безусловно подмолно, скрито да се стигне до сключване на един нов петгодишен контракт, който безусловно заробва освен Левски, а и всички останали клубове.

- ЦСКА също желае актуализация на сумата. Очертава ли се съюз сред двата най-популярни и най-обичани тима в страната?
- Ако тази битка, не желая да споделям война, тъй като няма смисъл да приказваме толкоз мощни думи, въпреки че Левски от война не се плаши! Трябва безусловно категорично да го заявя и всички да са наясно с това. Разбира се, в случай че този финансов спор се води от една страна от Левски и ЦСКА, а за какво не и Ботев, и Локомотив (Пловдив), които също съгласно мен са в огромна степен ощетени, вероятността за триумф се усилва. Но мога да ви уверя, че Левски е подготвен да води тази борба и безусловно самичък.
- Запознат ли си, че предходната година имаше също подобен вид, само че тогава ЦСКА остана самичък, Левски се отхвърли в последния миг?
- Да, чул съм за това нещо. Затова споделям, че сме подготвени да я водим и безусловно сами тази битка за правдивост.
- Възможно ли е Левски самичък да продава правата си? Изчислил ли си при този вид какъв брой тъкмо средства ще влязат в касата на клуба?
- Според мен е доста мъчно да се направи такова пресмятане. В интерес на истината какъв брой са клиентите на „ Диема “? Това е може би една от най-строго защитаваните секрети в страната! Мисля, че оттова би трябвало да се тръгне.
 Заседание на УС на Левски на Герена @@@
- Обратна сметка – бяха по 5 лева, а към този момент са по 9 лева на абонат…
- С 80% са поскъпнали, а ни убеждават, че идващите пет години са извоювали такива финансови параметри, с които надали не футболът ще цъфне и ще върже. Реално видяно в международен мащаб може би 50% от бюджета на един клуб се покрива от телевизионни права. В Левски до този миг е 2,5%. Разбира се, не би трябвало да забравяме, че тук е текъл златен дъжд и бюджетът е нереално раздут. Но и да го понижим на половина, процентите ще са 5. Не споделям, че незабавно би трябвало да стигнем до 50%, само че при всички положения, в случай че телевизионните права са наши, ще реализираме в пъти по-добри резултати. Плюс това, най-нормалното нещо, когато се взима едно такова решение е безусловно обществено да бъде оповестено, както е на всички места в целия свят, във всяка една естествена страна, където има футбол. Обявява се период – месец, 45 дни, безусловно транспарантно, всички малките екрани, които имат предпочитание, дали ще са 10, пет, две, една, може да няма и нито една оферта... Но се знае, че в този период се чака и имат право всички, които имат интерес към телевизионните права да заявят и да показват своите предложения. Тук се случва нещо типично по български без да бъде разгласен подобен търг, без тези, чиито права се продават действително. Приказките на Футболния съюз, че телевизионните права били техни, са за наивници. Да им обясня, че това е долна неистина! Телевизионните права, продуктът, който се продава, е на всеки един клуб. Наши са, а те са само приносители и оторизирани да продават този артикул. Да не живеят с концепцията и с мисълта, че тези права са техни! В един миг ние разбираме след провеждането на следващия Изпълком от членове, които от осем месеца са във фактическа оставка, тъй като подадоха групова оставка още октомври предходната година. Подписват някакъв контракт за пет години напред, като имаме още една година от остарелия контракт и за шест години напред нещата са завършили! И да ни убеждават по какъв начин в условия на пандемия надали не са ни създали най-страхотната услуга. Това няма по какъв начин да стане, няма по какъв начин да продължи! А най-нормалното беше, откакто е имало подобен спор предходната година, да седнем на една маса. Не да водим войни и борби, а да седнем на една маса с малкия екран, със притежателя на малкия екран, с члена на Изпълкома, със притежателя на компанията, която държи правата, със притежателя на футболния клуб, той е един и същи човек и да ги обсъдим тези неща. Винаги в един подобен диалог могат да се намерят и решения, и позитивни неща, които удовлетворят тези, които са най-ощетени. Това несъмнено са Левски и ЦСКА, само че има и други клубове.

- Какво ще предприеме Левски в тази обстановка?
- Левски може да стигне и до прекаленост. Ако през идната седмица няма съществени диалози на тази тематика, изрично декларирам, че другата седмица камери на „ Нова телевизия “ няма да бъдат позволени на стадион „ Георги Аспарухов “. Готови сме да понесем всички последици от едно такова деяние!
- Последствията са доста съществени като изваждане от „ А “ група…
- Каквито и да са! Не заплашваме безусловно никой, само че просто се вижда, че няма чуваемост, няма никакво схващане. А сядайки на една маса и казвайки всяка една от страните своите искания и условия, постоянно може да се стигне до схващане.
- Как ще реагират почитателите на това твое решение? Примерно, в случай че се стигне до служебни загуби, до изваждане на Левски от елита и пращане в „ Б “ група…
- Нашите почитатели от много време са декларирали своите мислене, схващане и стремежи на тази тематика. Убеден съм, че клубът ще има безусловно цялостна поддръжка от почитателите!

- Имал ли си диалози с краткотрайния президент на БФС Михаил Касабов по тематиката?
- Имах незабавно след решенията, които бяха взети. Между другото, слушам нещо, не съм сигурен дали е по този начин, само че желая да попитам президента на Футболния съюз дали е истина, че парите, които се заплащат за името на Първа лига, а точно „ Efbet лига “, които слушам, че са сред 1,5 и 2 млн., че договорът е подписан сред компанията и „ Нова телевизия “? Ако това е истина, то това е безусловно следващото безсрамие и безспорен казус в международната футболна история! Защото действително тези пари отново са пари на клубовете, на Професионалната лига. Понеже господин Домусчиев сигурно има извънредно положителни юристи, аз съм сигурен, че има контракт, който му дава правото да продава името на лигата. Но който е подписал подобен контракт, меко казано е направил закононарушение към всички клубове, към футбола в България. Още веднъж споделям – това, че се продават телевизионните права и част от рекламните в един контракт, това по никакъв метод не задължава Футболния съюз да продаде и името на Професионалната лига.
 Наско Сираков разкрива бъдещето на Левски @@@
- Вече има избрана дата – 11 декември за Конгрес на БФС. Дълго време си бил част от Изпълкома на централата – какъв човек е нужен в този момент да седне на този пост?
- Ако почна да приказвам на тази тематика, отново ще ме обвинят, че кадрувам за някого. Когато пристигна времето, а то можеше да пристигна доста по-скоро от тази дата, тъй като това също е смехотворно. Трябваше да се направи октомври предходната година, нямаше никакъв проблем да бъде избрана дата през февруари месец за нов Конгрес и до момента щяхме да сме не запомнили. Може би същите тези хора, които са в този момент във Футболния съюз, можеше да завоюват на този Конгрес и да останат, нямаше да има проблеми. Но в този момент да се назначава Конгрес през декември, в случай, че умерено може да се организира и септември, е меко казано несериозно. Реално ще са минали година и два месеца от подаването на оставка на Боби Михайлов. Мисля, че е прекомерно доста време.
- Изчистихме тематиката за правата, продължаваме с нещо, което вълнува последователите на Левски. Кои са целите на клуба сега? Мнозина питат по какъв начин ще се генерират средства?
- Ние няма да измисляме топлата вода – средствата се генерират, в случай че успееш да си намериш общоприет спонсор, втори спонсор, телевизионни права, продажба на абонаментни карти, от 1 септември ще стартираме и продажба на членски карти, продажба на билети… Сега в изискванията на пандемия Левски е може би най-засегнат с това ограничаване на публиката, тъй като съм сигурен, че нашите почитатели в действителност щяха да пълнят стадиона с концепцията да оказват помощ на клуба. И тук към този момент още веднъж се връщаме към телевизионните права – откакто не могат да посещават футболните мачове, всички почитатели стават клиенти.

- Вече излязоха някои от заплатите на футболистите в Левски, които варират сред 25 и 30 хиляди евро. Нормално ли е това на фона на качеството на играта на „ сините “?
- Първо не знам от кое място са излезли. Н това не може да се скрие - в последните години са изразходвани извънредно доста средства в Левски, които не са дали никакъв резултат. Даже в някои от случаите сме харчили много повече от това, което сме изкарали и по тази причина се е стигнало до тези насъбрани задължения. Не, по никакъв метод парите, които са изразходвани, дори и последната година, които са извънредно доста, не дават отговор освен на качеството на играта, а и на качествата на по-голямата част от футболистите, които са сега в клуба.

- Предполагам ще има и промени генерално в метода на селекцията?
- Селекцията дълги години беше един от най-големите провали на клуба. При всички положения ще има съществени промени. Не се тормозя от това аз да направя селекцията по простата причина, че съм го правил доста пъти. Проблемът е, че когато вземеш 10 играчи, пристигна най-важният мач за годината и от тези 10 футболисти, които си довел, играят единствено двама. Това към този момент е ужасно. А примерно, в случай че от тези 10 играчи си уцелил единствено с един, към този момент това е злополука! Виждаме Барселона какви пари заплати за Коутиньо, за Дембеле, които са безспорен неуспех. Говорим за пари в границите на над 70-100 млн. Като подобен примерно се приема и прехвърлянето на Гризман. Така че обикновено е и да се вършат неточности в една селекция. Абсолютно обикновено е някои футболисти, които са дори екстра класа, да не могат да действат на тяхното равнище в избран тим. Така че това е несъмнено. Но когато от 10 индивида си уцелил единствено един, това е безхаберие, несръчност и закононарушение към клуба. Ако от 10 си уцелил пет, е обичайно. Най-доброто е от 10, седем-осем да правят работа.

- Какво си сподели, когато видя по какъв начин Живко Миланов се разделя с футбола?
- Живко Миланов е почнал при мен кариерата си. Беше извънредно тежко и прочувствено, тъй като знам това момче през какво мина, по какъв начин се е борил за всяко едно нещо, за всяко едно достижение. При Живко всичко е труд, сърце и душа за Левски! Аз също се разчувствах. Живко е в такова положение, че би трябвало да го оставим да си почине, да си поизчисти главата, само че при всички положения аз желая под каквато и да е форма Живко Миланов да остане в клуба.
- А остава ли Георги Тодоров старши треньор?
- Георги Тодоров е старши треньор и на никой да не му минава през главата да го брои за краткотраен. От доста години знаете, че в случай че се наложи и видя, че един треньор не прави тази работа, която аз смятам, че е вярна в Левски, стискаме си ръцете или не си ги стискаме, само че си потегля. На този стадий Гошо си прави съвършено нещата. Той ще стартира и идващият сезон.
 Наско Сираков разкрива бъдещето на Левски @@@
- Стиснахте ли си ръцете или не си ги стиснахте с Петър Хубчев? Доколко мъчителна е раздялата с човек, с който си играл?
- Разбирам възприятията, огорчението и в Петьо, и в Жоро Донков. Те също с помощта на Левски са стигнали до тази обстановка да бъдат треньори в Левски. Разбирам тяхното оскърбление, само че моето състояние, в което съм в този момент, ми постанова да взимам и крайни решения. Не че са ми приятни, само че това е в името на Левски. Който е афектиран – афектиран. Аз също мога да бъда афектиран и съм афектиран за някои неща, само че нито ги споделям, нито разясня.
- Какво е бъдещето на ДЮШ на Левски? Има ли тактика, по какъв начин ще се борите с съперниците, които желаят да ви вземат надарените деца?
- То в международен мащаб се крадат деца. Проблем е от повече от 20 години.
- Но преди време като кажеш, че тренираш в Левски и някой да пристигна да те вземе беше…

- Това се унищожи. Но в полза на истината какъв брой юноши през тези 10-12 години Левски наложи в първия състав?
- Наложи ги в други тимове.
- Окей, но тук не им се даваше късмет. Аз разбирам всеки един родител, който желае най-хубавото за детето си. Плюс това в България има толкоз криворазбрана родителска интервенция в построяването на деца освен във футбола, а във всички спортове. Болни наставнически упоритости. Но ние не подклаждахме по никакъв метод интереса на родителите първо да оставят децата си в Левски, второ да ги доведат да упражняват в Левски, тъй като виждаха, че по никакъв метод клубът не дава опция на тези деца да си помислят дори да заиграят в първия тим. И това е главният, огромният проблем. Как се е упражнявало в школата, по какъв начин са се готвили тези деца – това е обособен въпрос. Но отношението на клуба като цяло към подрастващите левскарчета съгласно мен не беше на нужното равнище. Това ще се промени при всички обстановки.

- Чувал ли си зад тила си гласа на песимистите, че си станал капитан на потъващ транспортен съд? Притесняваш ли се, че може да не се откри общоприет спонсор, а задълженията стоят?
- Не може да не се тормозя за тези неща. Песимистите в България порастват като гъби след дъжд и се усилват. Пропускам тези неща около ушите ми. За себе си съм уверен, че би трябвало да създадем всичко допустимо и аз да оказа помощ с всичките ми сили, познания и експертиза на Левски да оцелее в този миг. Дали ще съумея, Бог знае, само че аз знам, че ще дам всичко от себе си и ще направя всичко допустимо.
- Има ли диалози с евентуални рекламодатели в тази тежка обстановка?
- Има, несъмнено. Наистина е най-лошият вероятен миг и то в международен мащаб. Като заговорихме за пандемията, за тази тежка международна икономическа рецесия, закони, които се оферират в българския парламент – всичко това се отразява и на интереса, и на диалозите, които се водят. Но има и интерес, водят се и диалози.

- 11 години без трофей – какъв брой ще продължи тази отрицателна серия?
- Където е текло, отново ще тече. И на последователите, и на всички съм обяснил, че нашите стремежи и упоритости би трябвало да бъдат покрити с всички предпоставки, нужни във футбола, с цел да постигнеш избрани триумфи. При нас съвсем нищо не е налице в този миг. Идеята е да стартираме да си строим нашата къщурка от основите. Това може да стане и в границите на по-малко от година, може да стане и за две-три години. Като дефинирах някакъв проект 2004-2007 година, тогава доста от вашите сътрудници много присмехулно се отнесоха и тъкмо след една година си заровиха главите в пясъка като щрауси. Не споделям, че и в този момент може да се случи. Много са разнообразни нещата. Първо би трябвало да огледаме футболния материал, който имаме. Трябва да се стремим по най-бързия метод да чистим отговорностите, които имаме. И едвам тогава можем да мислим за освен това. Не може да ти висят на гърба такива отговорности и ти да приказваш за шампионски трофеи, за купи, за европейски шампионати, групи. Не е действително, а и нямаме благоприятни условия сега.
 Заседание на УС на Левски на Герена @@@
- Мираж ли е Левски да играе с юноши и единствено с българи без чужденци?
- Не е, само че аз не виждам по този начин нещата. Ще разберете в идващите един-два месеца, че ще има много промени. Но при всички положения съгласно мен нямаме подобен капацитет, който да дава отговор на желанието на Левски за добър футбол, да играе единствено с българи.
- Приятелството ти с Гриша Ганчев съгласно теб ще подсигурява ли феърплей сред „ безконечните противници “? Да няма подозрения за подмолни неща, които са били в годините, за съдийство, за пробиви – неща, от които най-сетне футболът би трябвало да се очисти… Малко лицемерно споделиха – президентите на ЦСКА и на Левски да седнат един до различен. Според мен това нищо не взема решение, тъй като и президентите на Барселона и Реал сядат един до различен. А като бяхме за изявление в един от тези два гранда ни споделиха: „ Имаме едно условие – името на другия тим да не се загатва под никаква форма в изявлението. “
- Вече споделих, че другарството ми с Гришата е едно на ръка. Но аз умерено мога да кажа, че до момента в който съм бил на управителна служба в Левски, като се изключи 1999 година в първите три месеца, когато работих като шеф, тимът на Гриша Ганчев в никакъв случай не е ставал първенец. Така че нашите връзки отвън футбола са едно. Но във футбола – и той е състезател, и аз съм състезател.
- За това става дума – дали има гаранция за феърплей?
- Ние си стиснахме ръцете 2004 година и до 2008 година нямаше никакви проблеми. От моя страна Гришата знае, че Левски и сега играе безспорен феърплей, няма какво да се заблуждаваме. И това ще продължи не на 100, а на 1000%!

- Един различен твой огромен другар – Христо Стоичков непрестанно се отнася присмехулно към козирката на бранш „ А “ - повтаря „ кабрио, кабрио “… Кога ще има козирка?
- В интерес на истината тук е ролята на страната. Ще желаеме помощ и подпомагане от страната.
- За инфраструктура има право да даде и на вас, и на ЦСКА, както помогнаха и на пловдивските тимове.
- А преди този момент и на доста други. Аз съм „ за “ това да се дава. Инфраструктурата, стадионите са най-важното нещо. В интерес на истината не бих се разсърдил на нито един човек, че не желае да си докара децата на мач на „ Георги Аспарухов “, в случай, че ни наподобява по този начин стадионът. Мисля, че има безусловно схващане в лицето на премиера, който в действителност оказва помощ на доста клубове, както и на пловдивските тимове. Надявам се в доста къси периоди, дали сме всички документи, преглеждат се, да имаме позитивно решение. И главното да свършим, с цел да може Стоичков да спре да приказва за козирката!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР