Наско Михов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Александър

...
Наско Михов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Александър
Коментари Харесай

Високи отличия от БАН за ръководителите на АЕЦ „Козлодуй” Наско Михов и Сашо Николов /снимки/

Наско Михов – изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй”, и Александър Николов – заместител изпълнителен шеф, бяха удостоени с почетния знак на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) към Българска академия на науките. Високите оценки бяха връчени от шефа на Института доцент Лъчезар Георгиев на 11 октомври 2021 година като израз на самопризнание за дългогодишния им професионален принос за софтуерното и икономическото развиване на нуклеарната енергетика и за съдействието сред атомната централа и ИЯИЯЕ.
По време на формалната гала по награждаването бе маркирано сполучливото научно-техническо съдействие и бе изтъкната поддръжката, оказвана от атомната централа за редица научни семинари и конференции, проведени от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика.
Особен акцент бе подложен на персоналната ангажираност на Наско Михов и Александър Николов с развиването на човешките запаси и подготовката на специалисти в областта на нуклеарната енергетика и нуклеарната физика. Сред съответните начинания, осъществени в тази посока от АЕЦ „ Козлодуй”, са стартирането на дуално образование за възпитаници от Професионалната гимназия по нуклеарна енергетика „ И. Курчатов” – Козлодуй, поддържането на стажантска и стипендиантска стратегия, образованието на работещи в централата като докторанти в ИЯИЯЕ и други
Престижните оценки бяха връчени по случай 60-та годишнина от реализирането на първата верижна нуклеарна реакция на разделяне в изследователския реактор ИРТ-2000. Пускът в употреба през 1961 година на оборудването – част от атомната научно-експериментална база на ИЯИЯЕ, слага началото на българската нуклеарна просвета и проучвания, които са в основата на развиването на нуклеарната енергетика в страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР