Наситените мазнини са една от най-обсъжданите теми сред диетолозите. От десетилетия

...
Наситените мазнини са една от най-обсъжданите теми сред диетолозите. От десетилетия
Коментари Харесай

Наситените мазнини може и да са полезни за организма. Ето защо!

Наситените мазнини са една от най-обсъжданите теми измежду диетолозите. От десетилетия са посочени като източник на здравословни проблеми на множеството американци и се употребяват като панацея от хората, които предлагат диети с ниско или никакво приемане на въглехидрати,

Битката за този злотворен макронутриент надалеч не е завършила, съгласно някогашния откривател на USDA Гари Лист.

Американците ядат толкоз наситени мазнини , колкото преди - в случай че не и повече - макар непрекъснатите препоръки за понижаване на приема на мазнини , сподели Лист.

И въпреки всичко, до момента в който равнищата на затлъстяване нарастват, равнищата на сърдечно-съдови болести непрестанно понижават.

Това е " абсурд " на науката за храненето, който гълтам промишлеността сега, сподели Лист. Накара скептиците - в това число доста покровители на кетото - да се замислят дали наситените мазнини са толкоз неприятни, колкото ни споделят, и дали изхвърлянето на растителни масла в действителност усъвършенства здравето ни.

Един от главните източници на комплициране към наситените мазнини е, че в исторически проект заместителите постоянно са били даже по-лоши за здравето, съгласно кардиолога Елизабет Клодас.

Един от проблемите с американската диета с течение на времето е, че защото нискомасленото се трансформира в известна диетична наклонност, производителите на храни замениха наситените мазнини с рафинирани въглехидрати (като захар) или транс-мазнини, с цел да ги запазят доста вкусни.

Докато транс-мазнините от този момент са неразрешени в Съединени американски щати, модифицираните въглехидрати не престават да бъдат главен състезател в общоприетата американска диета, в ущърб на нашето здраве.

Тъй като нашето схващане за храненето се уголемява с течение на времето, излиза наяве, че в диетата може да има място за пълноценни храни с високо наличие на мазнини , като месо и млечни артикули, и те може да са за предпочитане пред хиперпреработени други възможности.

Част от намаляването на сърдечните пристъпи и сходни болести могат да бъдат свързани с фактори, които нямат нищо общо с питателните мазнини , сподели Лист. В резултат на това объркването и несъгласията към наситените мазнини може да се дължат на прекалено много други променливи.

Например равнищата на тютюнопушене са намалели доста от 80-те години на предишния век, когато наситените мазнини за първи път стават публичен зложелател номер едно. И повече хора оповестяват, че упражняват всекидневно. В същото време медицинският прогрес улесни управлението на хроничните болести, в това число посредством потребление на лекарства 

Всичко това би могло да помогне да се изясни разликата в това за какво се усилва потреблението на мазнини , само че сърдечно-съдовите произшествия към момента понижават.

Дори във връзка с диетата, мазнини те са единствено един макронутриент в доста по-нюансиран подтекст на общите хранителни привички. Ето за какво Klodas предлага да се концентрирайте върху пълноценните храни, а не да ограничавате мазнини те.

Всъщност не предлагам диета с ниско наличие на мазнини. Застъпвам се за напълно хранителна растителна диета ", сподели тя. " Това е типът диета, който е най-пряко обвързван със здравословното дългоденствие. "

Клодас сподели, че част от объркването се дължи на медии и други, които се концентрират върху изключителни стойности, а не по-широкия подтекст на питателните препоръки като цяло. Най-доброто нещо за множеството хора, сподели тя, е това, което писателят Майкъл Полен предложи: яжте същинска храна, освен растения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР