Наситена културна програма бележи честванията за 300-годишнината от рождението на

...
Наситена културна програма бележи честванията за 300-годишнината от рождението на
Коментари Харесай

В Банско ще отбележат със специална програма годишнините, свързани с Паисий Хилендарски

Наситена културна стратегия бележи честванията за 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „ История славянобългарска “, както и 60-годишнината от канонизацията на Паисий от Българската православна черква, в Банско в дните до 19 юни – денят, в който отдаваме респект на Отец Паисий. 

Цялата 2022 година е отдадена на годишнините, само че програмата на Община Банско и културните институти в града от 9 до 19 юни е напълно отдадена на паметта и делото на Паисий Хилендарски, сподели пред Българска телеграфна агенция шефът на Музейния комплекс в Банско Светла Барякова. 

Тази вечер (9 юни) в Дома на изкуствата ще бъде открита фотоизложбата „ Зографъ “, с създател Румен Жерев, която демонстрира Зографския манастир и моменти от неговия живот.

Откриването е от 17:30 ч., след което Негово Всепреподобие йеромонах Гавриил ще опише в сказка „ Свети Великомъченик Георги Победоносец “ за Света гора и за Зографския манастир, уточни Барякова. Беседата включва и връзките на Банско със Зографския манастир, които са извънредно значими и датират още от времето преди Паисий, само че, което е по-важно, тези връзки не престават и през днешния ден, сподели още шефът на Музейния комплекс. И през днешния ден бански майстори пътуват, работят там, като поддържат манастира жив и пулсиращ, добави тя. 

Животът на Паисий Хилендарски е обвързван със Зографския манастир – точно там през 1762 година той приключва „ История славянобългарска “, която след това обикаля българските земи и доближава необятна известност. „ Затова е толкоз значима тя за нас, тъй като има и други истории, написани даже преди Паисий, те са известни на науката. Те не са по-малко значими, само че те не добиват такава необятна известност тогава. Паисиевата история изиграва своята роля и в това е нейният феномен, нейната талантливост и нейната значимост “, сподели Барякова. 

Програмата, отдадена на годишнините, продължава на 12 юни, когато в Тържествената зала на читалище „ Никола Вапцаров “ ще бъдат наградени призьорите от състезанието за стихотворение и роман на тематика „ От Банско потегли той “. На идващия ден – 13 юни, от 17:00 ч., ще бъде показана едноименна книга със студии и публикации за Паисий Хилендарски – издание на локалния Музеен комплекс.

На 14 юни, от 17:00 ч., в Духовно-историческия център „ Св. Паисий Хилендарски “ ще бъде открита взаимна галерия на Музейния комплекс в Банско и Регионалния историческия музей в Перник под наслов „ Епохата на Паисий “. Своя авторска книга – акомодация на „ История славянобългарска “, ще показа и катедрата „ Езиково образование “ на Средното учебно заведение „ Неофит Рилски “ в Банско на 15 юни, от 18:00 ч., в читалището в планинския град. На 16 юни, също от 18:00 ч., стартира „ Четете и знайте “ – обществено четене на „ История славянобългарска “ в читалище „ Никола Вапцаров “. 

На 17 юни ще бъде сложено началото на Международната научна конференция „ Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска “, която ще продължи и на 18 юни. Международната конференция е проведена от Община Банско и Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, и ще се състои в читалището в града. 

На 18 юни, от 17:00 ч., стартира вечерно свещенодействие в храма „ Св. Троица “ в планинския град, а от 19:00 ч., в Туристическия информативен център, художествените сформира при локалното читалище ще показват фолклорен концерт-спектакъл, озаглавен „ Живее духът на Паисий “. 

Денят на респект към делото на свети Паисий Хилендарски – 19 юни, ще стартира с утринно свещенодействие в храма „ Св. Троица “, след което ще се отслужи света литургия. От 11:00 ч. пред мемориала на св. Паисий Хилендарски ще има тържествена стратегия, отдадена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „ История славянобългарска “ и 60 години от канонизацията на светеца от Българската православна черква. 

Тържественият ден ще продължи със театър „ Аз – Паисий “ с присъединяване на възпитаници от началното учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски “ в Банско и артиста Филип Аврамов в ролята на Паисий. Спектакълът ще се играе в огромния салон на читалище „ Никола Вапцаров “, от 12:00 часа. 

На 19 юни ще бъде сложено началото на правенето на нов дубликат на „ История славянобългарска “ в Банско. Градът към този момент се гордее с първия си дубликат, стартират на същия ден през 2019 година, сподели пред Българска телеграфна агенция Светла Барякова. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР