Насилствените мерки срещу болестта чума по животните в Странджанско трябва

...
Насилствените мерки срещу болестта чума по животните в Странджанско трябва
Коментари Харесай

Бивш шеф на БАБХ-Кюстендил за чумата: Ветеринари участват в схеми по най-грозен начин

Насилствените ограничения против заболяването чума по животните в Странджанско би трябвало да спрат час по-скоро, с цел да може самите експерти да решат обстановката, сподели в изявление за БНР доктор Първан Дангов, някогашен кмет на Дупница и някогашен шеф на регионалната Агенция по надзор на храните в Кюстендил. Той показа своята версия за случилото се в Ямболско и Бургаско преди евтаназията на стадото на баба Дора в Шарково през вчерашния ден.

"Ситуацията е не толкоз тежка, колкото неуместна и глупава и е забъркана от политиците ", счита той.

Според доктор Дангов заболяване чума няма: "И в случай, че формалните управляващи настояват, че се борят с чумата, запитвам аз, чисто професионално, за какво козите на баба Дора са още живи? Т.е. в случай че имаме - хипотетично, съгласно тях, нали имаме заразно огнище - те са там, в заразното огнище. Практически вирусът до момента трябваше да ги е довършил и те щяха да умрат. Само че те са живи и баба Дора ги храни всеки ден. Видяхме по какъв начин политици нагазиха в заразно огнище, което е неприемливо. Тези хора физически, с обувките си, в случай че имаше съществуване на вируса, щяха да го разнесат до София, единствено че на процедура такава картина не следим ".

Д-р Дангов предвижда: "Да не стане по този начин, че да изолираме марокански вид вирус и да се каже, че този вирус върлува в България. Само че по какъв начин по този начин от Мароко този вирус скочи в клета България, пък и в Странджа. Да не стане по този начин, че формалните управляващи да кажат, че някой си е разрешил да приложи ваксина и има пробив на имунизацията и имунизирано животно сега е заразило нашите български животни. Стана тъй че министърът на вътрешните работи е най-големият разбирач по заразни заболявания, което е неуместно. Стана по този начин, че ръководители на парламентарни групи схващат повече от заразни заболявания и от ветеринарите. Мен ме е позор, тъй като в цялата тази история вземат участие мои сътрудници, вземат участие по най-грозен метод, вземат участие в схеми, предумишлено ".

Преди три години доктор Първан Дангов и екип от ветеринарни експерти работеше против болестта бруцелоза по животните в региона на Рилското корито. Той описа по какъв начин е било тогава: "Ние тогава умъртвихме хуманно над 400, може би 500 животни от разнообразни скотски типове - овце, кози, говеда, кучета. И в Рила нито един човек не ни спря. Всеки си докара козичката, тъй като сподели: "Тя е болна. Тя заразява и хората ". Има 51 индивида заболели. Те са към момента заболели и тогава се справихме единствено с ресурса на Агенцията по храните от Кюстендил, отдел "Заразни заболявания ". 10-12 индивида бяхме и не сме били тъпана и сме се справяли. Сега цяла страна, с целия запас впрегнат, в една неуместна обстановка, те се въртят в един обаян кръг и не знаят какво да вършат ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР