Насилието над жените е крайна форма на дискриминация и то

...
Насилието над жените е крайна форма на дискриминация и то
Коментари Харесай

Предвиждат се по-тежки наказания в НК за домашното насилие

Насилието над дамите е последна форма на дискриминация и то произтича от неравенството на половете, сподели правосъдният министър Цецка Цачева по време на конгрес, отдаден на казуса с домашното принуждение.


Държавата е длъжна да подхваща съответни стъпки и дейности против това закононарушение, уточни тя и напомни, че към този момент е юридически разбор на законодателството у нас. Липсва цялостна рамка, която да води до попречване на домашното принуждение.

Нужни са промени в няколко закона. За това и работна група счита, че е нужно да има нови текстове в Наказателен кодекс.

Анализ на каузи в няколко съдилища демонстрира, че дами са убивани най-вече от интимни сътрудници или родственици. Предвижда се промени в текстовете за ликвидиране, което е вследствие на домашно принуждение. Ще има по-тежки санкции за домашното принуждение.

Сегашното законодателство не отговоря на действителността, сподели Цачева, тъй като сега по наказателното право не се преследва психическото принуждение, да вземем за пример, и загатна, че измененията ще касаят даже обиди и слагане във финансова взаимозависимост. Тези текстове целят отбрана и на тези, които живеят с жертвата - най-често това са децата.

Голяма част от хората у нас, за жалост, считат, че домашното принуждение е персонален въпрос и би трябвало да се работи за превъзмогването на този стандарт. Давностните периоди за следствие също ще бъдат увеличени.

Анализът демонстрира още, че наказани и изтърпели наказването си насилници се връщат при жертвите.

Обмисля се основаването на народен съвет за противопоставяне на домашното принуждение и насилието, учредено на пола.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР