"Насилието над граждани от полицията, но и насилието от гражданите

...
"Насилието над граждани от полицията, но и насилието от гражданите
Коментари Харесай

Филип Гунев: Сектор Сигурност е разпределен между Делян Пеевски и ГЕРБ

"Насилието над жители от полицията, само че и насилието от жителите против служители на реда, не би трябвало да остава без коментар от Министерство на вътрешните работи. Ако не проверяват тези случаи, това подкопава доверието в полицията ", съобщи пред БНР някогашният зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев, ръководител на Управителния съвет на Антикорупционния фонд.
"Трябва доста ясно да се каже, че ще се проверява. От политическа позиция би трябвало да се прави опит за такова следствие, макар че доста постоянно се случва да няма воля да се направи то ", добави той.
Клипове с полицейско принуждение от петъчния митинг обиколиха обществените мрежи. Двама младежи пострадаха, като единият към този момент е изписан от “Пирогов “, само че другият остава в незабавната болница поради тежки контузии.
Гунев разяснява и решението на Министерство на вътрешните работи да допусне поддръжници на Ахмед Доган на брега в "Росенец ", а да не допусне останалите жители, отишли там на плаж в събота, като го дефинира като политическо решение, а не тактическо.
"Ясно е, че се опитваха да предотвратят конфликт, само че беше политическа неточност да не позволен оповестеното шествие на "Да, България " до плажа. Видя се, че това беше неверен ход и политически, и тактически ", добави той.
Бившият зам.-министър на вътрешните работи бе безапелационен, че министър председателят Бойко Борисов е взел решението за защита от НСО на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски.
"В комисията, която взема решение кой да бъде охраняван, болшинство имат Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Няма по какъв начин еднолично президентът или неговият представител - началник на НСО, да решат това ", сподели той.
Според Гунев президентът Румен Радев също има виновност, че толкоз дълго НСО охранява двамата представители на Движение за права и свободи, тъй като на всеки 6 месеца се преглежда въпросът за възобновяване и снемане на защитата и Радев е можел всякога да декларира, че упорствал и неговият представител в комисията е дал своя вот срещу.
"Той и в този момент може да извади и да ни покаже доказателства, че през всички тези години неговият представител в тази тричленна комисия е дал своя вот срещу ", добави той.
Филип Гунев сподели, че още от държавното управление на Пламен Орешарски през 2014-а година бранш "Сигурност " е бил разпределен.
"Има шефове под въздействие на Пеевски, има други, които са в орбитата на ГЕРБ и ръководещата коалиция, а трети са консенсусни - и двете страни са съгласни ".
Заради ексцесиите край парк “Росенец “ министър председателят Бойко Борисов изиска оставката на щефа на полицията в Бургас и той я подаде, само че по-късно вътрешният министър Младен Маринов отхвърли да я одобри. Случаят повдигна въпроса кой тъкмо командва в Министерство на вътрешните работи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР