Насилието и тормозът в училище са проблем за децата в

...
Насилието и тормозът в училище са проблем за децата в
Коментари Харесай

Заедно срещу насилието в училище


Насилието и тормозът в учебно заведение са проблем за децата в целия свят. Според изследване на УНИЦЕФ, над половината младежи по света са били най-малко един път обект на принуждение от страна на връстници във и към учебно заведение. Физическото принуждение и тормозът пречат на образованието на над 150 милиона деца на възраст 13-15 години.

България е измежду челните 10 от общо 43 изследвани страни, наранени от казуса " учебен тормоз ". Затова УНИЦЕФ започва акцията " Заедно против насилието в учебно заведение " (#ДаСпремНасилието в училище), която се осъществя взаимно с МОН. Основната цел е да се увеличи разбирането и чувствителността по тематиката за насилието, да се понижи толерантността към другите му проявления и да се поддържат учебните заведения в ефикасната предварителна защита на насилието и издевателството. Ще бъде създадена и тригодишна стратегия за сигурна образователна среда.

Началото бе сложено с юношески спор в Националната финансово-стопанска гимназия в София. В наличието на представителя на УНИЦЕФ за България доктор Джейн Муита и заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, учениците показаха своята позиция и се сложиха на мястото на родителите, учителите, политиците и публицистите, като предложиха съответни ограничения за справяне с казуса. Децата предложиха повече връзка по казуса сред всички въвлечени страни, ремонти в правилниците за учебния ред, въвеждане на специфични часове с психолог и обезпечаване на държавна поддръжка за предварителна защита на насилието в учебните заведения с даване на повече средства за осъществяване на съответни ограничения.

Кампанията продължи със особено създаден открит урок за безвредна образователна среда в столичното 119 учебно заведение. Ученици от 7-ми клас пресъздадоха пред петокласници режисура, която да ги запознае с другите форми на тормоз в учебно заведение и да ги провокира да ги разграничат. Децата разясниха какви дейности би следвало да се подхващат в такива обстановки и какви ограничения би трябвало да се подхващат, с цел да се ограничи разпространяването на казуса.

В края на ноември бе извършен и районен юношески спор в общинския юношески дом в град Монтана с присъединяване на родители, учители, представители на УНИЦЕФ и на локалните управнически институции.

Следващата стъпка бе пресъздаването на другите форми на принуждение в учебно заведение посредством интерактивна апаратура с виртуална действителност в Националния замък на културата. Сред първите гости, сложили се в позицията на децата жертва на тормоз в учебно заведение, бе вицепрезидентът Илияна Йотова. Инсталацията ще може да бъде забелязана всеки ден в Mall of Sofia до 27 януари и е отворена за всички, които желаят да се слагат на мястото на стотици деца у нас, които всекидневно са жертва на разнообразни форми на принуждение в учебно заведение – физическа или вербална експанзия, тормоз, кибертормоз и други Самото видео може да бъде забелязано и на някои от най-оживените и посещавани местоположения в София – точна информация за тях се разгласява на уеб страницата на УНИЦЕФ, както и в каналите на организацията в обществените мрежи.

Интервенцията в учебните заведения ще стартира от идната образователна година и ще бъде осъществена взаимно от УНИЦЕФ и МОН. В програмата са планувани разбор на обстановката във всяко учебно заведение и създаване на проект за действие; повишение на познаването на типовете тормоз и принуждение, методите за сигнализиране и реакция; повишение на уменията за попречване и реакция на издевателството и насилието в училище; интензивно присъединяване на учениците, родителите и учителите. Повече информация можете да намерите на www.unicef.org/bulgaria

Ако се чувствате съпричастни към задачата на УНИЦЕФ за обезпечаване на безвредна и сигурна среда, можете да помогнете в събирането на средствата за реализиране на плануваните ограничения като посетите https://dari.unicef.bg/

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР