Насилие срещу човека до теб: на всеки два дни и

...
Насилие срещу човека до теб: на всеки два дни и
Коментари Харесай

Да убиеш собствената си жена: защо мъже посягат на най-близкия човек


Насилие против индивида до теб: на всеки два дни и половина в Германия умира по една жена от ръката на своя сегашен или някогашен сътрудник. Този тип брутално принуждение се разраства. Какви са аргументите?

“Бита и душена от колегата си ”, “Насилвана от брачна половинка си ”, “Лекарка е намушкана 18 пъти от някогашния ѝ сътрудник ” – това са единствено част от заглавията, свързани с насилието в Германия, което трансформира живота на доста дами в призрачен сън.

Насилието от съкровен сътрудник може да се показва в полово посягане, гонене, ограничение на свободата и даже ликвидиране.
Редакцията предлага
139 жертви за една година

Статистиката сочи, че всеки ден има по един опит за ликвидиране, а на всеки два дни и половина по една жена умира от ръката на някогашния или сегашния си сътрудник. През 2020 година това се е случило цели 139 пъти. “Не можем да разрешаваме това да продължава да се случва. Трябва да вземем твърди ограничения, ” споделя немската министърка на фамилията Кристине Ламбрехт. Според нея огромен проблем е, че тези закононарушения постоянно се омаловажават.

“Като чуя някой да назовава “семейна покруса ” убийството на жена от нейния брачен партньор или някогашен сътрудник, коситe ми се изправят, ” споделя още тя. “Това не е фамилна покруса. За мен фамилна покруса е, когато майка на три деца е покосена от рак., или ги наранява по някакъв метод, това е принуждение. И по този начин би трябвало да се дефинира. ”

Насилието - проява на власт?

Колко са в реалност случаите на тези похищения обаче не е ясно. Според някои оценки, над 90 на 100 от тях не се записват, заяви шефът на Криминалната работа Холгер Мюнх. И в действителност: доста жертви се опасяват да се извърнат към полицията, тъй като се притесняват, че никой няма да им повярва. По време на двата локдауна в Германия няма регистриран забележим растеж на случаите на принуждение. Но на горещата телефонна линия, открита за жертви на домашно принуждение в Германия, е регистрирано съществено покачване на търсещите помощ от началото на пандемията.

“Ситуацията е сериозна, ” споделя Лина Щоц от организацията за отбрана на правата на дамите “Terre des Femmes Deutschland ”. Според нея не се въздейства от обществения статус, произхода или специалността. Щоц твърди, че то най-често е проява на власт. “Много от убийствата се случват директно след разлъка или изразено от дамата предпочитание да се раздели с колегата си, ” споделя Щоц. “Мъжете се усещат като че ли им е отнето нещо, което считат, че им принадлежи ".

Истанбулската спогодба дава резултати

е първата европейска спогодба, която се бори срещи насилието над дами и домашното принуждение. В Германия тя влезе в действие през февруари 2018 година. Според Лина Щоц има напредък от този момент. “След ратификацията държавното управление сътвори национална телефонна линия за помощ на жертвите на домашно принуждение, която е налична на няколко езика. ”

“Някои аспекти от конвенцията обаче въобще не се извършват на процедура, ” прибавя Щоц. Сега вярата ѝ е в бъдещото държавно управление, което ще включва представители на социалдемократите, Зелените и либералите.

“Поне 14 000 места би трябвало да се разкрият в убежища за дами ”, споделя представителката на “Terre des Femmes Deutschland ”. Друга процедура, заложена в Истанбулската спогодба, която съгласно Щоц ще бъде потребно да се вкара, е особено образование за органите на реда и правосъдната система. “Това е от особена значимост, с цел да могат жертвите да са спокойни, че отивайки в полицията, ще срещнат схващане, а по-късно и почтен развой, ” разяснява Щоц.

Неравенството се резервира
 Графиката демонстрира случаите на фемицид в Германия от 2015 година насам
Графиката демонстрира случаите на фемицид в Германия от 2015 година насам

Въпреки постигнатия през последните 20 години напредък, не е лимитирано задоволително, твърди Моника Шрьотле от Института по емпирична социология в Нюрнберг. “Причината за това е, че няма особена смяна в междуполовите връзки. Въпреки че Германия се управляваше от жена толкоз дълго време, равенството сред мъжете и дамите в обществото ни още не е реалност, ” споделя тя.

Шрьотле работи и с Европейската обсерватория по фемицид (убийства на дами на полова основа), където събира и проучва данни от разнообразни страни. Според тях, единствената европейска страна, в която се отбелязва понижаване на случаите, е Испания. Шрьотле отдава това на смяна в правосъдната система в страната, където насилието над дами към този момент е обособено в обособена категория закононарушение.

Надежда за идващите генерации

Щом политически и правосъдни промени могат да трансформират публичното усещане за домашното принуждение, допустимо ли е идващите генерации да скъсат напълно с остарелите патриархални структури? “Има вяра за младите мъже и дами, които порастват в различна среда. А също и капацитет за смяна ", споделя Шрьотле.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР