Нашумялата наскоро у нас английска дума шопинг всъщност представя времето,

...
Нашумялата наскоро у нас английска дума шопинг всъщност представя времето,
Коментари Харесай

Страдате от шопинг мания? Как да се справите с това?


Нашумялата неотдавна у нас британска дума шопинг в действителност показва времето, което отделяме за навестяване на разнообразни магазини, в множеството случаи на огромни търговски центрове, където купуваме всевъзможни артикули - от облекла, обувки и аксесоари до козметика, дарове или храни.

Днес почти единствено една трета от всички създавани артикули са предопределени за угаждане на жизненоважни и действителни потребности на хората, до момента в който останалите две трети са незадължителни артикули, т.е. такива, без които можем. Това може да са мобилни телефони, хапчета за изгарянето на мазнините, списания и доста други. Увличането в шопинг може да прерасне във форма на мъчителна взаимозависимост.

Какво е шопинг манията?

Шопинг манията съставлява непреодолимо предпочитание за закупуване на нещо, без човек да се интересува от събитията, потребността или следствията от покупката. Покупките се трансформират в отдих и развлечения. Интересен факт е че към 90% от шопинг фанатиците са дами, които изкупуват огромни количества ненужна козметика, облекла и декорации. В резултат на възприятието за виновност, произлизащо от осъществените разноски, те изпадат в меланхолия, от която излизат единствено, когато още веднъж тръгнат по магазините.

За страдание шопинг манията може да ни докара до затъване в разнообразни задължения. Не са малко хората, които протягат ръка към нови бързи заеми онлайн (nya snabblån online) , с цел да удовлетворят последната си волност, без да се замислят че ще затънат в съществени задължения.

Как да се оправим с шопинг манията?

За да се научим да пазарим рационално, би трябвало да стартираме да планираме фамилния си бюджет. Ако това е нещо ново за вас, можете да потърсите приложение, което да ви помогне с тази задача. Такъв ефикасен програмен продукт да вземем за пример е AceMoney, който може да бъде конфигуриран на вашия компютър.

Как работи подобен софтуерът за обмисляне на бюджета?

Когато инсталирате програмата, първият екран който ще видите, е тестовата база данни. Като за начало би трябвало да създадете личен акаунт или сметки. В раздел „ Налични “ въвеждате всички пари, с които разполагате. Ако имате сметки в банката, можете да създадете обособен акаунт за тях. Ако сте взели заеми, би трябвало да създадете още един акаунт, в който те да бъдат маркирани.

Следващият стадий е да създадете нужните категории за доходи и разноски. След това работата ви ще се състои в това постоянно да въвеждате измененията в тези две категории.

Предимство на такава стратегия е, че тя е лесна за прилагане. След едномесечно потребление, раздел „ Отчети “ ще ви покаже детайлности за това къде харчите парите си.

Не забравяйте че ефикасният фамилен бюджет съставлява освен отчитане на приходите и разноските, само че и обстоен разбор на получените данни. Програмата ви дава две варианти за обзор на тези данни - във тип на таблица или на диаграма.

След обзор на резултатите по таблицата, можем да планираме бюджета както за един месец напред, по този начин и за цяла година и повече напред. Това би могло да ви послужи за ориентир.

Такъв програмен продукт ще ви помогне да разберете къде тъкмо отиват парите ви: какъв брой от тях отиват за храна и наложителни разноски, а каква част употребявате за удоволствия и занимания. Можете да получавате информация за това онлайн или да експортирате данните си за по-нататъшна информация. Такива софтуери са подобаващи даже за начинаещи вложители, които нямат предварителна или специфична подготовка. Програмата ще ви разреши с лекост да проследявате настоящото положение на всичките ви фондове и акции, както и каква е цената на тези акции на интернационалните валутни тържища.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР