"Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които

...
"Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които
Коментари Харесай

Румен Драганов: Имаме министър, който нищо не разбира от туризъм

"Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които нищо не схващат от туризъм ". Това е мнението на ръководителя на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов, представен от БНР.

Той регистрира спад на немския пазар от към 3%. По-малко са и съветските туристи у нас, означи Драганов и уточни какво може да се направи:

"Можем да се ориентираме към българския пазар – нещо, за което приказва и самото Министерство на туризма, което не знам за какво не се прави. … Има едно такова минорно, погребално въодушевление към целия туризъм, което изобщо не дава отговор на динамичността на туристите ".

Според него се изпускат значими моменти и събития, които могат да се употребяват за маркетингово позициониране в страната и отвън нея.

Една от аргументите за това е, че нямаме Национална хотелска асоциация, а бизнесът в сферата е изцяло разлъчен, счита експертът:

"Най-голямата концептуална неточност на българския туризъм е, че нямаме Национална хотелска асоциация и че категоризацията не се прави по места. Докато ние сме концентрирали в Министерството на туризма и категоризацията, и регистрацията, и контрола, т.е. те сами управляват себе си, ще имаме този трагизъм на обстановката. Малките градчета би трябвало сами да категоризират хотелите по места. Кметовете би трябвало да ръководят плажовете. Трябва да има и условие – който желае да строи нов хотел, би трябвало да има единодушието на другите хотелиери в съответната общественост. Колкото повече кревати, толкоз повече пада междинната претовареност, толкоз повече пада цената и толкоз повече нямаме пари за заплати. Ще ставаме по-бедни с тази политика, която имаме - на безспорна свободия и всеки да си прави каквото си желае ".

В момента има цялостни хотели, има и изцяло празни, всичко зависи от това по какъв начин се ръководят и каква им е политиката и качеството:

"В една спешна обстановка, в която сме, виждаме кой схваща от туризъм и кой не. Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които нищо не схващат от туризъм. … Ние като членове на Европейски Съюз сме най-консервативната страна. Ние мислим, че Европейски Съюз би трябвало на нас да ни дава пари, а не ние да даваме пари на Европейски Съюз тъкмо посредством туризъм. Ние може да имаме доста повече пари от туризъм, в случай че имаме по-добра политика, каквато нямаме ".

Драганов разяснява и измененията в Закона за Черноморското крайбрежие, против които през вчерашния ден имаше митинг пред Народното събрание. Според него главната цел е приватизираните към този момент дюни да бъдат застроени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР