Нашият район в Космоса се оказва доста населен от към

...
Нашият район в Космоса се оказва доста населен от към
Коментари Харесай

Откриха планета с размер на Земята в непосредствена близост до нас

Нашият регион в Космоса се оказва много обитаем от към планети. Астрономите са разкрили нова екзопланета единствено малко по-голяма от Земята, в орбита към звезда алено джудже, единствено на 66,5 светлинни години от нас.

Учените считат, че тази екзопланета е отличен претендент да ни помогне да запълним голямата си бездна в знанията за популацията на планетите в нашата вселена Млечен път. До момента в нея е доказано съществуването на над 4100 екзопланети и в този момент имаме доста по-дълбоко схващане на планетарните системи и по какъв начин те се образуват и се развиват.

Мисиите за лов на екзопланети Kepler, а в този момент и TESS, усилват броя на откритите по-малки екзопланети: тези с маса колкото на Земята и на Венера и затова евентуално ще бъдат скалисти, а не газообразни – това е една от предпоставките за живота, какъвто го познаваме.

Но съгласно интернационален екип, управителен от астрофизика Ави Шпорер от Института за астрофизика и галактически проучвания на MIT, тези скалисти планети са сложни за премерване и мъчно се характеризират. Това е по този начин, тъй като рядко ги намираме към звезди, които са задоволително ярки, с цел да разрешат подробни проучвания.

Ето за какво откриването на тази нова екзопланета е толкоз приветствано в научната общественост.

“Тук представяме откритието на GJ 1252 b, дребна планета, обикаляща към М джудже. Планетата в началото е открита от TESS ”, пишат откривателите. „ Въз основа на данните от TESS и спомагателните следващи данни ние можем да отхвърлим всички подправени позитивни сюжети, показвайки, че това е действителна планета. “, пишат астрономите в изследването си.

GJ 1252 b е към 1,2 пъти по-голяма от Земята и към два пъти земната маса. Тя е в орбита на алена джудже звезда, наречена GJ 1252, която е към 40% от размера и масата на Слънцето.

Екзопланетата обикаля към звездата си един път на 12,4 часа – прекомерно близо с цел да бъде обитаема, а едната страна е постоянно обърната към звездата – само че тази стегната орбита я прави привлекателна по друга причина.

Само на 66,5 светлинни години системата е на задоволително близко разстояние, а звездата е задоволително ярка за тези следващи наблюдения. Освен това аленото джудже е извънредно умерено за звезда от този вид и фактът, че планетата я обикаля толкоз постоянно, значи, че има доста благоприятни условия да я хванем да се движи пред своя хазаин.

Това се назовава пренос и в случай че планетата има атмосфера, тя ще бъде осветена от светлината на звездата по време на пренос, което евентуално ще разреши на астрономите да видят какво има на нея, употребявайки спектроскопични наблюдения.

Изследването е предоставено на Американското астрономическо общество и е налично в arXiv. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР