Нашият мозък съдържа силно изкривен модел на собственото ни тяло,

...
Нашият мозък съдържа силно изкривен модел на собственото ни тяло,
Коментари Харесай

Познаваш го като петте си пръста? Значи доста зле...

Нашият мозък съдържа мощно килнат модел на личното ни тяло, твърди ново проучване на учени от лондонския University College, написа obekti.bg.

Представите, които построяваме за себе си, много се разминават с действителността - като хората са склонни да си мислят, че ръцете им са по-къси и по-дебели, в сравнение с в реалност.

Учените-невролози подозират, че повода за тези изкривявания може би се крият в метода, по който мозъкът получава информация от разнообразни елементи на кожата.

Д-р Матю Лонго, водил проучванията, показва, че изречения от вида " Познавам го като петте си пръста " в действителност показват убеденост, която няма нищо общо с действителността.

Всички интервюирани участници в проучването считали, че ръцете им са по-широки, в сравнение с в действителност са, а пръстите на ръцете като по-къси, в сравнение с са в реалност. И тези заблуди наподобява се отнасят и за други органи.

Участниците в проучването били помолени да слагат лявата си ръка с дланта надoлу под дъска и да отгатнат къде върху дъската биха се проектирали върховете на пръстите и кокалчетата им. Предположенията им били записвани с камера. По записите учените възстановили модела на ръката, който хората имат в мозъка си.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР