Нашият хляб се произвежда от българска пшеница, не от украинска.

...
Нашият хляб се произвежда от българска пшеница, не от украинска.
Коментари Харесай

Кукушева: Хлябът в България е от българска пшеница. България изнася пшеница

Нашият самун се създава от българска пшеница, не от украинска. Това заяви  ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите й, мелниците са под непрестанен надзор на няколко органа. " Ние сме чист експортьор на пшеница. В България зърнена рецесия няма и няма да има. Качеството на родното произвеждане е доста високо. Не бива цената на хляба да се употребява предизборно за политическо обстрелване. Хлябът ще бъде единствената обезпечена същинска храна, която ще бъде безусловно налична за трапезата на всеки българин ", изясни тя.

Според последното изследване на Евростат хлябът у нас е поскъпнал с към 30% на годишна база, а в Европа скокът е по-нисък - 18%.

" Ако не беше отстранено ДДС-то, статистиката щеше да разяснява, че с 50% се е покачила цената на хляба. Обяснимо е за какво се повишава цената на хляба. С 200% се повиши цената на превоза, с 500% се повиши цената на газта, с 380% се повиши цената на силата, със 100% се повиши цената на труда, с над 200% имаме повишаване на цената на спомагателни първични материали и материали, както и на опаковки. Тази статистика приказва, че към момента производителите съумяват да се оправят с това повишаване ", разяснява още Кукушева.

Тя посочи, че от 9 юли цената на хляба е паднала с 20% във всички търговски обекти и индустриални бази на България. По думите ѝ сега виждаме гладко повишаване на цената на хляба в дребните търговски обекти, тъй като има повишаване на цените на газта.

" Ние работим на пазарен принцип. Търсенето дефинира предлагането. Неслучайно цената на хляба е най-ниска в София, тъй като тук е най-голямо потреблението, конкуренцията, търсенето и предлагането. Към момента няма търговски вериги, в които да е изменена цената на хляба, тъй че ние можем да приказваме за пълзящо променяне на цената на хляба от дребни производители в разнообразни търговски обекти ", сподели Кукушева.

Гостът уточни, че зърното сега има доста постоянна цена. Тя заяви, че цената на суровината е постоянна, само че обстановката с газта въздейства на доста от съставените елементи. Според нея извънредно мъчно се намират фрагменти в сектора.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР