Нашите В-клетки ни помагат да се предпазим от заболявания. Тяхната

...
Нашите В-клетки ни помагат да се предпазим от заболявания. Тяхната
Коментари Харесай

Учени създадоха генно модифицирани клетки в революционна процедура

Нашите В-клетки ни оказват помощ да се предпазим от болести. Тяхната задача е да създават антитела - протеини на имунната система, които се борят с вируси и други нездравословни кафези. Те създават доста антитела - хиляди от тях всяка секунда.

Анализ на Wired преглежда какво би станало, в случай че тези заводи за антитела могат да бъдат употребявани за производството на други неща, от които тялото се нуждае.

Това е концепцията, залегнала в основата на изследване, стартирано от основаната в Сиатъл биотехнологична компания Immusoft. Тя разгласи тази седмица, че нейни учени са програмирали генетично В-клетките на пациент и са ги върнали назад в тялото му, с цел да лекуват заболяване. Това е първият път, в който такива модифицирани кафези са тествани върху човек.

Пациентът страда от генетично заболяване, известно като мукополизахаридоза вид I, или MPS I. Организмът му не създава главен ензим, който оказва помощ за разграждането на дълговерижните захари в клетките. Без този ензим тези захари се натрупват в очите, сърцето, костите и на други места.

Последиците са животозастрашаващи. Пациентите имат проблеми със зрението и дихателната система, когнитивни проблеми и уголемени органи. Хората с най-тежката форма на болестта умират в детска възраст. Други могат да доживеят до 20-те или 30-те си години.

Понастоящем болните се лекуват със седмични вливания на ензима, който липсва в организма им. Терапията би трябвало да се ползва през целия им живот. Обикновено един ген, наименуван IDUA, оказва помощ за производството на този ензим, само че хората с MPS I имат разновидност в него.

Целта на Immusoft е да преодолее този проблем, като подтикне В-клетките на индивида да създават ензима вместо него. Ако модифицираните кафези обезпечат непрестанно доставяне с този ензим, това би могло да отстрани нуждата от постоянни вливания.

Шон Айнсуърт, основен изпълнителен шеф на Immusoft, декларира, че първият пациент се усеща добре след приемането на пробната терапия в средата на ноември. " Засега всичко е наред ", споделя той.

Изследователите на компанията събират В-клетките на пациента благодарение на машина, която отстранява кръвта, отделя избран съставен елемент, след което връща останалата част в кръвообращението. В организма има милиарди В-клетки; Immusoft употребява единствено част от тях. " Тялото непрекъснато се възвръща и създава нови кафези ", споделя Айнсуърт.

За да накарат клетките да създават изчезналия ензим в допълнение към антителата, учените е трябвало да им прибавят нови генетични указания в лабораторията. Те са ги присъединили в транспозон - ДНК поредност, която по натурален метод може да се интегрира в генома на клетката посредством механизма " изрежи и сложи ".

Няколко лечения включват генетично инженерство на клетките на пациента отвън тялото, с цел да се лекува заболяване. Новоодобрено лекуване на сърповидно-клетъчна болест употребява Crispr, технология за редактиране на кръвотворните стволови кафези на пациента. А един тип " живо лекарство ", познато като клетъчна терапия CAR-T, укрепва Т-клетките на пациента в битката против рака. Нито една от актуалните лечения не употребява В-клетките на индивида.

" Струва ми се, че е явно да се премине от Т-клетки към В-клетки ", споделя Абла Крийзи, вицепрезидент по създаването на лечения в Калифорнийския институт за регенеративна медицина, който е дал на Immusoft безплатни средства в размер на 12 млн. $. Тя споделя, че В-клетките съставляват вълнуваща нова тактика за лекуване на болести, при които организмът не създава задоволително количество от избран протеин или ензим.

Тази област е към момента нова, споделя Дейвид Ролингс, имунолог в детската болница в Сиатъл, който работи върху лечения с модифицирани В-клетки. Това частично се дължи на обстоятелството, че тези кафези се оказват по-трудни за манипулиране спрямо други типове. В лабораторията му се употребява Crispr за модифициране на В-клетките, като той е съосновател на компанията Be Biopharma за по-нататъшното им създаване.

" Използването им е в действителност необятно, тъй като може да се мисли за тях като за платформа за обособяване на медикаменти, която продължава дълго време ", прибавя Роулингс.

Съществуващите инженерни клетъчни лечения са посочили чудодейни резултати, само че те имат и дефекти, разяснява Wired.

В случая с лекуването с Crispr пациентите първо се подлагат на химиотерапия, която може да аргументи косопад, гадене и други неприятни странични резултати. След лекуването те би трябвало да останат в болничното заведение в продължение на седмици, до момента в който редактираните им стволови кафези се заселят в костния мозък. При клетъчната терапия CAR-T могат да се появят съществени резултати върху имунната или нервната система, по тази причина пациентите би трябвало да бъдат следени в болничното заведение.

За разлика от тях, модифицираните В-клетки на Immusoft се ползват като интравенозна инфузия в границите на амбулаторна процедура, споделя Айнсуърт.

Пол Орчард, лекарят, който организира опитите в Медицинския университет в Минесота, споделя, че първичният проект е бил да се лекуват деца с това заболяване. " По-лесно е да се предотвратят затрудненията, в сравнение с да се извърнат, откакто към този момент са настъпили ", споделя той. " Ако съумеете да диагностицирате децата и да се намесите относително рано в живота им, вероятността те да получат лекуване е по-голяма. " Въпреки това Американската организация по храните и медикаментите (FDA) е лимитирала екипа да работи в началото с възрастни, до момента в който се потвърди, че лечението е безвредна.

Той споделя, че едно от опасенията на FDA във връзка с инженеринга на В-клетките е опцията те да се трансфорат в ракови и да доведат до лимфом или левкемия. Системата за транспозониране, която Immunosoft употребява, вмъква новия генетичен материал по неакуратен метод, тъй че Орчард споделя, че съществува научен риск това да стане наоколо до ген, причиняващ рак. Това е прочут риск и при сегашните CAR-T клетъчни лечения, които употребяват вируси за снабдяване на нов генетичен материал в клетките. Учените не могат да управляват тъкмо къде в генома вирусите оставят потребната доза.

Първоначалното проучване на Immusoft има за цел да ревизира сигурността на метода с модифицирани кафези, тъй че към този момент пациентите ще продължат да получават нормалните си ензимни инфузии. Следващата стъпка ще бъде пациентите да се откажат от вливанията, с цел да се ревизира дали модифицираните кафези вършат това, което се чака от тях. Орчард отбелязва, че ще мерят равнищата на ензимите в кръвта и също по този начин ще търсят усъвършенстване на признаците на пациентите, в това число на придвижването и сърдечната активност.

Един от значимите въпроси, на които откривателите се надяват да отговорят, е какъв брой дълго модифицираните В-клетки се задържат в организма. Някои устоят десетилетия, споделя Орчард. " Трябва да забележим. Очевидно би било по-добре, в случай че това е дефинитивна терапия и се ползва еднократно. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР