Нашите усилия са насочени към това, изборите да бъдат прозрачни

...
Нашите усилия са насочени към това, изборите да бъдат прозрачни
Коментари Харесай

Тодоров: Стремим се изборите да бъдат прозрачни и честни

„ Нашите старания са ориентирани към това, изборите да бъдат транспарантни и почтени. Машинен избор има от няколко години и до момента не съм видял, не съм прочел, не съм открил нито една публична тъжба, от която и да е политическа партия против резултата “, съобщи министърът на електронното ръководство Георги Тодоров в изявление.

Тодоров акцентира, че видеонаблюдението и видео снимането на вота е голямо предизвикателство без аналог в Европа .

„ Устройствата за видеонаблюдение и снимане на вота са една дребна част от целия развой. Трябва да бъде построен уебсайт, ситуиран на друго място от уеб страницата на ЦИК, друго от Държавно-частния хибриден облак, друго място от уеб страницата на систематичния интегратор, с цел да може да предотвратим и отстраняваме опцията от хакерски атаки “, съобщи още министърът.

Министър Тодоров посочи, че видеонаблюдението и видео снимането на преброяването на бюлетините ще стартира едвам след края на изборния ден, т.е. гласоподавателите не би трябвало по никакъв метод да се тормозят, че тайната на вота им ще бъде нарушена. Той изясни и, че в секциите където има интернет връзка преброяването на вота ще може да се следи в действително време, а там където такава няма, броенето на бюлетините ще може да се гледа на запис.

„ Машините и хартиените бюлетини ще дадат избор на хората по какъв метод да гласоподават. Всичко, което следва от Избирателния кодекс, като ангажимент към МЕУ по засвидетелствуване на кода на машините за гласоподаване ще бъде осъществено още веднъж по транспарантен и неутрален метод “, добави още министър Тодоров. Той увери, че удостоверяването на машините за гласоподаване ще се случи в законоустановения период, тъй че да бъдат спазени всички периоди избрани от ЦИК.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР