Нашите секторни политики са конкретно разписани. Нямаме общи послания и

...
Нашите секторни политики са конкретно разписани. Нямаме общи послания и
Коментари Харесай

Иван Дашев: Първата ми задача е да осигуря лекари и най-вече педиатри за Община Несебър

Нашите секторни политики са съответно написани. Нямаме общи послания и сладки приказки. По всичко написано е въображаемо и има проект по какъв начин да се реализира, безапелационен е кандидатът за кмет на община Несебър

- Г-н Дашев, отделяте съществено място в програмата си за бранш Здравеопазване. Кои са първите дейности, които ще предприемете, в случай че несебърлии ви гласоподават доверие?

- Много бързо ще стартираме отварянето на лекарски кабинети със експерти на територията на общината. С екипа ми към този момент водим диалози с представители на огромните бургаски лечебни заведения. Има по какъв начин те да провеждат изнесени кабинети при нас. В момента даже за обикновени здравни услуги се пътува до Бургас. Това ще се промени съществено.

Малко по-трудна е организацията за педиатрични кабинети, тъй като и в Бургас тези експерти не са доста. Но и това е проблем, с който можем да се оправим. Ще търсим и интензивно съдействие с бъдещата детска болница в Бургас. Но това не анулира потребността от експерти на място.

Знаете, че когато има болно дете цялото семейство страда и напрежението е голямо. Не е обикновено всякога да се пътува до Бургас.

Смятам да реша тези проблеми. Те ми бяха сложени на всички срещи. Поел съм ангажимент, и ще си удържа на думата.

- Какво се случва със здравната инфраструктура в Несебър? Преди години имаше даже родилно отделение…

- Цяло едно потомство към този момент не помни тези времена, когато се раждаха деца в Несебър. Инфраструктурата е западнала и е нужен ремонт. Освен това считам, че е неотложно да се търсят нови местоположения за местата за оказване на първична и доболнична помощ, които да имат паркоместа и да бъдат налични за възрастните и трудноподвижни хора.

- Няма претендент, който да не приказва за опазване на здравето. Какво обаче ще се случи в реалност?

- Нашите секторни политики са съответно написани. Нямаме общи послания и сладки приказки. По всичко написано е въображаемо и има проект по какъв начин да се реализира. Още при започване на мандата ще стартираме регулярни безвъзмездни акции на обществено значими болести. Профилактичните прегледи за  хората в пенсионна възраст ще бъдат на всеки 12 месеца. 

- Какво друго обещахте на пенсионерите?

- Много преди да взема решение да се кандидатирам за кмет имах срещи с хора от пенсионерските клубове. Реално те ми описаха за проблемите си, изключително тежки са за тези, които са останали сами. Стотици млади фамилии се реалокираха в София или по света. При нас съвсем няма целогодишна работа, сезоните стават все по-къси. В резултат на това родителите на тези младежи са без близки в Несебър.

Затова програмата ни за Здравеопазване е обвързвана с съществени промени в обществената политика на общината.

- Разкажете ни повече за тези ваши проекти.

- Ще осъществяваме широкообхватен план за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания. Става дума за дейна помощ в дома, медицински съвещания и обществена поддръжка. В момента хората получават единствено храна, а тази услуга може да се надгради сензитивно. Ще има опция за асистиране за закупуване и снабдяване на медикаменти и хранителни артикули, както и възнаграждение на битови сметки.

Има мъчно преносими хора, които безусловно не могат да сменят една изгоряла крушка. Затова предвиждаме и човек за базова техническа помощ в дома в границите на обществения патронаж. Пак към същия пакет ще има разполагаем и рехабилитатор, защото доста възрастни хора са на легло и раздвижването е нужда, а не каприз. Ще бъда праволинеен във връзка с обществената политика за най-уязвимите.

Ние сме Община Несебър. Ако не можем да се погрижим за хората, които я построиха значи не заслужаваме тяхната поддръжка.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР