Нашите предци създадоха Българско книжовно дружество водени от своята благородна

...
Нашите предци създадоха Българско книжовно дружество водени от своята благородна
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Предците ни създадоха Българско книжовно дружество, водени от благородна кауза

Нашите предшественици сътвориха Българско книжовно сдружение водени от своята благородна идея да основат едно съсредоточие на българската интелектуална мощ, което да изведе народа ни по пътя на напред. Това съобщи президентът Румен Радев по време на концерт-спектакъла 150 години от основаването на Българска академия на науките, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

" За мен е чест и наслаждение да споделя с вас вълнението от честването на тази забележителна освен за Българска академия на науките, само че и за цялото българско общество годишнина. Преди 150 години нашите предшественици сътвориха Българското книжовно сдружение, водени от своята благородна идея да основат едно съсредоточие на българската интелектуална мощ, което да изведе народа ни по пътя на напред ", добави Радев. " Тази морална мощ и предвидливост на българската интелигенция по това време. Да сътвори своя организация преди още да има българска страна, да постави науката в основата на пътя за независимост и напредък. Неслучайно Българското книжовно сдружение се оформя като теоретичен център, работеше неуморно за въздигане на българската нация. Чертаеше бъдещето, устояваше българската еднаквост, история и език. Център, в който генерации български учени творяха на модерно международно равнище. За това през днешния ден Българска академия на науките се гордее със своите научни статути и учени, които са нашият народен капитал предназначен да отваря вратите на България към света. Призван да търси национални решения в едно комплицирано съвремие.

Много са проблемите пред човечеството, на които единствено науката може да даде отговори ", уточни още президентът. " Българската просвета през днешния ден работи интензивно, употребява оптимално европейската идея за международни науки. Съвременната просвета става и все по ресурсна и младите учените избират нерядко непознати институти, научни центрове и лаборатории, където да осъществят своя теоретичен капацитет. Там, където няма мощно обучение, където не се развива водещи науки и то добре финансирани не може да има мощна стопанска система, не може да има висок, догонващ, резистентен ритъм на икономическо развиване ", добави Радев.

Той разяснява, че постоянно от най-високата естрада на общото заседание на Организацията на обединените народи и на разнообразни конгреси в европейски формат продължава да акцентира, че устойчивото развиване през днешния ден изисква отмерено систематизиране на просветителната и научна инфраструктура. " Независимо от количеството на еврофондовете, ние в никакъв случай няма да достигнем икономическо и обществено доближаване сред северна и южна, сред източна и западна Европа. Ако качественото обучение и водещата просвета са съсредоточени в тесни европейски граници, политиката би трябвало да се концентрира още повече върху образованието и науката. Ние би трябвало да се борим за това. Наш безвъзвратен народен ангажимент остава предпочитаното развиване на нашите институти, университети, академии и научни звена ", сподели още президентът. " Днес век и половина след учредяването на Българска академия на науките, България продължава да се нуждае от един съвременен, дръзновен, отворен към света център, мотор на нравствен и веществен прогрес.

Нуждаем се от Вас, нашите интелектуални визионери, които да работите по този начин, че нашето общество да се развива, нашите жители да живеят по-добре и то с национално самочувствие. Успехът и бъдещето принадлежат на тези, които уголемяват своите хоризонти, тези които знаят и могат да употребяват силата на образованието и науката, които си слагат високи цели и работят безрезервно. За тези, които имат смелостта да е борят измежду най-големите в света. Аз съм уверен, че Българска академия на науките е измежду тях. Честит празник и на добър час ", добави още Румен Радев. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР